Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca saptamina viitoare va face o noua vizita in China, la invitatia premierului chinez, precum si vizite in Turcia, Republica Moldova si la ONU. Relatia cu China este una intens cultivata de Ponta, care a mai facut in 2013 o vizita la Beijing. Vizita precedenta, parte a unui tur mai larg in Asia, e pusa sub un mare semn de intrebare legat de componenta delegatiei care l-a insotit pe premier. Antena 3 a scris la acel moment ca singurul om de afaceri care a mers alaturi de Ponta a fost Alexandru Iacobescu, directorul RTV si mana dreapta a deputatului PSD Sebastian Ghita.

Victor Ponta nu si-a ascuns niciodata simpatia pentru China, promovind apropierea economica si politica de statul comunist. Cu ocazia unei vizite a premierului chinez in Romania in 2013 s-au semnat la Bucuresti 13 memorandumuri de cooperare in diverse domenii - de la cel nuclear pina la comertul cu alimente.

Printre memorandumurile semnate se afla si unul in domeniul securitatii IT prin care Guvernul roman promitea sprijin pentru participarea companiei chineze Huawei la structuri critice de securitate.

Si in urma cu o saptamina, cind Eurostat a anuntat intrarea economiei romanesti in recesiune, Victor Ponta a spus ca economia nationala trebuie sa se orienteze spre economiile din Asia.

Guvernul face eforturi sa atraga investitii chineze in citeva domenii sensibile: constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda, construirea unei hidrocentrale la Tarnita, cumpararea afacerilor in distributia de energie electrica pe care Enel vrea sa le vinda. Mai mult, Liviu Dragnea a anuntat ca vrea sa construiasca impreuna cu parteneri chinezi si o linie de tren de mare viteza.

Toate aceste proiecte au fost puse sub semnul intrebarii ani la rind din cauza pretentiilor companiilor chineze de a prim din partea Romaniei garantii de stat - o practica interzisa in UE.

In ce priveste vizita in Turcia, Ponta a anuntat ca va merge la investirea in functie a noului presedinte, Recep Tayip Erdogan. Ponta va merge si la Adunarea Generala a Natiunilor Unite "pentru a prezenta pozitia Romaniei fata de situatia politica internationala", mentionind ca in SUA va avea intilniri cu reprezentantii marilor companii energetice americane.

Ponta a anuntat de asemenea, intr-o conferinta de presa la Ministerul Afacerilor Externe, ca miercuri va merge la Chisinau pentru a sarbatori alaturi de premierul Iurie Leanca Ziua Independentei Republicii Moldova. Cu aceeasi ocazie, Ponta va inaugura gazoductul Iasi - Ungheni si serviciul SMURD si va face o vizita la primele gradinite construite in Moldova cu finantare romaneasca.