Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate si vicepresedinte al Comisiei Europene, Pavlo Klimkin, ministrul ucrainean de externe, Maia Panjikidze, ministrul georgian de externe si Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova sunt invitatii speciali ai Reuniunea Anuale a Diplomatiei Romane, programata la Bucuresti in perioada 27-29 august. Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea din acest an sta sub semnul unor teme majore de politica externa cu implicatii in plan regional si international: situatia de securitate din regiune, parcursul european al statelor din Parteneriatul estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina), problematica dezvoltarii regionale, economice si energetice si evolutii in cadrul Uniunii Europene.

Evenimentul va oferi prilejul unei analize aprofundate a ministrului afacerilor externe cu sefii misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei din intreaga lume si directorii institutelor culturale romanesti din strainatate, a activitatii si rolul diplomatiei romane, in contextul actual al relatiilor internationale, se mai arata in comunicat.

Incepand din anul 2005, Ziua Diplomatiei Romane este sarbatorita la data de 1 septembrie. Ministerul Afacerilor Externe organizeaza anual Reuniunea Diplomatiei Romane, in cadrul careia este aniversata Ziua Diplomatiei.