Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat joi la Suceava ca se fac demersuri ca pana la sfarsitul acestui an sa poata fi dati bani cadrelor didactice din preuniversitar pentru a-si putea cumpara carti si pentru a participa la conferinte, precizand ca aceste sume vor fi din fonduri europene, relateaza Mediafax.

Pricopie a declarat, la festivitatea de deschidere a lucrarilor Congresului Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania, dar si intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Educatiei doreste sa reintroduca acel drept pe care l-au pierdut cadrele didactice, respectiv acordarea unei sume de bani, echivalentul a 100 de euro, pentru a-si cumpara materiale didactice.

Pricopie a spus ca pana la sfarsitul anului, printr-un proiect finantat din fonduri structurale, se doreste ca profesorii sa poata primi o anumita suma de bani pentru achizitionarea de carti si reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, dar si pentru participarea la conferinte.

"Este un drept pe care l-au pierdut, pe care nu-l vom introduce in aceeasi forma, pentru ca intotdeauna mi s-a parut o forma rigida. Eu sper ca din aceasta toamna, repet, de data aceasta folosind si surse europene, adica fonduri structurale, profesorii sa poata primi o anumita suma de bani pentru a gestiona dezvoltarea lor profesionala, care poate sa insemne achizitie de carti, achizitie de reviste, abonamente la diferite site-uri specializate sau reviste specializate, participare la conferinte", a spus Pricopie.

El a precizat ca in momentul de fata nu exista o prevedere bugetara pentru acordarea acestor sume.

"Nu uitati ca avem cateva sute de milioane de euro necheltuite pe fonduri structurale, care sunt separat de bugetul statului, si din aceste sume, in ultimele saptamani, in discutie cu domnul ministru Teodorovici si discutand si cu domnul prim-ministru, incercam sa punem toate lucrurile cap la cap pentru ca, pana la sfarsitul anului calendaristic, acest lucru sa se intample", a afirmat ministrul Educatiei.

El a aratat ca doreste reintroducerea intr-o forma moderna a alocarii sumei de 100 de euro pentru carti.

"Nu in sensul ca vor primi profesorii 100 de euro si trebuie sa aduca dovada ca au cumparat carti de 100 de euro,(...) pentru ca daca-i dai unui profesor o suma de bani sa faca ceva, probabil ca stie el ce are de facut, nu trebuie sa-l controlez contabil. Fie ca vorbim de echivalentul a 100 -150 de euro, eu am mers pe o suma mai mare, fara sa fie nevoie de decontare, iar cu aceasta suma profesorul sa-si poata cumpara carti, sa mearga la un curs de formare, sa participe la o conferinta, sa faca ce considera", a explicat Pricopie, precizand ca aceasta suma ar urma sa fie acordata inclusiv profesorilor suplinitori.