Peste o mie de persoane, majoritatea mineri, au participat, marti, la Petrosani, la o actiune de protest initiata de Sindicatul Muntele, solicitand gasirea de solutii pentru salvarea mineritului in judetul Hunedoara, in conditiile in care mii de locuitori depind de aceasta activitate, relateaza Mediafax.

Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele, care a initiat campania de constientizare "Hunedoara suntem noi", sustine ca structura energetica hunedoreana reprezinta un pilon important in economia judetului, motiv pentru care trebuie gasite solutii pentru a salva Complexul Energetic Hunedoara de care depind circa 7.000 de angajati si familiile acestora.

"Trebuie evidentiata importanta unei companii de stat cum este CEH pentru Hunedoara. Aceasta societate, in orice stat civilizat, condus de ratiuni economice si strategice responsabile, pentru ca tot facem apel la responsabilitate, ar reprezenta un pilon de siguranta nationala. Nu putem accepta sa fie dat sistemul energetic national pe mana importurilor de carbune, pe mana naturii sau a divinitatii. Nu ne putem ruga sa ploua, sa bata vantul, sa fie soare ca sa avem sistem energetic national. Nu mai vrem sa auzim ca huila din Hunedoara e scumpa si, implicit, energia produsa cu ea e nevandabila. Nu mai avem urechi pentru asta, fiindca e asa din cauza factorilor decizionali din aceasta tara, a celor care nu au reusit sa eficientizeze, retehnologizeze, aplice nicio gandire rationala. Nu au reusit decat sa foloseasca masele pentru interesele personale", a spus Nica.

El acuza "factorii decizionali" din tara ca reactioneaza tardiv la problemele economice cu care se confrunta Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia.

"Gravitatea consta tocmai in faptul ca acesti factori decizionali reactioneaza tardiv si numai ca sa stearga urmele. Oare de ce nu simt si nevoia de prevenire a blocajelor economice? De ce nu au facut o miza din acesti titani energetici, cum sunt Complexul Energetic Hunedoara si chiar Complexul Energetic Oltenia? De ce nu ii sensibilizeaza nimic altceva din fisa postului lor decat beneficiile oferite de functie? Niciodata nu isi evalueaza rezultatele muncii. Nimeni nu le-a dat note. De aceea, Hunedoara este un punct de pornire. Noi vrem sa le cerem responsabilitate in decizii si raspundere pentru fiecare succes sau insucces", a mai spus Nica.

Liderul Sindicatului Muntele sustine ca Valea Jiului si, implicit, Hunedoara nu stau pe loc, nu s-au blocat nici in anul 1990, nici in 1991, nici in 1997, cand factorii de decizie au inceput "sa perie" mineritul si sa dea "primele semnale ca lucreaza impotriva propriului popor".

La miting au participat, pe langa mineri si energeticieni de la CEH, si colegii lor de la minele neviabile, care se vor inchide pana in anul 2018.

"Ne-am alaturat acestui miting chiar daca suntem neviabili. Pana la urma faptul ca economia judetului Hunedoara este in colaps pune in pericol toate locurile de munca, implicit pe cele de la minele pe inchidere. Cerem o repsonsabilitate mai mare din partea factorilor politici, pentru ca ei sunt cei care numesc conducatori la aceste societati cu capital de stat. Ii numesc pe criterii politice, profesionalismul il cam lasa la o parte", a spus Domokos Laszlo, presedintele Sindicatului Huila din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ).

La actiune au fost prezenti, de asemenea, oameni din mediul de afaceri, mediul politic, reprezentanti ai administratiei locale si judetene, dar si profesori si medici.

"Este normal sa fim alaturi de minerii din Valea Jiului, este un sector care la ora actuala, din pacate, sufera foarte mult. Ca si om de afaceri pot sa spun ca sustinem foarte mult acest sector de activitate ca sa mearga mai departe. Nu mi se pare normal ca in ultimii ani acesta sa fie lasat de izbeliste, pentru ca poate sa dispara. Cred ca trebuie sa facem absolut totul ca acest sector de activitate sa mearga mai departe. Suntem alaturi de toti minerii din Valea Jiului si speram sa facem ceva pentru ei", a declarat Adrian Rus, un om de afaceri din Petrosani.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Tiberiu Balint, sustine ca politicienii nu inteleg nevoile reale ale mineritului si energiei hunedorene, considerand cele doua componente resurse strategice.

"M-am alaturat acestor oameni care doresc binele judetului Hunedoara si sunt impotriva acelora care nici in momentul de fata nu inteleg ca distrugerea mineritului inseamna distrugerea intregului judet, pentru ca nu doar cei angajati la CEH vor avea de suferit, ci pe orizontala zeci de mii de oameni din acest judet. Oamenii care protesteaza astazi au dreptate: guvernantii de toate culorile, nu vreau sa fac politica din asta, nu inteleg nevoile adevarate ale industriei energetice si miniere din judetul Hunedoara. Acesta este motivul pentru care astazi sunt aici, si sunt in calitate de cetatean al judetului Hunedoara si de reprezentant al CJ Hunedoara, nu al unui partid politic, pentru ca judetul Hunedoara depinde de aceste industrii si nu as vrea sa o luam pe urmele metalurgiei care a fost distrusa si nimeni nu a facut nimic", a spus Balint.

Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi, fost miner la Exploatarea Livezeni, a recunoscut si el importanta Complexului Energetic Hunedoara in economia judetului.

"Sunt astazi, aici, pentru ca imi pasa de Valea Jiului, de judetul Hunedoara, imi pasa de minerit si imi pasa de viitorul copiilor nostri. Singura solutie este ca cei care guverneaza sa ia masuri rapide pentru a pastra locurile de munca in minerit, pentru a pastra si a face noi investitii in minerit, pentru ca noi, cei din Valea Jiului, nu cerem altceva decat dreptul la o munca decenta si respectul lor", a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

Participantii la protest au marsaluit in jurul sediilor celor doua societati de stat din sectorul energetic, CEH si SNIMVJ.

Actiunea, care a avut toate autorizatiile necesare, a inceput cu intonarea imnului national si s-a incheiat cu Hora Unirii.

Presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spera ca in urma mitingului de marti sa obtina solutii din partea Guvernului, solutii care sa salveze Complexul Energetic Hunedoara si, implicit, economia judetului Hunedoara.