Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor si a mamelor care au primit sume necuvenite din vina functionarilor, acte normative care vor fi transmise Parlamentului spre adoptare, anunta Mediafax. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la inceputul sedintei, ca persoanele care au depus documente false pentru a obtine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscala. "Se scutesc toti pensionarii care sunt in sistemul de pensii pana la data intrarrii in vigoare a legii, care va fi fixata de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plata sunt pensionarii carora li s-au stabilit debite pentru ca au prezentat fie declaratii false, fie documente false", a precizat ministrul, prezentand continutul celor doua acte normative. La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat ca Parlamentul poate "sa mai includa eventual" alte categorii de persoane, daca apar probeme similare. El a precizat ca este de datoria Executivului sa rezolve situatiile in care functionarii statului gresesc in detrimentul cetatenilor.

"Cred ca e de datoria Guvernului sa faca aceasta propunere si, daca Parlamentul o va adopta, trebuie sa dam un mesaj catre acesti oameni sa nu intre in panica, sa nu comita gesturi extreme si sa nu creada ca toata viata li se termina din cauza unor functionari care nu si-au facut bine treaba", a spus Ponta.

Din proiectul de lege prezentat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii rezulta ca doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.

Textul pus in dezbatere publica are o formulare interpretabila in ce priveste amnistierea mamelor care inregistreaza deja debite.

Astfel, art. II (1) din proiect prevede ca "debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor care au beneficiat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau beneficiaza la data intrarii in vigoare de indemnizatia pentru cresterea copilului/stimulentul, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora".

La art. III (1) se arata insa ca "debitele (...) constituite din culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi".

Directorul general al Directiei generale asistenta sociala din cadrul MMFPSPV, Lacramioara Corches, a precizat, pentru Mediafax, ca art. II se refera la cazurile in care s-au incasat drepturi necuvenite din cauza unor erori, iar art. III, la cele in care drepturile necuvenite au aparut in urma unor fraude.

"La art. II se accepta erorile de calcul ale functionarului public, care este pedepsit de Legea 188. La art. III este vorba de frauda si nu putem amnistia frauda", a explicat Lacramioara Corches, precizand ca documentul este, deocamdata, in dezbatere publica, iar Ministerul de Justitie ar putea propune exprimari lipsite de echivoc.

Pe de alta parte, proiectul de act normativ mai prevede ca, in situatia in care pe perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului in suma de pana la trei indicatori sociali de referinta (ISR) anual, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda, iar drepturile incasate cu acest titlu nu vor mai fi considerate "drepturi necuvenite", ca in prezent.

Documentul pus in dezbatere publica propune si modificarea alineatului 3 art. 7. Astfel, dreptul la stimulentul de insertie se va suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediul pentru cresterea copilului.

In situatia in care, pe durata concediului pentru cresterea copilului, au fost realizate venituri peste nivelul stabilit (valoarea a trei ISR), recuperarea sumei incasate necuvenit se va calcula ca diferenta intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul.

"Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate", se arata in proiect.

In situatia in care sumele incasate necuvenit vor avea drept cauza culpa persoanei care le-a incasat (folosirea de catre aceasta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii), prevederile anterioare nu se aplica.

"Pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 2 alin. (1) sumele incasate necuvenit ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar se recupereaza de la acesta, in conditiile legii. Decizia (...) constituie titlu executoriu si poate fi contestata conform prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc", se arata in proiect.

Proiectul mai prevede ca, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legii, trebuie facute modificari si in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.

Legea va intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare datei publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 17 septembrie.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, la 1 august, ca mamele vor putea obtine, pe langa indemnizatia de crestere a copilului, venituri de pana la 1.500 de lei anual, muncind de acasa, iar peste 12.000 de femei care au facut acest lucru si ar trebui sa restituie indemnizatia vor fi aministiate fiscal.

Plumb a declarat ca, in urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.

Ministrul Plumb a mai spus ca aceasta masura nu afecteaza bugetul de stat aprobat pentru 2014.

De asemenea, peste 21.000 de pensionari care figureaza cu debite vor fi scutiti de plata acestora, rezulta din nota de fundamentare ce insoteste proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, potrivit careia in alte 9.593 de cazuri s-a stabilit ca este culpa beneficiarilor.

"In prezent, din datele prezentate de Casa Nationala de Pensii Publice, reiese ca au fost stabilite debite in sarcina unui numar de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauza culpa pensionarilor. In prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese ca au fost stabilite debite in sarcina unui numar de 230 pensionari. Tinand cont de faptul ca pentru pensionarii proveniti din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori si personalul auxiliar de pe langa instantele judecatoresti) exista reglementari privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are in vedere reglementarea unitara, cu privire la scutirea de la plata a debitelor generate de interpretari neunitare ale legislatiei din domeniul asigurarilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari", se arata in nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.

"Sumele provenite din debitele deja recuperate pana la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contributia de asigurari de sanatate sau, dupa caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plata, nu se recupereaza", se arata in proiectul de lege.

Documentul mai stabileste ca debitele ce au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plata.

Scutirea de la plata a debitelor se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor.

La data intrarii in vigoare a legii, Legea nr. 120/2014 pentru scutirea de la plata a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor catre bugetul de stat si art.XXII din Legea nr. 2/2013 privind unele asuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, se abroga.

In 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se vor aproba prin ordin al ministrului.

Proiectul de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii va fi in dezbatere publica pana in 15 septembrie.

Premierul Ponta a anuntat, la 31 iulie, ca Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie sa returneze statului o parte din banii incasati anterior, el cerand ministrului Muncii sa elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge in situatia in care acestia sa se sinucida si spunand ca acesti pensionari "probabil au gresit", dar nu au facut-o "pentru a se imbogati".

Legea privind amnistia va fi aplicata pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizatii pentru mame si sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, sa restituie bani, a declarat premierul Ponta, precizand ca este o amnistie fiscala, nu penala.

In ultima perioada au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teama ca vor fi obligati sa dea inapoi banii pe care ii primisera ilegal timp de cativa ani.