Sfantul Sinod solicita Parlamentului si Guvernului sa amane intrarea in vigoare a legii privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, "act normativ deficitar si ambiguu, cu o principala motivatie: crearea cimitirelor private, fara reglementarea problemelor generate de acesta", relateaza Mediafax.

Luni, in Sala Sinodala din resedinta patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Intre hotararile adoptate figureaza si aceea privind solicitarea de amanare a intrarii in vigoare a Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.

"Sfantul Sinod a luat act cu ingrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, act normativ deficitar si ambiguu in multe privinte, avand ca principala motivatie crearea cadrului legislativ pentru infiintarea de cimitire private, de catre operatori economici, dar care nu reglementeaza corespunzator problemele generate prin noutatile aduse. De aceea, Sfantul Sinod solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei sa amane intrarea in vigoare a acestei legi in vederea modificarii si completarii acestui act normativ", a precizat institutia.

Legea 102/2014 prevede printre altele ca oricine are dreptul la o inmormantare decenta si la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.

La stabilirea locului de veci si organizarea serviciilor funerare, persoanele in drept si prestatorii serviciilor funerare sunt obligati sa colaboreze intre ei, sa tina cont de vointa exprimata pe timpul vietii de catre defunct sau, in lipsa acesteia, vor tine seama de apartenenta religioasa a defunctului.

Inmormantarea poate fi religioasa sau laica. Inmormantarea religioasa are loc cu respectarea canoanelor, obiceiurilor locului, traditiilor si regulamentelor cultului respectiv. In cazul inmormantarii laice, organizatorii stabilesc modul de desfasurare a procesiunii funebre, mai prevede legea.

Tot in sedinta de luni s-a hotarat, la cererea Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, ca Sfantul Mucenic Hristofor (9 mai) sa fie declarat ocrotitor (patron spiritual) al transportatorilor rutieri din Romania.