Ministrii de Externe din tarile membre UE au luat in discutie la Consiliul Afaceri Externe de vineri, la care a participat si seful diplomatiei de la Bucuresti, situatia din estul Ucrainei, Titus Corlatean aratand ca UE trebuie sa pregateasca sa adopte masuri sanctionatorii suplimentare, daca Federatia Rusa nu va contribui activ la de-escaladarea situatiei din aceasta tara.

"Seful diplomatiei romane a aratat ca UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de masuri sanctionatorii suplimentare, in situatia in care Federatia Rusa nu va contribui activ la de-escaladarea situatiei. Ministrul Corlatean a subliniat necesitatea angajarii Moscovei intr-un dialog onest si constructiv, singura modalitate de solutionare politica a actualei crize", se arata intr-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, ministrul roman a subliniat discrepanta vizibila intre continuarea livrarilor de tehnica militara ruseasca catre grupurile separatiste si oferta de asistenta umanitara pentru Ucraina.

"Ministrii de externe ai UE au adoptat Concluzii ale Consiliului pe aceasta tema. In acest context, ministrii au salutat eforturile de asistenta umanitara ale ONU si au exprimat intentia Uniunii de a contribui la acestea. Au indicat, totodata, ca orice livrare de asistenta umanitara, incepand cu Federatia Rusa, trebuie sa se desfasoare in conformitate cu legislatia internationala si cu principiile in domeniu si numai cu consimtamantul autoritatilor ucrainene", precizeaza MAE.

Sefii diplomatiilor europene au subliniat ca orice actiune militara unilaterala a Federatiei Ruse in Ucraina, chiar si sub pretextul unei interventii umanitare, va fi tratata ca o incalcare grava a legislatiei internationale si au reluat solicitarea adresata Rusiei de a opri imediat fluxul de material si personal militar inspre Ucraina, conform comunicatului.

Totodata, indica sursa citata, ministrii de Externe din UE au solicitat extinderea Misiunii de Observare a OSCE la toate punctele de trecere a frontierei ruso-ucrainene care nu se afla sub controlul deplin al autoritatilor ucrainene si au constatat faptul ca motivele aflate la baza regimului sanctionator la adresa Federatiei Ruse - legate de incalcarea grava a legislatiei internationale prin anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea si destabilizarea Ucrainei - sunt inca valide.

"Concluziile adoptate de ministri fac referire la considerarea unor pasi suplimentari in domeniul masurilor restrictive, daca situatia din teren o va impune. Si-au exprimat regretul fata de impunerea, de catre Rusia, a masurilor de interzicere a anumitor importuri din spatiul UE si au solicitat Comisiei Europene sa continue analiza impactului acestor actiuni si elaborarea unor masuri de raspuns adecvate", se mai arata in comunicat.

Sefii diplomatiilor europene au lansat un apel tuturor statelor si actorilor din regiune sa permita accesul imediat, nerestrictionat si in siguranta la locul prabusirii zborului MH17, in vederea reluarii anchetei internationale si repatrierii trupurilor neinsufletite nerecuperate inca.

In continuare, ministrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei solutii politice sustenabile la criza actuala din Ucraina. In acest sens, au exprimat disponibilitatea Uniunii de a gazdui la Bruxelles, in luna septembrie 2014, o reuniune ministeriala cu participarea SUA, Ucrainei si Federatiei Ruse, mai precizeaza MAE. ¬