Starea pacientului cu malarie transferat de la Institutul "Matei Bals" la Spitalul "Victor Babes" din Capitala este inca grava, existand riscul unei complicatii a bolii, cu afectare pulmonara, a declarat miercuri, pentru Mediafax, directorul medical al unitatii sanitare, Simin Florescu. "Prognosticul ramane in continuare rezervat. Nu este inca o stare foarte buna. Exista riscul sa faca o complicatie a malariei, cu afectare pulmonara", a explicat directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes".

Medicul a precizat ca functiile renala si cerebrala ale barbatului si-au reluat activitatea normal, dar acum exista suspiciunea unei afectari pulmonare. "Pacientul este sub tratament, este constient, dar sub continua supraveghere medicala", a mai spus dr. Simin Florescu.

Barbatul internat la Spitalul "Victor Babes" a fost initial suspectat de infectare cu virusul Ebola, dupa ce s-a intors din Nigeria. Acesta a fost mai intai inernat la Institutul "Matei Bals", insa dupa stabilirea diagnosticului de malarie, a fost transferat la Spitalul "Victor Babes". Managerul Institutului "Matei Bals", dr. Adrian Streinu-Cercel, declara, luni, ca diagnosticul a fost confirmat in urma testelor de laborator.

Medicul Adrian Streinu-Cercel preciza ca in cazul pacientului este vorba despre "doua boli succesive", iar simptomele celei de-a doua afectiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola. El mai spunea ca barbatul a facut in Nigeria strict munca de birou si nu a putut intra in contact cu secretii care sa fi provocat Ebola.

Barbatul s-a prezentat, duminica dimineata, la Spitalul Judetean Ploiesti, cu simptomele febra, greata, varsaturi si diaree hemoragica. De la Ploiesti, el a fost transferat la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge in Romania.

Barbatul care era suspectat de Ebola are 51 de ani, este din Ploiesti si s-a intors din Nigeria la 25 iulie. El a lucrat in Nigeria ca inginer in domeniul energiei eoliene, intr-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

Potrivit surselor citate, barbatul le-a spus doctorilor din Ploiesti ca, dupa intoarcerea din Nigeria, a fost in vacanta la Vama Veche si ca a inceput sa se simta rau in urma cu trei zile.

Focarul infectiilor cu Ebola din Nigeria este localizat in sudul tarii, in zona celui mai populat oras al tarii - Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se afla in centrul tarii.

Epidemia de Ebola trebuie considerata o "urgenta de sanatate publica la nivel mondial", atentiona Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 8 august.

Aceasta epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la inceputul anului, este "cea mai importanta si cea mai grava" din ultimele patru decenii, a subliniat intr-o conferinta de presa directoarea generala a OMS, doctorul Maragaret Chang.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat impotriva ei.