Substanta triclosan, un biocid folosit pentru a distruge microorganismele periculoase, se numara printre ingredientele folosite de compania de produse de ingrijire Colgate-Palmolive in pasta de dinti Colgate Total, scrie Bloomberg. Mai multe studii realizate in ultimii ani au aratat ca triclosanul ar putea modifica productia hormonala si ar putea provoca rezistenta la antibiotice. Potrivit publicatiei americane, substanta a fost asociata, in testele pe animale, cu dezvoltarea celulelor canceroase.

Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americana de reglementare in domeniul medicamentelor si alimentatiei, reexamineaza substanta, creata in urma cu peste 40 de ani ca dezinfectant chirurgical si antiseptic pentru spitale, informeaza New York Times. De-a lungul timpului, triclosanul a ajuns sa fie utilizat intr-o varietate de produse de larg consum, precum sapun si tocatoare de bucatarie.

Colgate-Palmolive foloseste ingredientul antibacterian in Colgate Total pentru a preintampina problemele gingivale. Compania sustine ca produsul este sigur si citeaza analiza riguroasa facuta de FDA asupra pastei de dinti, care a dus la aprobarea ei in 1997 ca pentru vanzarea de larg consum.

Potrivit Bloomberg, o privire mai atenta la aplicatia pentru aprobare dezvaluie insa ca unele dintre datele stiintifice prezentate de Colgate pentru a stabili siguranta triclosanului in pasta de dinti nu sunt atat de clare si ca nu au fost, pana in acest an, facute publice.

Dosarul depus la FDA pentru colgate Total include 35 de pagini de studii toxicologice realizate asupra tricolsanului, pe care autoritatea americana nu le-a facut publice. Agentia a publicat paginile la inceputul anului ca urmare a unui proces plecat de la o cerere facuta in baza Legii privind accesul liber la informatie. Ulterior, ca urmare a presiunilor din partea presei, FDA a postat paginile pe site-ul sau.

Documentele arata ca in cazul uneia dintre cele mai dure proceduri de reglementare din state - procesul de aprobare a unui produs de catre FDA -, autoritatile se bazeaza pe datele stiintifice prezentate de companie care arata ca produsul este sigur pentru consum sau utilizare.

Paginile publicate recent, pusa alaturi de noile studii facute asupra triclosanului, ridica semne de intrebare cu privire la modul in care FDA si-a facut treaba in urma cu 17 ani atunci cand a aprobat intrarea pe piata americana a pastei de dinti si daca aceasta aprobare ar trebui revizuita, au aratat 3 cercetatori care au revazut documentele la cererea Bloomberg.

In documente apar studii care indica existenta unor malformatii osoase fetale la soareci si sobolani. Colgate sustine ca rezultatele nu sunt relevante. Vazute prin prisma stiintei actuale, astfel de malformatii sunt, mai degraba, un semnal ca triclosanul perturba sistemul endocrin si afecteaza functia hormonala, potrivit oamenilor de stiinta.

Dosarul depus de Colgate mai arata ca FDA a pus intrebari cu privire la temeinicia studiilor de cancer, care sunt partial abordate in documente publicate recent.

Unele probleme cu privire la impactul potential al triclosanului asupra oamenilor sunt, prin natura lor, fara raspuns. Oamenii sunt expusi la zeci de produse chimice care pot interactiona in organism, ceea ce face posibil identificarea unei legaturi clare intre o substanta si o boala, arata Thomas Zoeller, un profesor de biologie la Universitatea din Massachusetts Amherst, care studiaza felul in care produsele chimice afecteaza sistemul endocrin.

"Am creat un sistem in care testam aceste substante chimice pe populatia umana. Imim place ideea ca ele sunt sigure. Insa avem studii pe animale care indica altceva, cred ca ne supunem unui foarte mare risc", sustine Zoeller.

Colgate nu este acuzat de o ilegalitate, iar cele 35 de pagini de studii nu dovedesc ca triclosanul este periculos. A fost decizia FDA sa nu faca publice domcumentele, arata Colgate.

FDA a urmat procedura redactand informatia care vine de la o parte terta, a aratat purtatoare de cuvant al afgentiai Andrea Fischer. Unele studii au fost facute in laboratoarele Ciba-Geigy, primul producator al triclosanului si un predecesor al principalului producator actual, BASF SE, indica documentele.

Colgate sustine ca eficacitatea si siguranta produsului Colgate Total sunt sustinute de peste 80 de studii clinice in care au fost implicati, in total, 19.000 de oameni si ca a transmis catre FDA 98 de volume, de sute de pagini fiecare, care sustin produsul. Calgate trimite catre FDA rapoarte anuale in care revizuieste noile studii privind siguranta produsului, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Thomas DiPiazza.

"In cei aproape 18 ani in care Colgate Total a fost pe piata din SUA, nu a existat niciun semnal de probleme de siguranta in rapoartele privind efectele adverse", a aratat DiPiazza, care a facut trimitere si catre o cercetare independenta facuta in 2013 de Cochrane Oral Health Group, o retea de doctori si cercetatori, care nu a identificat efecte negative ca urmare a utilizarii Colgate Total.