Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut, luni, conducerii Jandarmeriei si Politiei Romane intocmirea unor rapoarte legate de modul in care au intervenit jandarmii si politistii la mitingul pro-Antena 3, unde unii jurnalisti au fost agresati de unii dintre manifestanti, informeaza MAI, intr-un comunicat citat de Mediafax.

"In urma manifestatiei publice care a avut loc duminica, 10 august a.c. in zona Palatului Cotroceni, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerialor Interne, Gabriel Oprea, a solicitat conducerii Jandarmeriei Romane si Politiei Romane intocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul de actiune al fortelor proprii", potrivit sursei citate.

Potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Romana, in intervalul 16.30 - 19.30, in Bucuresti si in mai multe orase din tara au avut loc manifestatii de protest la care numarul de participanti a oscilat de la cateva zeci la cateva mii, motiv pentru care conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unor dispozitive de ordine publica. In ce priveste situatia din Bucuresti, dispozitivul ar fi fost suplimentat progresiv in functie de numarul participantilor, precum si de solicitarile Serviciului de Protectie si Paza.

Totodata, Politia Rutiera a deviat circulatia, in conditiile in care protestatarii au intrat pe carosabil si au blocat circulatia in zona.

Referitor la agresarea unei jurnaliste, in raportul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) se arata ca, in jurul orei 18.00, Sectia 22 Politie "s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infractiunii de tulburarea ordinii si linistii publice".

In acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentantii Jandarmeriei Romane, care au asigurat masurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni.

Imaginile obtinute au fost trimise imediat catre toate sectiile de politie din Capitala in vederea identificarii barbatului care a agresat o jurnalista. Concomitent, au fost trimise echipe de politisti in teren, pentru a strange informatii care sa conduca la identificarea si prinderea agresorului.

In jurul orei 21.30, jurnalista a depus plangere la Sectia 22 Politie, iar in jurul orei 22.00, suspectul a venit singur la Sectia 15, pe raza cateia isi are domiciliul, unde a spus ca stie ca este cautat de Politie.

Acesta a fost audiat si este cercetat pentru lovire sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice, dosarul fiind inaintat la Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 6.

In acest context, ministrul Gabriel Oprea i-a cerut sefului Jandarmeriei Romane sa evalueze rapid modul de actiune al dispozitivului de ordine publica mobilizat in timpul manifestatiei, pentru va se stabili daca jandarmii si-au facut datoria in cazul incidentul in care a fost implicata echipa de televiziune.

Conform MAI, Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului in care au actionat efectivele Jandarmeriei Capitalei, sa fie vizionate atat imaginile filmate de jandarmi cat si cele publice difuzate de catre posturile de televiziune.

Jandarmeria a precizat, duminica seara, despre manifestatia pro-Antena care a avut in jurul Palatului Cotroceni, ca a existat, in mod izolat, o persoana care s-a comportat violent, agresand o echipa de jurnalisti, si ca s-au luat deja toate masurile pentru identificarea si sanctionarea acesteia.

Manifestatia pro-Antena 3 a avut loc dupa ce jurnalisti ai acestui post de televiziune au anuntat ca ies "la plimbare" in zona Palatului Cotroceni, duminica la 17.00, si ca oricine "este binevenit" sa faca acelasi lucru.

Unii jurnalisti, catalogati de manifestanti drept "dusmani" ai celor de la Antena 3, au fost intampinati cu ostilitate, fiind agresati si obligati, practic, sa se indeparteze.

O jurnalista de la B1TV a fost lovita cu piciorul in spate de un manifestant, ea depunand ulterior plangere. Reprezentantii Jandarmeriei Bucuresti au spus ca situatie se calmase cand jandarmii au ajuns la fata locului si ca persoanele agresate pot face plangeri la Politie.