In alte tari, cand un proces dureaza un an de zile, deja sunt probleme, pentru ca se cheltuie prea multi bani. Iata ce spune la RFI europarlamentarul PDL, Monica Macovei, fost ministru al Justitiei. Comentariile ei vin in contextul in care instanta va da vineri verdictul final in procesul ICA, in care este judecat Dan Voiculescu.

Monica Macovei declara ca "justitia isi urmeaza calea. Precizez ca e un proces vechi de sase ani de zile, e logic sa se termine. In alte tari dureaza trei-patru luni, maximum un an de zile, cand dureaza un an de zile, deja sunt probleme, ca se cheltuie prea multi bani pe un proces, ca la noi nu se calculeaza cat costa un proces".

De ce sunt procesele atat de lungi in Romania? "Au inceput sa fie mai scurte, erau proceduri in Codul de Procedura, acum s-a schimbat Codul de Procedura. Dar exista si o atitudine, care insa s-a schimbat, din partea unor judecatori. Dan Voiculescu e trimis in judecata din 2008. Acum noi stim ca dansul a contribuit major la amanare: si-a dat demisia din functia de senator, ca sa se mute dosarul, apoi iar a intrat in Senat si atunci iar s-a mutat dosarul, ca daca esti senator, dosarul se judeca la Inalta Curte, dupa aceea iar si-a dat demisia si s-a intors dosarul la Tribunalul Bucuresti. Deci a contribuit la aceasta tergiversare. Sigur, ma gandesc si la alte cazuri. Au fost judecatori care au tinut dosarele pana s-au prescris (...). Eu as da afara pe orice judecator din vina caruia un dosar se prescrie. Sta la tine in birou si dai termene trei ani de zile?", se intreaba fostul ministru al Justitiei.

Citeste si: