Noi filmari din avion cu loturile de autostrada aflate in constructie intre Timisoara, Lugoj si Deva si tronsonul din A3 Gilau (Cluj Vest) - Nadaselu au fost publicate de catre utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura. Noile filmari surprind avansul lucrarilor pe cateva loturi, in ciuda faptului ca lipsesc autorizatiile de constructie sau proiectele tehnice aprobate, precum si stagnarea lucrarilor pe doua din loturile autostrazii care duce pana la Deva. Langa Cluj, pe tronsonul A3 Gilau - Nadaselu (8,7 km) constructorul roman UMB a intrat puternic in santier si a inceput excavari masive in dealurile din zona.

Autostrada Timisoara - Lugoj Lot 2, la capatul dinspre SanovitaFoto: Captura YouTube

A1 Lugoj - Deva (loturile 2, 3 si 4) - 72 km

Autostrada Lugoj - Deva (loturile 2,3,4)

Autostrada Lugoj - Deva (loturile 2,3,4)

Foto: Hotnews

Filmarea video incepe cu lotului 4 dinspre Deva (aproape de capatul autostrazii Orastie - Deva, langa localitatea Soimus), trece pe langa cimitirul ilegal de la Branisca ce ingreuneaza lucrarile (minutul 1:17) si continua de-a lungul loturilor 2 si 3 pana la autostrada Lugoj - Deva, Lot 1 data in folosinta in decembrie anul trecut si care incepe de langa localitatea Dumbrava. (minutul 20:09).

Contractele pentru Loturile 2 si 3 au fost semnate la finele anului trecut, iar in secventele video se vad primele semne de lucrari pe teren. In mod normal tronsaonele ar trebui sa fie gata pana la finele anului 2015, insa in prezent exista probleme si in teren si in ceea ce priveste documentatia oficiala.

Surse de incredere sustin ca pentru multe din sectoare inca nu s-au eliberat autorizatiile de construire si ca autoritatile actioneaza greu in eliberarea tuturor documentelor. De altfel, si presa a scris despre lipsa autorizatiilor de construire sau a proiectelor tehnice aprobate, desi pe unele zone cosntructorii lucreaza de zor.

Cel mai inaintat lot este de departe lotul 4, cel pe care lucreaza firma romaneasca UMB Spedition, cu toate ca pentru tronsonul in cauza constructorul nu are nici proiectul tehnic aprobat, nici autorizatie de constructie.

In schimb, pe loturile 2 si 3 lucrarile nu par a fi foarte inaintate, iar prezenta constructorului pe santier este una slaba.

Lotul 2 din Lugoj - Deva - 28,6 kilometri - Constructor: Asocierea JV SALINI SPA - SECOL SpA

Lotul 3 Lugoj - Deva - 21,14 km - Constructor: TELOXIM CON SRL - COMSA SA - ALDESA CONSTRUCCIONES SA - ARCADIS EUROMETUDES SA

Lotul 4 Lugoj-Deva - 22,14 km - Constructor: Asocierea Tehnostrade SRL - Spedition UMB SRL

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura

---

A1 Timisoara - Lugoj, lot 2 - 25,6km - Constructor: Tirrena Scavi

Filmarea incepe din capatul vestic al autostrazii Luhoj-Deva lot 1, de la finalul portiunii de 10 km finalizata, dar nedeschisa in decembrie 2013 traficului auto pentru ca se termina in camp, fara posibilitatea descarcarii circulatiei

In primii kilometri de dupa tronsonul finalizat, pe traseul A1 Timisoara - Lugoj Lot 2, se vad miscari ample ale constructorilor, semn ca este posibila o finalizare partiala a tronsonului pana la nodul de la Topolovatu Mare (minutul 2:00) astfel incat sa se dea drumul la trafic si la cei 10 km finalizati din autostrada dinspre Lugoj.

Filmarea a fost realizata de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

---

A3 Gilau (cluj Vest) - Nadaselu - 9,7 km - Constructor: UMB Spedition

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Tronson Autostrada Gilau - Nadaselu (cu rosu)

Foto: Hotnews

Lucrarile la tronsonul de 8,7 km de pe A3 dintre Gilau (Cluj Vest) si Nadaselu au inceput in forta, la peste un an de la atribuirea oficiala a contractului, dar mai devreme cu o luna decat au anuntat autoritatile la inceputul anului.

Contractul pentru tronsonul de autostrada in cauza a fost atribuit asocierii UMB Spedition - Tehnostrade in aprilie 2013.

Contractul se ridica la circa 59 de milioane de euro (258,2 milioane de lei, fara TVA) si prevede proiectarea si executia autostrazii in maxim doi ani. Cu toate acestea, debutul lucrarilor a fost amanat pana acum din cauza lipsei finantarii de la bugetul de stat.

Chiar daca vorbim de un tronson relativ scurt, doar 8,7 kilometri, acesta este unul important pentru ca va functiona ca o Centura ocolitoare in partea de vest a Municipiului Cluj-Napoca, unind doua drumuri nationale - DN1 spre Bihor si DN1F spre Zalau si Satu Mare.

Practic, tronsonul Gilau-Nadaselu vine in continuarea Autostrazii A3 Campia Turzii - Gilau (54 km) de la intersectia cu DN1, ocoleste municipiul Cluj Napoca prin partea de vest si se opreste aproape de localitatea Nadaselu intr-o intersectie cu un alt drum national, DN1F spre Zalau.

  • Filmarea si fotografiile de mai jos au fost publicate pe forum.peundemerg.ro de catre utilizatorii Eurocopter si Ciprebbe si surpind utilajele UMB care au inceput deja decopertarea terenului si lucurarile la tronsonul care strabate dealurile din zona vestica a municipiului Cluj-Napoca: