Rusia a decis miercuri sa limiteze importurile de carne de vita din Romania, dupa ce a descoperit cazuri de imbolnavire cu boala vacii nebune. Acesta este cel mai recent episod din seria “razboiului comercial” relansat de Moscova declansat in urma sanctiunilor impuse pentru implicarea Rusiei in criza din Ucraina, scrie AFP.

“Din cauza declansarii unei epidemii de encefalopatie spongiforma bovina (boala vacii nebune) la bovinele din regiunea Clujului in Romania, incepand cu 6 august 2014 sunt impuse restrictii temporare asupra exporturilor catre Rusia” a vacilor vii, carnii de vita si altor produse asociate, potrivit unui comunicat al Rosselkhoznadzor (autoritatea sanitara din Rusia).

UPDATE Autoritatea sanitara din Rusia a anuntat ca restrange importurile de animale vii din mai multe regiuni din Italia, Bulgaria si Grecia din cauza unor cazuri de febra catarala, o boala virala care se intalneste mai ales la oi si vaci.

Moscova a fost deseori acuzata ca utilizeaza arme comerciale, in special invocarea de motive sanitare, drept mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai.

Rusia a decretat deja vineri un embargo asupra importurilor de fructe si legume provenind in Polonia, motivand ca s-a incalcat valabilitatea certificatelor, amenintand ca va extinde importurile.