Tarile NATO trebuie sa intensifice eforturile pentru a contracara actiunile Rusiei, afirma secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, notand ca unele state, inclusiv Romania, au inceput sa ia masuri pentru cresterea bugetelor destinate apararii.

Anders Fogh RasmussenFoto: Hotnews

"Agresiunea rusa impotriva Ucrainei i-a facut pe unii sa ceara ca Alianta Nord-Atlantica sa fie mai bine pregatita pentru a contracara astfel de atacuri-surpriza. Sunt de acord in totalitate. De la inceput, eu am catalogat aceasta criza ca fiind un semnal de alarma pentru Alianta si pentru toti cei angajati in favoarea unei Europe nedivizate, libere si in pace", scrie Anders Fogh Rasmussen intr-un editorial publicat in Financial Times si citat de agentia Mediafax.

"NATO nu este o entitate individuala. Este o alianta de 28 de natiuni suverane si toate deciziile sunt luate prin consens. Uneori, acest lucru poate necesita timp sau poate genera frustrare. Insa, impreuna, suntem mai puternici decat fiecare dintre noi individual. Iar acum ne confruntam cu cea mai mare provocare de la sfarsitul Razboiului Rece; ma astept ca aliatii sa faca mai multe pentru securitatea noastra comuna", adauga secretarul general NATO.

"Inca de la caderea comunismului, NATO a depus eforturi pentru dialogul cu Rusia, sporind cooperarea si indreptandu-se spre un parteneriat strategic. Insa reactia Rusiei a fost sa incalce regulile, sa alimenteze conflictele in Republica Moldova, Georgia si Ucraina, sa conteste ordinea internationala axata pe reguli. Separatisti sustinuti de Rusia sunt implicati in pierderea tragica a avionului companiei Malaysia Airlines. Acest tip de comportament a transformat lumea intr-un spatiu mai periculos si mai imprevizibil", adauga Rasmussen.

"NATO a avut o reactie rapida fata de anexarea ilegala si nelegitima a Crimeei. Am suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia, pastrand insa deschise canalele de dialog. Am sporit cooperarea cu Ucraina. Am luat imediat masuri pentru consolidarea capacitatilor de reactie, mobilizand mai multe nave, mai multe avioane militare, efectuand mai multe exercitii terestre. Aliatii din cadrul NATO au dublat prezenta avioanelor de vanatoare deasupra statelor baltice, lansand zboruri de supraveghere deasupra Poloniei si Romaniei. Am trimis mai multe nave in Marea Neagra si in Marea Baltica", aminteste Rasmussen.

"O Rusie in ascensiune nu este singura provocare cu care ne confruntam. Avem de-a face cu o serie de crize, incepand din nordul Africii pana in Orientul Mijlociu si Caucaz. Astfel ca, incepand cu apararea antiracheta, cu intensificarea capacitatilor de supraveghere si cu exercitiile comune, aliatii din cadrul NATO depun eforturi pentru a se asigura ca avem ce este necesar pentru a face fata provocarilor in materie de securitate ale secolului 21 si pentru a mentine cea mai puternica alianta militara din istoria omenirii. Cand spunem ca apararea NATO se bazeaza pe principiul ᅡtoti pentru unul si unul pentru totiᅡ, vorbim serios", a subliniat Rasmussen.

"Insa optimizarea capacitatii de reactie necesita resurse si o puternica vointa politica. In ultimii cinci ani, aliatii din cadrul NATO au redus bugetele apararii in medie cu 20%. Rusia a sporit bugetul apararii cu 50%. In timp ce Statele Unite si unii aliati europeni, inclusiv Marea Britanie, au investit semnificativ pentru modernizarea fortelor militare, alte tari trebuie sa intensifice eforturile", insista Rasmussen.

"In contextul in care economiile noastre au inceput sa isi revina, trebuie sa inversam tendinta de reducere a bugetelor apararii. Acest lucru nu este usor, dar este esential. In mod incurajator, unele tari - precum Polonia, Romania si statele baltice - au facut deja pasi clari in aceasta directie. Ma astept ca viitorul summit sa demonstreze ca suntem pregatiti sa investim mai mult pentru a mentine puternice capacitatile noastre", afirma secretarul general NATO.

"Actiunile Rusiei nu trebuie ignorate. Exista riscuri la adresa ordinii globale instituite dupa Razboiul Rece. Alianta Nord-Atlantica este mai necesara ca niciodata. Cu ocazia summitului din Tara Galilor, suntem determinati sa aratam ca Alianta Nord-Atlantica are o atitudine serioasa", a incheiat Rasmussen.

Conform proiectului de rectificare prezentat de Ministerul roman al Finantelor, fonduri suplimentare de 400 de milioane lei vor fi acordate apararii.