Guvernul l-a numit consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Dubai, Emiratele Arabe Unite, pe fostul ministru Marian Sarbu, care a parasit Autoritatea de Supraveghere Financiara dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca numirea sa in aceasta pozitie a fost neconstitutionala. Hotararea a fost publicata marti in Monitorul Oficial nr. 585. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a confirmat numirea pentru Mediafax.

Marian SarbuFoto: Agerpres

Hotararea prin care Marian Sarbu este numit sef al consulatului general al Romaniei la Dubai, in Emiratele Arabe Unite, a fost aprobata de Guvern in ultima sedinta, informeaza Mediafax.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a argumentat numirea prin faptul ca functia de consul general este una de reprezentare, iar Marian Sarbu este un foarte bun vorbitor al limbilor engleza si franceza, stie sa gestioneze relatiile internationale, avand in vedere ca a fost ministru de mai multe ori, si cunoaste modul in care trebuie reprezentate interesele statului.

Marian Sarbu a demisionat in luna iulie din postul de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat cin 2 iulie ca numirea acestuia este neconstitutionala. Motivul: nu avea cei 9 ani de experienta profesionala ceruti de lege pentru orice membru ASF executiv sau nu. Cu un an in urma, Sarbu a fost membru neexecutiv in ASF, pozitie din care a declarat ca a incasat peste 154.000 de euro.

Contactati la acea vreme de HotNews.ro, oficialii ASF au spus ca dupa demisie, Sarbu nu revine ca membru neexecutiv in Consiliul ASF si nici intr-o alta functie de conducere din cadrul ASF, dar poate sa desfasoare o alta activitate in ASF, legata de specializarea sa. Cat despre experienta pe care ar fi trebuit sa o aiba in 2013, ASF sustine ca decizia Curtii Constitutionale a vizat doar pozitia de prim-vicepresedinte ASF.

Curtea Constitutionala a fost sesizata de PNL si PDL in urma unui articol HotNews.ro la scurt timp dupa numirea sa in aceasta functie, care a avut loc in iunie 2014.

Intrebat de cei 9 ani de experienta ceruti de lege, Marian Sarbu a declarat in interviul HotNews.ro: Am fost 13 ani ordonator de credite!

PNL si PDL au sesizat Curtea Constitutionala tocmai pe acest motiv - lipsa experientei profesionale cerute de legea de functionare ASF, iar Curtea Constitutionala a decis in 2 iulie ca experienta acestuia "nu are relevanta pentru numirea acestuia ca membru in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara".

  • Biografie Marian Sarbu

Marian Sarbu a fost ministru al Muncii din partea PSD in Guvernul Nastase si ministru pentru acelasi portofoliu al Muncii, dar din partea UNPR, in Guvernul Boc.

Ulterior, el a condus Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, structura care a fost inglobata in Autoritatea de Supraveghere Financiara, si a fost membru neexecutiv in Consiliul ASF.

In 16 iunie, el a fost votat in functia de prim-vicepresedinte al ASF, dar judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca numirea este neconstitutionala, deoarece nu are o experienta profesionala specifica pentru aceasta functie in ciuda faptului ca Marian Sarbu a fost ordonator principal de credite privind finantele publice. Judecatorii s-au pronuntat dupa ce au fost sesizati de PDL, care a reclamat ca Marian Sarbu nu ar avea experienta de minimum noua ani in domeniu, ceruta de lege.

In urma deciziei judecatorilor CC, Sarbu a demisionat, la 18 iulie, din functia de prim-vicepresedinte si membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

La finele lunii iulie, cu doua zile inainte ca Marian Sarbu sa fie numit consul general, presedintele ASF declara ca Marian Sarbu a fost numit consilier al institutiei pentru relatia cu Parlamentul, contractul fiind pe perioada nedeterminata.