Patriarhia Romana a transmis un comunicat de presa luni in care afirma ca Biserica Ortodoxa Romana (BOR) ramane "neutra" din punct de vedere politica si face apel la politicieni sa evita confruntarile politice motivate religios in campania electorala.

Precizarile au fost facute in contextul unor "referiri nedrepte si nedemne" la adresa BOR din ultimele zile.

Ce sustine Patriarhia Romana:

  • Biserica Ortodoxa Romana coopereaza cu autoritatile de stat centrale si locale pentru implinirea binelui comun in societate si are relatii civilizate cu toate partidele politice, dar ramane neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politica, originea etnica, credinta sau convingerile religioase ale candidatilor in alegeri, clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi.
  • De aceea, Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei.
  • Prioritatile permanente ale Bisericii Ortodoxe Romane sunt lucrarea pastoral-misionara in mijlocul poporului roman, ajutorarea saracilor si a bolnavilor, activitati educationale si culturale in beneficiul comunitatilor  romanesti din tara si strainatate, iar in aceasta perioada ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia si din alte zone ale tarii afectate de inundatiile din ultimele saptamani, iar nu implicarea politica.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat in 29 iulie, la Craiova, in fata Consiliului National al partidului, reuniune in care si-a anuntat public decizia de a candida la Presedintia Romaniei, ca nu isi doreste sa fie acuzat ca este roman sau ortodox in tara sa.

"Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are o problema daca nu este ortodox sau nu e de etnie romana. Cred ca are exact aceleasi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru si il spun de fiecare data: nu vreau sa ma acuze nimeni sau spuna ca e un defect faptul ca sunt roman sau ortodox in tara mea. Asa m-am nascut, asa o sa mor, sunt mandru de asta, cred ca trebuie sa fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta.

El a aratat ca, in opinia sa, un candidat la functia de presedinte trebuie sa spuna clar ce vrea sa faca.

"Cred ca am facut foarte bine si in continuare trebuie sa sprijinim Biserica si cultele religioase. Biserica si Armata sunt institutii fundamentale care au ajutat la fondarea si salvgardarea natiunii romane si cred ca merita respectate, sprijinite", a adaugat Ponta, care a mai afirmat ca are tot respectul nu doar pentru Biserica Ortodoxa, ci pentru toate celelalte culte, noteaza Mediafax.

Discursul lui Ponta a provocat reactii critice din directia adversarilor PSD.

Astfel, deputatul PNL Petre Roman a comentat tema religiei in discursul lui Victor Ponta de lansare a candidaturii la prezidentiale, catalogand-o drept una ""foarte urata din toate punctele de vedere" si mentionand ca nu crede ca ii va dauna lui Klaus Iohannis in campania electorala.

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu i-a adresat lui Ponta o scrisoare deschisa, in care i-a transmis, "ca de la ortodox la ortodox", ca "nu e bine" sa-si faca "tema de campanie din religia unui posibil contracandidat".

Daniel Funeriu: Biserica Ortodoxa este infliltrata cu oameni in solda sovietoida

Ponta a fost criticat si de Daniel Funeriu (membru Partidul Miscarea Populara), care a afirmat, pe contul sau de Facebook, ca BOR este "in parte, infiltrata cu oameni in solda sovietoida, care se afla majoritar in Moldova si Oltenia. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca tema de campanie de catre Ponta. Mesajul adevarat este urmatorul: 'draga Rusie, spune-le preotilor pe care-i controlezi sa-si convinga enoriasii sa ma voteze si dau eu la schimb ce vreti voi'."

Dupa ce afirmatia sa a atras critici, in special din partea purtatorului de cuvant al PSD Dan Sova, Funeriu a revenit cu explicatii.

"Mi se pare anormal si extrem de ingrijorator faptul ca o formatiune politica ce se recomanda ca fiind crestina nu reactioneaza la atacul extrem de dur si lipsit de orice sens al fostului consilier prezidential, Daniel Funeriu, la adresa Bisericii Ortodoxe Romane. Prin declaratia de ieri am dorit sa trag un semnal de alarma si constat cu surprindere ca cei care teoretic ar trebui sa apere valorile crestinismului nu o fac", a spus Sova, citat de Agerpres.

Precizarea lui Funeriu: "Nu, nu atac Biserica Ortodoxa (careia ii apartin) ci dimpotriva: o apar de indecenta politicienilor fara Dumnezeu. Observ cu stupefactie ca adversari politici se arunca deja spunand 'Funeriu ataca Biserica Ortodoxa' pentru ca am scris ca 'Biserica Ortodoxa este, IN PARTE, infiltrata de oameni in solda sovietoida'. Indiferent unde sunt infiltrati, oamenii in solda sovietoida sunt rai pentru Romania. Institutia Bisericii Ortodoxe Romane este una, infiltrarile in ea, nocive ei si Romaniei, alta. Introducerea temei 'eu sunt mai ortodox decat tine' (in esenta asa ii jigneste Ponta pe romani) este un gest al celor fara Dumnezeu: este un gest de diviziune (in contrast cu rolul istoric al BOR, acela de uniune), este un gest egoist (pentru a obtine voturi, in contrast cu generozitatea aparata de Biserica), este un gest de om disperat care, atunci cand nu a reusit in niciun domeniu pe care l-a condus, se arunca precum o hiena sa devoreze unicul spatiu ramas nepoluat de politica toxica din Romania: spatiul credintei veritabile. Asta este adevaratul slogan al lui Ponta: 'Divid din egoism si disperare'. Fac apel pe aceasta cale catre toti politicienii sa lase credinta in afara politicii: nu murdariti si ultimele lucruri curate ramase in sufletul oamenilor."