La trei zile dupa ce viitura de pe raul Gilort a lovit comuna Novaci, casele care au stat in calea apelor sunt in continuare sub moloz, iar proprietarii lor dorm si mananca pe unde apuca. Utilajele trimise de autoritati impreuna cu proprietarii imobilelor afectate incearca in zadar sa scoata nisipul si malul aduse de apa in case. Oamenii spun ca au autorizatii de construire si ca nimeni nu le-a spus ca zona respectiva se poate inunda. Vineri, primarul comunei, Dumitru Leustean nu a putut fi gasit nici la primarie, nici pe teren, nici la telefon, motivand ca nu este in localitate, astfel ca nu a oferit mai multe informatii.

Inundatii Novaci 4Foto: Hotnews

La cateva zeci de metri de unde s-a rupt digul de pe raul Gilort, patru case au fost lovite de ape. In curtea si in casele oamenilor apa a adus tone de pamant si nisip. Utilajele trimise de autoritati cara neincetat molozul, insa treaba merge anevoios. In incercarea de a mai salva cate ceva, oamenii si-au scos hainele si mobila la uscat in curte. Casele nu mai pot fi folosite, si dorm fie pe la prieteni, fie sub cerul liber. De mancat, mananca fie din ajutoarele trimise de Primarie, fie din mila vecinilor.

"A venit apa de la deal si uitati in ce situatie suntem. Ne-a adus un vecin de pomana, sa mancam, ca nu poti sa mananci numai conserve. Ne-a ajutat primaria, dar nu poti sa mananci numai raceala. Nu este frigider, nu este aragaz, nu este nimic. Acum stau la o vecina peste drum, pana ne face domnul primar case sau cu ce ne-o ajuta. Primaria nu ne-a anuntat ca o sa vie viitura. Cand a venit viitura mi-a crescut apa pana la gat. Nu am mai avut timp sa mai ies. Au venit oamenii cu franghiile, m-au legat si m-au scos de aici. Nu am avut ce sa mai fac. Cu ce am ramas pe mine, asta mai am. NU am asigurare pe casa. Autorizatie avem, dar nu ne-a spus nimeni de la Primarie ca aici se poate intampla asa ceva", a povestit Ioana Blescau, 55 de ani, proprietara uneia dintre cele 4 case afectate.

"Eram in casa cand a venit viitura si m-am pomenit cu apa vajaind. Nu am avut timp sa plecam ci am urcat pe deal si am strigat la restul oamenilor sa iasa. Intr-o secunda apa a fost pe noi. Nu ne-a anuntat nimeni ca o sa vina viitura. Dupa ce a venit apa, au venit autoritatile, ne-au dat apa, mancare, ne-au spus ca o sa ne ajute. Asigurare nu am, dar am autorizatie si nu ne-a spus nimeni ca ne inundam", povesteste si Ileana Munteanu, 51 ani, o alta vecina a carei casa a fost lovita de viitura.

In afara de cele 4 case, localnicii spun ca in aceasta zona din Novaci nu au mai fost probleme.

"Apa a rupt digul, a venit si a luat-o pe drumul acesta, trecand peste pod. Acolo sunt patru case afectate. In rest, in zona noastra nu s-a mai intamplat nimic. Autoritatile nu ne-au anuntat ca nu au stiut. S-a mai anuntat cod rosu, dar la noi nu s-a mai intamplat niciodata asa, nu si-a mai iesit raul din matca. Daca nu rupea digul nu se intampla nimic. Eu locuiesc aici de 43 de ani si asa ceva nu s-a mai vazut", a spus Eugenia Tomescu, 65 de ani, localnica.

FOTOGALERIE - Zona afectata din Novaci la 3 zile dupa inundatii: