Hidrologii au emis, vineri, o avertizare cod rosu de inundatii, valabila in bazinele hidrografice Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras Severin si Timis) pana sambata ora 16:00. Trei persoane au decedat din cauza inundatiilor, una este data disparuta in judetul Arges iar doua dintre persoanele despre care nu se mai stia nimic in 28 iulie au fost gasite in viata, anunta Ministerul de Interne. 1832 de persoane au fost evacuate preventiv din cazua inundatiilor, iar vineri la pranz, 669 de persoane continuau sa fie in spatiile puse la dispozitie de autoritati, ori dupa caz la vecini sau rude. Potrivit bilantului MAI, au fost afectate de ape 251 de localitati din 11 judete, 99 de locuinte au fost distruse, 1163 avariate, alte 2377 inundate. Circulatia rutiera a fost fie blocata, fie intrerupta partial pe anumite segmente din 12 drumuri nationale si 37 de drumuri judetene.

-----------------------------

Ora 13:52 Bilantul inundatiilor: 3 morti si o persoana data disparuta, 1832 de persoane evacuate preventiv, 99 de locuinte distruse

MAI precizeaza ca saptamana aceasta au fost evacuate preventiv 1832 de persoane. In aceasta dimineata la ora 6:00, 788 dintre acestea se mai aflau in spatiile puse la dispozitie de catre autoritatile locale, ori dupa caz la vecini sau rude. La ora transmiterii acestei stiri, 669 de persoane mai sunt in aceasta situatie.

773 de persoane au fost salvate din diferite situatii critice.

Peste 6000 de pompieri, politisti si jandarmi au fost implicati in actiunile de interventie.

Marius Tache, purtator de cuvant al MAI a prezentat vineri pagubelor inundatiilor dintre 27 iulie- 1 august:

  • au fost afectate 251 de localitati din 11 judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Caras-Severin, Prahova si Timis;
  • 99 de locuinte distruse, 1163 avariate, alte 2377 inundate;
  • in urma retragerii apelor,  in acet moment mai sunt inundate 439 locuinte;
  • au fost colmatate 2475 de fantani;
  • 13 poduri distruse, 83 dintre acestea partiale afectate, 60 de podete distruse;
  • 23 346 ha teren au fost inundate;
  • circulatia rutiera a fost fie blocata, fie intrerupta partial pe anumite segmente din 12 drumuri nationale si 37 de drumuri judetene;
  • 15 obiective socio-economice si 3 culturale au fosta fectate in aceasata perioada;
  • 3 persoane au decedat din cauza inundatilor
  • 2 persoane date disparute 28 iulie, au fost gasite in viata in aceeasi zi;
  • o persoana din Arges este data disparuta, fortele MAI desfasoara operatiuni de cautare.

11:45 Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 1 august, ora 11:00 - 2 august, ora 16:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Barzava curs mijlociu si inferior, Moravita curs inferior, Caras curs inferior (judetele Caras Severin si Timis) se vor consemna cresteri ale debitelor si nivelurilor, cu depasiri ale Cotelor de aparare, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior si scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale.

In acelasi interval de timp, va fi in vigoare avertizarea Cod Portocaliu de inundatii pe raurile din bazinele superioare ale Barzavei, Moravitei si Carasului (judetul Caras Severin), Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Lotru (judetul Valcea) si Neajlov pe sector aval Moara din Groapa (judetul Giurgiu).

De asemenea, hidrologii au instituit Cod Galben pe raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis superior si afluenti curs mijlociu si inferior, Nera (judetele Caras Severin si Timis), Drincea (judetul Mehedinti), Jiu pe sector aval Filiasi si afluentii de dreapta din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Olt aval confluenta cu Lotru (judetele Valcea si Olt), afluentii mici ai raului Vedea din judetul Teleorman.

Izolat, cu probabilitate redusa, se mai pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele rauri din judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj si Valcea, mentioneaza INHGA.

Ora 11:10 Timis: Sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, cu participarea ministrului Apararii

Institutia Prefectului Timis a organizat vineri sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, la care a participat ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, potrivit Agerpres.

"In cadrul comitetului s-a facut o evaluare a situatiei actuale din zonele afectate de inundatii din judet si s-au stabilit masurile care trebuie luate pentru normalizarea situatiei din zonele Gataia, Rovinita Mare, Moravita", se arata intr-un comunicat al Prefecturii Timis

Dupa sedinta, Mircea Dusa si prefectul Eugen Dogariu au plecat in zona Gataia-Semlacu Mare, urmand ca ministrul Apararii Nationale sa se deplaseze si in judetul Caras-Severin.

Ministrul Mircea Dusa a afirmat ca in cursul zilei de vineri se va face si evaluarea pagubelor cauzate de inundatii

Ora 10:12 CNADNR: Circulatia rutiera pe DN 66, sectorul Bumbesti Jiu-Petrosani, va fi inchisa pentru toate categoriile de vehicule, in fiecare zi, de luni pana lineri, in interval orar 07:00 - 12:00, din cauza inchiderii circulatiei pe DN 7A pe fondul precipitatiilor abundente.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta participantii la trafic ca in perioada 01.08.2014 - 14.08.2014, circulatia rutiera pe DN 66, pe sectorul cuprins intre km 93+500 - km 126+000, Bumbesti Jiu-Petrosani, va fi inchisa pentru toate categoriile de vehicule, in fiecare zi, de Luni pana Vineri, numai in interval orar 07:00 - 12:00, din cauza inchiderii circulatiei pe DN 7A, generata de precipitatiile abundente cazute in ultima perioada.

In zilele in care circulatia este inchisa, traficul rutier se va desfasura pe urmatoarele variante de ocolire:

Pentru relatia Targu Jiu - Petrosani si retur:

  • DN 67, km 83+100 (Targu Jiu - Ramnicu Valcea) - DN 7, km 170+750 (Ramnicu Valcea - Sibiu - Sebes - Simeria) - DN 66, km 210+555 (Simeria - Hateg - Petrosani);
  • DN 67, km 83+100 (Targu Jiu - Drobeta Turnu Severin) - DN 6, km 337+825 (Drobeta Turnu Severin - Orsova - Caransebes) - DN 68, km 5+300 (Caransebes - Hateg) - DN 66, km 70+336 (Hateg - Petrosani);
  • DN 66, km 83+100 (Targu Jiu - Filiasi) - DN 6, km 264+995 (Filiasi - Strehaia - Drobeta Turnu Severin - Orsova - Caransebes) - DN 68, km 0+000 (Caransebes - Hateg) - DN 66, km 70+336 (Hateg - Petrosani).

Un numar de 25 de gospodarii si mai multe beciuri din satul Eibenthal, comuna mehedinteana Dubova, au fost afectate de caderile abundente de precipitatii, in zona formandu-se torenti in noaptea de joi spre vineri, transmite Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ramona Nistor, precipitatiile abundente cazute in noaptea de joi spre vineri au dus la formarea de torenti in localitatea Eibenthal, unde 25 de gospodarii au fost afectate.

Aceeasi sursa a mai aratat ca apa a intrat in mai multe beciuri din Eibenthal, localnicii intervenind singuri pentru scoaterea apei acumulate.

La fata locului, s-au deplasat, in noaptea de joi spre vineri, prefectul judetului Mehedinti, Nicolae Draghiea, seful ISU Mehedinti, Petre Stanasel, dar si seful Inspectoratuluii Judetean de Jandarmi Mehedinti, Eugen Tambrea, dar nu a fost nevoie de interventia pompierilor sau a jandarmilor.

Apa stransa in curti a rupt gardurile gospodariilor, iar in cursul diminetii de vineri s-a retras.

Judetul Mehedinti s-a aflat sub cod portocaliu de inundatii pana vineri dimineata, la ora 3:00, in vigoare fiind in continuare un cod rosu de inundatii emis de hidrologi pentru raurile Drincea si Desnatui.

Vineri dimineata, potrivit informatiilor furnizate de Comandamentul pentru Situatii de Urgenta intrunit la nivelul judetului Mehedinti, cursurile celor doua rauri aflate sub avertizare cod rosu de inundatii erau sub cota de atentie.Ora