SUA acuza Romania de esec in restituirea proprietatilor religioase. Vezi raportul Statelor Unite privind libertatea religioasa in Romania

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 31 iulie 2014, 21:52 Actualitate | Esenţial


Guvernul roman a esuat in problema restituirii proprietatilor religioase, iar autoritatile locale nu reusesc in continuare sa raspunda la plangerile de discriminare depuse de diferite grupuri religioase minoritare. Acestea sunt cateva dintre concluziile Raportului privind libertatea religioasa in Romania in 2013, publicat de Ambasada SUA la Bucuresti. Documentul vorbeste despre "restrictii si hartuiri exercitate de Guvern" care au afectat grupuri religioase minoritare in numeroase activitati.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a publicat Raportul privind libertatea religioasa in Romania in 2013. Documentul noteaza ca - desi Constitutia si alte legi protejeaza libertatea religioasa si, in practica, guvernul a respectat "in general" libertatea religioasa -, "autoritatile locale nu reusesc in continuare sa raspunda la plangerile de discriminare ale grupurilor religioase minoritare".

O alta problema listata in cadrul raportului este "lipsa de progres in ceea ce priveste retrocedarea bisericilor greco-catolice transferate de regimul comunist Bisericii Ortodoxe Romane in 1948", care "a ramas o problema semnificativa". Documentul precizeaza de asemenea ca "au fost raportate cazuri de discriminare sociala bazate pe afilierea religioasa" si ca "unii clerici ortodocsi au continuat sa afiseze ostilitate fata de grupurile religioase non-ortodoxe, inclusiv refuzandu-le accesul in cimitire".

"Ambasada si oficiali guvernamentali din SUA s-au intalnit cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la esecul guvernului de a asigura restituirea deplina a proprietatilor religioase confiscate de catre fostele regimuri fasciste si comuniste. Oficialii ambasadei au continuat sa sprijine eforturile guvernului de a recunoaste pe deplin rolul tarii in Holocaust", se arata in document.

Ambasada SUA noteaza ca recensamantul din 2011 a concluzionat ca ortodocsii din Romania (inclusiv Episcopia Ortodoxa Sarba din Timisoara) reprezinta 86% din populatie, Romano-Catolicii 4 pana la 6%, iar Greco-Catolicii mai putin de 1%. Intr-o scrisoare trimisa premierului pe 18 iulie 2013, Biserica Greco-Catolica a contestat rezultatele recensamantului, sustinand ca ele nu reflecta adevarata dimensiune a comunitatii Greco-Catolice.

"In scrisoare se arata ca multi respondenti au fost intimidati sa nu isi declare adevarata afiliere religioasa si ca recenzorii au refuzat uneori sa inregistreze Greco-Catolic drept raspuns. In replica, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, care raporteaza direct prim-ministrului, a respins plangerea Bisericii Greco-Catolice si a sustinut ca guvernul nu a discriminat in niciun fel pe motive religioase sau culturale", se arata in raport. 

In document se mentioneaza ca legile si Constitutia protejeaza libertatea religioasa, insa impun restrictii grupurilor religioase minoritare in obtinerea recunoasterii oficiale drept cult religios sau in inregistrarea ca asociatie religioasa. Aceasta problema a fost ridicata si de Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI), in raportul privind Romania publicat anul acesta (Detalii aici).

Raportul SUA privind libertatea religioasa in Romania noteaza ca, "de la implementarea legii cultelor, Secretariatul de Stat pentru Culte a aprobat cererile a 20 de grupuri religioase de a se inregistra ca asociatii religioase. Asociatiile religioase pot primi statutul de 'culte' numai dupa 12 ani de activitate continua si cu un numar minim de membri de 0,1% din populatie (aproximativ 19.000 de persoane)".

Legea recunoaste 18 culte: Biserica Ortodoxa Romana, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Crestina Rusa de Rit Vechi din Romania, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Biserica Evanghelica Lutherana din Romania, Biserica Unitariana din Transilvania, Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania, Biserica Crestina Dupa Evanghelie din Romania - Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Uniunea Penticostala - Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania, Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Organizatia Religioasa "Martorii lui Iehova".

Grupurile recunoscute drept culte conform legii pot primi sprijin din partea statului, in baza reprezentarii lor proportionale la recensamant. Ele au dreptul sa infiinteze scoli, sa li se predea cultul in scolile publice, sa primeasca fonduri guvernamentale pentru a construi lacasuri de cult, sa plateasca partial salariile clerului cu fonduri de la stat, sa transmita programe religioase la radio si televiziune, sa aplice pentru licente pentru frecvente de emisie, sa detina cimitire si sa primeasca scutiri de la taxe.

Documentul noteaza ca finantarea de la stat este determinata, pe de o parte, de numarul de adepti ai fiecarui cult recunoscut raportat de recensamant, si pe de alta parte de "nevoile reale ale cultului" - sintagma lasata nedefinita. Biserica Ortodoxa Romana primeste majoritatea fondurilor, precizeaza raportul.    

"Restrictii si hartuiri exercitate de Guvern au afectat grupuri religioase minoritare in numeroase activitati, in special impiedicandu-le sa obtina restituirea proprietatilor confiscate anterior. Grupuri de evrei si-au manifestat ingrijorarea cu privire la existenta de monumente construite in onoarea unor personaje pro-naziste din al Doilea Razboi Mondial si cu privire la activitatile partidelor politice pro-fasciste", evidentiaza raportul.

Acesta noteaza faptul ca in septembrie 2013 Asociatia Secular-Umanista (ASUR) a reluat o campanie impotriva "indoctrinarii religioase" pe care o initiase in anii anteriori, pentru a informa societatea ca parintii au dreptul sa isi retraga copiii de la orele de religie. Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat atunci ca inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei, precizeaza autorii documentului.

Raportul listeaza si amenda primita in 2013 de Gigi Becali de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru declaratiile discriminatorii. Din pozitia de europarlamentar, Becali declarase in 2012 in cadrul unei emisiuni televizate urmatoarele: “Domne', decat sa ceri votul unei secte, mai bine n-am nevoie de niciun vot. Toata viata mea stau inchis in curte la Pipera si nu ma intereseaza si nu vreau sa ma voteze nici un baptist. Voturi satanice de la ... eu nu vreau”. Petitia a fost depusa la CNCD pe data de 29 noiembrie 2012 de catre Cultul Crestin Baptist din Romania (Detalii aici).

In document se relateaza ca, "in multe cazuri, grupuri religioase minoritare s-au aflat in imposibilitatea de a obtine restituirea proprietatilor confiscate, in conformitate cu legea. Reclamantii s-au plans ca unele autoritati locale s-au opus restituirilor sau au intarziat sa transmita informatii despre proprietatile revendicate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), obstructionand astfel procesul de retrocedare, in ciuda legilor care prevad amenzi pentru astfel de intarzieri".

"Din 2003, ANRP a primit 14.814 cereri de restituire a proprietatii de la culte religioase recunoscute si a restituit 1.554 din acestea pana la sfarsitul anului 2012, dintre care doar 135 de proprietati a apartinut Bisericii Greco-Catolice. In unele cazuri, autoritatile locale intarziat punerea in aplicare a deciziilor sau nu le-au dat curs deloc. ANRP a continuat retrocedarea proprietatilor religioase intr-un ritm foarte lent, restituind doar 12 proprietati cultelor religioase in cursul anului 2013. Biserica Greco-Catolica si comunitatea evreiasca au criticat noua lege a retrocedarilor, spunand ca acesta va genera alte intarzieri in restituirea proprietatilor religioase", se arata in raport.

Esecul inregistrat de Romania in solutionarea problemei restituirii proprietatilor trecute de la Biserica Greco-Catolica la Biserica Ortodoxa Romana a fost evidentiat si in raportul Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI). Organism infiintat de Consiliul Europei, ECRI le-a recomandat autoritatilor romane sa-si asume un rol conducator in rezolvarea acestor dispute.

Citeste aici Raportul integral al SUA privind libertatea religioasa in Romania in 2013


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5835 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ciudat (Joi, 31 iulie 2014, 22:05)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  din ce vad "libertatea religioasa" se extinde si in scoli
  • +6 (6 voturi)    
   nu-i chiar aşa (Vineri, 1 august 2014, 2:00)

   Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   Aia e libertatea religioasă a la BOR :D
 • +1 (15 voturi)    
  hehe (Joi, 31 iulie 2014, 22:31)

  Mazeta [utilizator]

  România acuză SUA de eșec in restituirea proprietatilor indienilor Sioux și Cherokee.
  • +5 (7 voturi)    
   hmm (Vineri, 1 august 2014, 2:02)

   Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ăia care se luptau cu apaşii nu erau coloniştii europeni, străbunicii tăi de fapt?
   • -2 (8 voturi)    
    evil (Vineri, 1 august 2014, 6:59)

    tontu [utilizator] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    Stramosii nostri sau nu, aia au fost niste hoti si niste criminali, iar urmasii lor, care le-au mostenit calitatile, conduc acum lumea si continua sa slujeasca raul.
    • +1 (9 voturi)    
     Ce bine le zici! (Vineri, 1 august 2014, 8:47)

     BEDE [utilizator] i-a raspuns lui tontu

     Se vede ca i-ai studiat temeinic pe Marx si Lenin.
     Da, au fost lucruri rele pe care le-au facut colonistii europeni fata de indieni, in special fata de cele "5 triburi civilizate", dintre care unii erau si crestini si alfabetizati si practicau agricultura. Dar urmasii lor recunosc ca nu au procedat corect atunci. Pe cand oare cati dintre rusi sunt dispusi sa recunoasca crimele comise de unii din soldatii Armatei Rosii?
     Si daca n-ar fi fost USA o mare putere, oare cum s-ar fi sfarsit al doilea razboi mondial? Nu s-ar fi impartit cumva Europa intre nazisti si Stalin?
     Ma rog, cine vrea n-are decat sa-l glorifice pe Stalin, dar URSS-ul nu ar fi putut invinge fara ajutorul dat de USA. Daca nu le dadeau americanii hrana si camioane, atunci nu puteau rusii sa se concentreze pe productia de T34 si de lovituri de tun cat sa omoare de 5 ori tot ce ar fi putut veni din toata Europa impotriva lor.
     • +6 (6 voturi)    
      Thuamne fereşte! (Vineri, 1 august 2014, 8:59)

      LianBerthold [anonim] i-a raspuns lui BEDE

      ///? unde vezi tu ruşi în articolul ăsta?!?
      • 0 (2 voturi)    
       Pai, depinde ce compari (Vineri, 1 august 2014, 11:50)

       BEDE [utilizator] i-a raspuns lui LianBerthold

       Daca tot se ia omu' de cat de rai sunt americanii, atunci, cu ce putere sa-i compari pe americani? Doar nu are sens sa-i compari cu congolezii! Si nici cu danezii.
       Si, daca tot e vorna de raul pe care l-au facut americanii, atunci ia sa pui in balanta cat rau au facut ei in al doilea razboi mondial. Sau, poate unii doresc la americani sa scoata in evidenta doar relele lor. Asta ar fi sensul la ceea ce am scris.
       Cat despre proprietatile respective, pare-se ca guvernele au in general preferinta fata de BOR. Poate pt ca majoritatea votantilor sunt otodocsi... Dar nu ma pot pronunta in cunostinta, insa mise ia cnd vad ca unii una-doua ii acuza pe americani de toate relele fara sa vada si ceea ce au facut ei bun.
  • 0 (0 voturi)    
   Da, dar (Vineri, 1 august 2014, 11:09)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   indienii au cazinouri acum, deci pot sa le traga tepe americanilor creduli cat vor.
 • -5 (7 voturi)    
  foarte bine ... (Vineri, 1 august 2014, 9:03)

  adrian8 [utilizator]

  cand ai stapan .. e normal sa te si evalueze pe toate planurile .
 • +1 (1 vot)    
  GUVERNUL & ANRP (Vineri, 1 august 2014, 9:46)

  jidanul [utilizator]

  La ANRP abuzurile continua si in prezent, indiferent daca solicitantul este persoana fizica ori juridica sau entitate religioasa. Si acum, la ANRP, sunt privilegiati unii si alti iar, pentru rezolvarea unui dosar se poate astepta si 8, 9, sau 10 ani, cand acel dosar se poate rezolva in maxim jumatate de ora cu tot cu pauza de cafea si tigara. Se rezolva dosare fara a se tine cont de numarul de inregistrare a dosarului, adica, spre exemplu, nu se rezolva dosarul cu nr. 100, desi poate fi rezolvat dar, se rezolva dosarul cu nr. 1000 si 10000. Este pur si simplu rea-vointa, rea-credinta si interesul nemernic pentru spagi si mite. Legea 165/2013 este un dezastru pentru cei carora le-au fost nationalizate, adica luate prin jaf, proprietatile de catre reprezentantii conducatorilor Romaniei si nerestituite si nedespagubite baneste nici pana in prezent, dupa un sfert de secol de la schimbarea, in 1989, a puterii in Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  Interesul altora... NU al romanilor din acesta (Vineri, 1 august 2014, 10:04)

  PARSOR [utilizator]

  Interesul altora... NU al romanilor din acesta tara.
  In numele retrocedarilor a asa zisei reparatii nu s-a realizat decat un mare Jaf.
  In Ungaria, Cehia,..., s-au acordat despagubiri banesti in limita unui plafon maximal; si nimeni nu i-a mai condamnat; in schimb romanica a fost jefuita.
  S-au restituit cladiri ce NU ar fi trebuit restituite pentru simplu motiv ca s-au primit bani pentru ele; insa in numele democratiei s-au restituit imobile si bineanteles banii nu au fost recuperati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by