NATO nu este pregatit sa faca fata unui atac al Rusiei impotriva unuia dintre statele membre, a apreciat joi o comisie parlamentara britanica insarcinata cu probleme de aparare, scrie AFP.

Statele NATOFoto: Wikipedia

"Riscul unui atac al Rusiei impotriva unui stat membru al NATO, chiar daca este slab, este real. Noi nu suntem convinsi ca NATO este pregatit sa faca fata acestei amenintari", a declarat Rory Stewart, presedintele comisiei parlamentare multipartite insarcinata cu chestiuni de aparare.

Un raport al acestei comisii a cerut aliantei formate din 28 de tari sa amplaseze de maniera permanenta trupe si material militar in Estonia, Letonia si Lituania si recomanda stabilirea unui sediu in tarile baltice.

Acest apel intervine in momentul in care Statele Unite si Uniunea Europeana au impus noi sanctiuni impotriva Rusiei, cele mai dure de la Razboiul Rece, pentru implicarea sa in criza din Ucraina.

Tarile G7 au condamnat si ele rolul destabilizator al Rusiei si au amenintat cu noi sanctiuni daca Moscova nu alege "calea detensionarii".

Raportul comisiei parlamentare britanice vede in situatia din Ucraina o "trezire" care a dezvaluit "lacunele alarmante in starea de pregatire a NATO".

"Un atac rus neconventional, folosind arme asimetrice - ultima formula pentru a descrie aceasta este 'razboi ambiguu' - (..) ar fi deosebit de dificil de contrat", considera Comisia.

Aceasta cere ca tactici precum recurgerea la atacuri cibernetice sau militii neregulate sa fie inscrise in articolul 5 al NATO potrivit caruia toate statele membre garanteaza securitatea unui stat atacat.

"Alianta NATO nu a considerat Rusia drept un adversar sau o amenintare teritoriala pentru unul dintre membrii sai de 20 de ani", noteaza raportul.

"Acum este obligata sa o faca avand in vedere recentele actiuni ale Rusiei", adauga acest raport.

O purtatoare de cuvant a NATO a precizat ca acest raport va fi studiat cu atentie si un "plan de actiune" va fi discutat la urmatorul summit NATO din septembrie.

"NATO a luat deja masuri pentru a intari apararea comuna, in special pentru aliatii nostri din est, cu mai multe avioane in aer, mai multe nave in mare si mai multe exercitii pe teren", a precizat aceasta.