In urma evolutiei situatiei hidrometeorologice din bazinul superior al raului Vedea, hidrologii mentin si extind avertizarea cod rosu de inundatii, incepand de miercuri - ora 08:00 pe Vedea si pe afluentul sau Cotmeana din judetele Olt, Teleorman si Arges. Codul rosu in zona vizata expira joi la ora 8:00.

Calinesti , Arges, DN 7 Foto: HotReporter

Potrivit unei informari transmise de Administratia Nationala "Apele Romane", avertizarea are in vedere fenomene imediate, si anume cresteri de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, ca urmare a propagarii viiturilor formate anterior.

Joi Ora 00.30 Arges: Sute de localnici evacuati din locuinte isi petrec noaptea in scoli si camine culturale. Sute de localnici din judetul Arges care au fost evacuati din case in urma inundatiilor isi petrec noaptea de miercuri spre joi in scoli, camine culturale si alte adaposturi puse la dispozitie de autoritati, aceasta fiind a doua noapte consecutiv in care oamenii nu se pot intoarce in locuinte. Sute de localnici din comunele argesene Barla, Bascov, Harsesti, Stolnici si Poiana Lacului isi petrec noaptea de miercuri spre joi in camine culturale, scoli, dispensare si alte adaposturi amenajate de autoritatile locale, transmite corespondentul Mediafax.

---------------------

Ora 23.30Directorul Administratiei Nationale "Apele Romane" si-a dat demisia. Directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", Vasile Pintilie, a anuntat, miercuri seara, ca isi depune demisia de onoare din functie, demersul venind dupa ce, potrivit unor surse oficiale, premierul Victor Ponta a cerut inlocuirea lui, potrivit Mediafax.

Ora 19:30 Valcea: Un barbat din Vaideeni a murit dupa ce si-a vazut casa luata de ape

Un barbat a carui casa a fost luata de raul Luncavat a murit, miercuri seara, in drum spre spital, anunta Agerpres.

Potrivit rudelor si vecinilor, omul a avut marti, in momentul in care si-a vazut casa luata de ape, un atac de panica si a fost imobilizat la pat. Miercuri, ambulanta a incercat sa il duca la Spitalul Judetean Valcea, dar barbatul in varsta de 43 de ani a decedat.

In cursul zilei de marti raul Luncavat a produs o viitura care a strapuns pe trei fronturi satul Atarnati al comunei Vaideeni afectand 400 de locuinte, 120 distruse complet si izoland 1.000 de persoane.

Ora 18:56 Gabor (Apele Romane): Viitura de pe Vedea, la o cota maxima a ultimilor 50-100 de ani

Directorul adjunct al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), Ovidiu Gabor, a declarat miercuri ca autoritatile sunt pregatite sa intervina pentru a tranzita viitura formata pe raul Vedea, una dintre cele mai mari viituri din ultimii 50-100 de ani (Agerpres).

"Viitura care s-a format pe Vedea este o viitura mult mai mare fata de ceea ce am avut in noaptea de Pasti. Am depasit cotele cu 70 de cm la Buzesti si a fost afectata localitatea Icoana. Am reusit sa tranzitam viitura pe sectorul Buzesti - Valeni si raul Cotmeana si suntem pregatiti ca in aval de la Valeni - Alexandria si pana la varsarea raului Vedea cu oameni, cu echipamente, toate digurile sunt sub control. Sunt stabilite echipe care sa intervina pe fiecare zona, am stabilit si o eventuala zona de inundare dirijata in situatia in care va fi nevoie, dar cred ca la ora actuala, cum evolueaza fenomenul, o sa reusim sa tranzitam viitura fara probleme", a afirmat adjunctul de la Apele Romane.

Acesta a precizat ca in ultimele 24 de ore au fost emise 21 de avertizari hidrologice, marea majoritate cu cod rosu.

"In ultimele doua zile am avut viituri si debite pe care nu le-am inregistrat niciodata. Cea de la Gilort, cea de la Nistoresti a fost o data la 100 de ani, valoare pe care n-am intregistrat-o, cea de la Olanesti - la 150 de ani iar viitura pe care vrem s-o tranzitam pe Vedea este o viitura intre 50 si 100 de ani", a explicat Gabor.

Ora 17:48 Bilantul inundatiilor: 1.184 persoane evacuate, peste 2.000 case inundate si 83 drumuri afectate

Un numar de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundatiilor si 99 de locuinte au fost distruse, la care se adauga alte 168 locuinte avariate si 2.003 case inundate, a anuntat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situatii de urgenta de la Guvern, potrivit Mediafax.

El a mai precizat ca inundatiile au afectat pana in prezent, la nivel national, 223 anexe gospodaresti, care au fost distruse, si 185 unitati administrativ-teritoriale.

Au fost afectate 7 drumuri nationale, pe portiuni ce insumeaza 1,5 kilometri, 37 drumuri judetene pe o distanta totala de 88,7 kilometri si 39 drumuri comunale pe portiuni totale de 239 kilometri.

Ora 15:50 Debitele raurilor vizate de avertizarile hidrologice Cod Galben, Portocaliu si Rosu de inundatii ce sunt sau urmeaza sa intre in vigoare au crescut de aproape 400 de ori, atentioneaza, miercuri, intr-un comunicat, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR). (Vezi aici care sunt raurile cu debite crescute)

Ora 15:07 CNADNR: A fost redeschisa circulatia pe DN 65C, Craiova - Horezu.

Pe DN 65C, km 107+410 - km 107+450 in localitatea Maldaresti, judetul Valcea circulatia rutiera se desfasoara pe o jumatate de cale, in urma efectuarii lucrarilor provizorii in albia Raului Ciupa si refacerii terasamentului drumului, precizeaza CNADNR.

Ora 14:16 Hidrologii au prelungit si extins, miercuri, avertizarea cod rosu de inundatii, valabila pe rauri din sapte judete, pana vineri dupa-amiaza, informeaza Agerpres citand informatii date de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

In intervalul 30 iulie, ora 14:00 - 1 august, ora 14:00, pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges), se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu depasiri ale Cotelor de aparare.

Fenomene similare incadrate in avertizarea Cod Rosu sunt prognozate incepand cu data de 31 iulie, ora 6:00, pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea), respectiv in intervalul 31 iulie, ora 3:00 - 1 august, ora 6:00, in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj. (vezi aici mai multe informatii)

Ora 13:26 CNADNR: Pe DN 7 Pitesti - Ramnicu Valcea sunt impuse restrictii de tonaj, DN 65C Pitesti - Horezu a fost inchis din cauza alunecarii unor terasamente iar pe DN 67 B Pitesti - Dragasani, circulatia rutiera este inchisa dupa ce un podet a fost afectat de viitura.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania precizeaza ca pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi circulatia se desfasoara normal, exceptie facand:

  • N 7 Pitesti - Ramnicu Valcea, a fost restrictionat traficul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza precipitatiilor abundente, iar traficul rutier se desfasoara astfel:
    Pentru ruta Pitesti - Ramnicu Valcea:
    • DN 65 - Pitesti - Slatina - Ganeasa  - intersectie DN 64 - Dragasani - Ramnicu Valcea;
    Pentru ruta Ramnicu Valcea - Pitesti:
    • Ramnicu Valcea - Dragasani - intersectie DN 64 - Ganeasa - Slatina - DN 65 - Pitesti.
  • DN 65C Pitesti - Horezu, circulatia este inchisa din cauza alunecarii unor terasamente care au afectat partea carosabila. Varianta de ocolire propusa este: DN 65C km 106+090 - DC 140 - DJ 676H - DN 65C km 109+296. Pe DN 7, in orasul Calimanesti, accesul vehiculelor este oprit temporar in vederea degajarii partii carosabile, traficul rutier fiind deviat pe Centura Ocolitoare Calimanesti.
  • DN 67 B Pitesti - Dragasani, circulatia rutiera este inchisa, in zona Poiana Lacului unde un podet a fost afectat de viitura. Traficul a fost deviat pe DN 65 Slatina - Pitesti, iar in plan local traficul se desfasoara astfel: se intra pe DJ 679 - DN 65 (la km 97+040) si se iese in DN67B (la km 171+350).

Ora 12:30 Un cititor HotNews.ro ne semnaleaza ca un pod este distrus la Albeni, Gorj si toata familia sa este izolata, iar ''toate televiziunile sunt doar la Novaci si de comuna de mai jos nu stie nimeni nimic''. ''Asa se circula pe DN 7 dupa o ploaie mai serioasa'', scrie un alt cititor, care observa si lipsa canalelor de scurgere si colmatarea santurilor la Calinesti, Arges. (vezi aici imaginile)

Ora 12:16 Precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, informeaza Mediafax citand date anuntate de Administratia Nationala "Apele Romane". (citeste aici mai multe informatii)

Ora 11:59 Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat miercuri la sediul MAI ca in urma inundatiilor o persoana a decedat in judetul Arges, iar alte trei persoane date disparute sunt cautate de angajatii MAI, informeaza Agerpres.

"2.200 de angajati ai MAI - pompieri, jandarmi si politisti - au fost mobilizati pentru a actiona in cele 63 de localitati afectate in urma inundatiilor. 1.100 de locuinte au fost inundate si 400 de persoane au fost salvate", a declarat miercuri Gabriel Oprea.

El a adaugat ca numai in localitatea Vaideeni au fost evacuate 210 persoane si scoase in afara zonei de risc.

Ministrul a mai spus ca au fost scoase de la rezervele de stat 8.000 de kilograme de conserve, 24.000 de litri de apa, 2 tone de ajutoare fiind transportate cu elicopterul in localitatea Vaideeni.

De asemenea, s-au aflat in patrulare trei elicoptere cu ajutorul carora au fost salvate 60 de persoane, fiind in continuare cautate persoanele disparute.

Ministrul Gabriel Oprea a spus ca sunt pregatite de interventie zece elicoptere ale Inspectoratului General de Aviatie din cadrul MAI, dintre care sase elicoptere de tip SMURD, fiind in desfasurare si o operatiune de cautare a zece persoane in zona Ranca.

Ora 11:32 Peste 100 de persoane au fost evacuate din locuinte in localitatile Icoana, Corbu si Potcoava, unde raul Vedea a iesit din matca in cursul noptii de marti spre miercuri si a inundat sute de gospodarii, potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt, citati de Agerpres.

Incepand de marti, in judetul Olt au fost afectate de inundatii 22 de localitati, ca urmare a ploilor abundente, scurgerilor de pe versanti si cresterii debitelor unor rauri si parauri.

Au fost salvate si evacuate in spatiile amenajate de comitetele locale pentru situatii de urgenta 104 persoane (32 copii, 48 batrani, 24 adulti) si salvate peste 300 de animale. In urma viiturilor formate au fost inundate peste 450 de case si 900 anexe gospodaresti, circa 12 kilometri de drum judetean (opt tronsoane), 36 de kilometri de drum comunal (11 tronsoane), peste 60 de kilometri de strazi si ulite. Au mai fost afectate 13 poduri, 24 de podete, iar un podet a fost distrus (comuna Voineasa). Sunt inundate circa 5.000 de hectare de terenuri agricole si fanete. Inundatiile au afectat si 634 de fantani.

Ora 11:19 ANM: Cod portocaliu si galben de ploi abundente si furtuni in sud-vestul tarii, pana vineri dimineata (vezi aici mai multe informatii)

Ora 10:33 Premierul Victor Ponta a ajuns la Novaci, judetul Gorj, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul marti. "S-au luat toate masurile, azi putem spune ca nu mai este nicio viata in pericol insa nu se linisteste, nu se multumeste nimeni pana nu trece codul rosu", a declarat premierul, precizand ca in sedinta de guvern de joi urmeaza sa fie alocate sumele necesare pentru reparatii.

Ora 10:26 Sedinta saptamanala de guvern care urma sa aiba loc miercuri a fost amanata, premierul Victor Ponta aflandu-se in zonele afectate de inundatii din judetul Gorj, transmite Agerpres. Amintim ca marti, cand situatia a fost critica, sedinta Consiliului National PSD de la Craiova, in care premierul Ponta si-a lansat candidatura la prezidentiale, s-a desfasurat precum programat. (vezi aici mai multe informatii)

Ora 10:06 Teleorman: Zeci de persoane izolate si evacuate in urma inundatiilor

Aproximativ 30 de persoane sunt izolate in comuna teleormaneana Beuca, conform ultimului raport al comitetelor locale pentru situatii de urgenta, transmite Agerpres.

Peste 50 de case au fost inundate in opt comune din judet, iar cinci persoane au fost evacuate dupa ce apa inconjurase casele in care locuiau.

Potrivit subprefectului judetului Teleorman, Alexandru Ceciu, 504 case au fost afectate de inundatii. S-a constatat ca apa din 525 de fantani nu mai este potabila.

Hidrologii sustin ca viitura se indreapta spre judetul Teleorman. Autoritatile judetene au convocat comitetul de urgenta.

Ora 9:50 Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren.

Circulatia rutiera este blocata pe mai multe drumuri din judetele Valcea, Hunedoara si Arges, din cauza viiturilor si a alunecarilor de teren, a anuntat miercuri Centrul Infotrafic din Politia Romana, citat de Mediafax.

In judetul Valcea, circulatia este in continuare intrerupta pe DN65C, in zona Maldaresti, iar pe DN7A Brezoi - Voineasa, traficul a fost permis pentru scurt timp, pe un fir, in zona Malaia, insa drumul ramane inchis. In orasul Calimanesti, inca se curata partea carosabila, iar traficul rutier se desfasoara pe centura ocolitoare, respectiv DN7CC, se arata intr-un comunicat de presa al Centrului Infotrafic

In judetul Hunedoara, este blocata circulatia pe DN7A, in zona orasului Petrila, intre kilometrii 96 si 105.

In judetul Arges, traficul rutier este inchis pe DN67B Pitesti - Dragasani, in zona Vedea, unde un podet a fost afectat de viitura. Un alt pod a fost avariat in urma cu doua luni, la intrarea in localitatea Poiana Lacului dinspre Pitesti, la kilometrul 175+900.

De asemenea, pe DN7 Pitesti - Ramnicu Valcea nu este permis accesul autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza unei alunecari de teren produse in zona Dedulesti. Rutele ocolitoare pentru traficul greu sunt: DN64 Ramnicu Valcea - Ganeasa, DN65 Ganeasa - Slatina -Pitesti, DN1 Vestem - Brasov, DN1A Brasov - Ploiesti - Bucuresti.

Circulatia feroviara este in continuare intrerupta pe sectia de cale ferata 906, intre Pitesti si Curtea de Arges, in zona localitatii argesene Borlesti, dupa ce un tren a deraiat marti, in jurul orei 16.50, din cauza unei viituri.