Multi localnici din Novaci, judetul Gorj, unde o viitura de peste trei metri a afectat grav orasul, sunt evacuati cu ajutorul Serviciului de Actiuni Speciale, in conditiile in care au refuzat sa-si paraseasca locuintele, in zona fiind trimise patru microbuze scolare pentru transportul lor, transmite Mediafax.

Dumitru Leustean, primarul orasului Novaci, a declarat ca "este o situatie mai delicata", intrucat unii localnici nu vor sa-si paraseasca locuintele, astfel ca sunt evacuati cu ajutorul echipelor speciale de interventie.

Edilul a adaugat ca autoritatile au pregatit salile de sport de la liceul si scoala generala din oras, precum si spitalul din localitate, unde la ora actuala sunt 59 de paturi neocupate.

"Sper ca o sa-i convingem pe oameni ca sa ajunga acolo unde am pregatit. E vorba de caminul de la liceu si de la scoala din localitate, dar si la spital", a declarat primarul din Novaci.

El a precizat ca pana la ora actuala "nu exista exista probleme de sanatate" in cazul celor evacuati.

Orasul Novaci a fost lovit de o viitura puternica de peste trei metri, care a rupt diguri si maluri de protectie, inundand strazi si gospodarii si amenintand casele oamenilor, astfel ca autoritatile din zona au luat decizia evacuarii a peste 70 de gospodarii.

Raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca in urma precipitatiilor abundente din ultimele trei zile, in zona fiind instituita starea de alerta.

Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti de la 14.15 pana la 23.00.

Potrivit avertizarii, ca urmare a precipitatiilor cu caracter torential inregistrate in ultimele ore si a celor estimate, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de statia hidrologica Tg. Carbunesti (judetul Gorj), pe raul Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea).