Lotul olimpic al Romaniei a obtinut o medalie de aur si trei medalii de argint la Olimpiada Internationala de Chimie din Hanoi, Vietnam. Medalia de aur a fost castigata de Maria Andreea Filip, eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Celelalte medalii au mers catre elevi de la colegiile nationale "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu, "Sfantul Sava" din Bucuresti si "Tudor Vianu" din Bucuresti. La olimpiada au participat 291 de concurenti din 77 de tari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Olimpiada Internationala de Chimie s-a aflat la cea de-a 46-a editie si s-a desfasurat in perioada 20 - 29 iulie 2014, la Hanoi, in Vietnam. Rezultatul echipei Romaniei este unul dintre cele mai bune pe echipe, informeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca in luna mai 2014 lotul national de chimie al Romaniei a repurtat un alt succes: a obtinut 7 medalii, dintre care 5 de aur, si locul I pe echipe la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" care s-a desfasurat la Moscova (Detalii aici).

Medalia de aur de la Olimpiada Internationala de Chimie din Hanoi a fost obtinuta de:

Medaliile de argint au fost obtinute de:

  • Dumitru Calugaru - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Tudor Vladimirescu" din Targu Jiu. Anul acesta, la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev", el a obtinut medalie de aur. Dumitru Calugaru a obtinut medalia de argint si in 2013, la Olimpiada Internationala de Chimie. In urma cu trei ani, el a obtinut medalia de argint la Olimpiada internationala de stiinte pentru juniori, in Africa de Sud, iar in luna martie 2013 Dumitru Calugaru a obtinut medalia de aur la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene. "Doresc sa raman in tara si cred ca ma voi indrepta catre medicina sau cercetare. Consider ca este de datorie mea si, in al doilea rand, am vorbit si cu alte persoane care sunt puse la curent cu situatia din tara si nu cred ca este chiar asa de greu pe cat se crede", declara acesta anul trecut, citat de Adevarul. "Nu imi place sa lucrez foarte mult teoretic, ci vreau sa lucrez practic si sa vad fenomenele, nu sa le invat pur si simplu", a mai povestit tanarul.
  • Vlad Mihai Mandric - elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti. Tot argint a obtinut si la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" de anul acesta. In 2013, tanarul a obtinut medalie de aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada si medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" (Sursa). In 2012, Vlad Mandric era declarat "savistul anului" de catre elevii de la Colegiul National Sfantul Sava din Bucuresti, in urma premiilor obtinute la diverse concursuri de Chimie: mentiune in 2012 la Olimpiada Nationala de Chimie, mentiune la Concursul National de Chimie "C.D. Nenitescu" la sectiunea de chimie anorganica si o mentiune speciala la Olimpiada Nationala de Stiinte ale Pamantului (Sursa).Tot atunci , Vlad declara ca ar vrea sa studieze chimia la Universitatea Cambridge si ca ii place foarte mult sa joace fotbal. 
  • Bogdan Stefan Ivan - elev in clasa a XII-a la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti. La Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev" de anul acesta, Stefan Bogdan Ivan a obtinut medalie de aur. In 2013, el a castigat medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev".

Palmaresul Romaniei la olimpiada de anul acesta este superior celui de la editia de anul trecut. Lotul national a obtinut trei medalii de argint si o medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Chimie 2013.

Prima participare a Romaniei la Olimpiada Internationala de Chimie a fost in 1970, in Ungaria, iar in 1974 si in 1983 tara noastra a fost gazda olimpiadei internationale. Anul viitor, Olimpiada Internationala de Chimie se va desfasura in Baku - Azerbaidjan.

Stire in curs de actualizare