Traian Basescu solicita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, sa reanalizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie sau sa motiveze un eventual refuz

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2014, 14:42 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu ii cere din nou lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie, dupa ce solicitarea facuta in data de 4 iulie nu a dat rezultate. Presedintele Basescu i-a trimis o noua scrisoare lui Victor Ciorbea in acest sens, solcitandu-i de aceasta data sa motiveze un eventual refuz de a sesiza Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului este singura institutie abilitata sa atace la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta adoptate de guvern. In lipsa atacarii la CCR, o ordonanta de urgenta produce efecte imediat dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

In data de 4 iulie, presedintele i-a cerut oficial lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie. Seful statului arata in scrisoarea trimisa la acea data ca "prin O.U.G. nr. 49/26 iunie 2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar", punctand pe rand problemele aparute. Detalii aici

De aceasta data, Traian basescu nu mai reia motivele care l-au determinat sa ii ceara Avocatului Poporului sa atace la CCR OUG privind reforma din Educatie, aratand doar ca "prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata".

"Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers", scrie presedintele Basescu in scrisoarea adresata lui Victor Ciorbea.

Scrisoarea trimisa de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis luni, 28 iulie a.c., o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea.

Bucuresti, 28 iulie 2014

Domnului Victor Ciorbea,
Avocatul Poporului

Stimate domnule Avocat al Poporului,

La data de 4 iulie 2014, in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, v-am solicitat sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, in conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, republicata si cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Totodata, v-am semnalat ca prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata.

Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers.

Prin atributia Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constitutionala in cadrul unei proceduri speciale s-a avut in vedere ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine aparate. In acest sens, va solicit sa luati in considerare si punctul de vedere al societatii civile, referitor la care ati fost sesizat, fata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea in vigoare a ordonantei de urgenta mai sus indicate.

Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului roman si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte in aceasta privinta revine Avocatului Poporului care are posibilitatea sa asigure, prin parghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale.

Traian Basescu
Presedintele Romaniei


In scrisoarea anterioara, seful statului enumera modificarile legislative "cu un puternic impact negativ" atat asupra invatamantului preuniversitar, cat si a invatamantului universitar:
 • "posibilitatea organizarii, in cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale
 • trecerea terenurilor si a cladirilor in care isi desfasoara activitatea elevii, palatele si cluburile acestora, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitatii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului,
 • organizarea programelor de studii universitare de doctorat si la forma de invatamant cu frecventa redusa
 • reglementarea initiativei infiintarii unei institutii de invatamant superior particular si de catre persoane fizice sau grup de persoane fizice
 • trasarea regimului juridic al institutiilor de invatamant superior ca persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica
 • organizarea concursului de ocupare a functiilor de director si de director adjunct de catre inspectoratul scolar
 • participarea in calitate de membri, in consiliile de administratie a unitatilor de invatamant de stat a primarilor si presedintilor consiliilor judetene
 • crearea unei noi categorii de functii didactice in cadrul unitatilor de invatamant superior"

Informatii de background despre a patra OUG prin care Guvernul Ponta modifica Legea Educatiei Nationale 

 • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
 • Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
 • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
 • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3313 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Motivarea va veni din partea P$D si va fi (Luni, 28 iulie 2014, 14:53)

  Matrafirefox [utilizator]

  "Noi vrem poporul sa fie la fel de prosti ca noi, ca sa-i putem controla si pacali cum vrem."
 • +17 (19 voturi)    
  Aavocatul Poporului..... (Luni, 28 iulie 2014, 15:03)

  translativus [utilizator]

  ....alta minciuna a acestui sistem politic ticalos.

  In sistemul de administrare al statului prin contract, unde nu exista parlament, nu exista nici Avocatul Poporului pentru ca absolut toate legile, inainte de a fi promulgate, trebuie sa aiba avizul pozitiv de la CCR.

  Astfel, nu va mai exista legi suspecte de neconstitutionalitate si nici abuzuri ale nemernicilor, pentru ca nemernicii insisi, nu vor mai putea accede la putere intr-un sistem politic bazat pe rigorile contractuale.
 • +13 (15 voturi)    
  cin' s-a fript cu Ciorbea (Luni, 28 iulie 2014, 15:31)

  Gobelin [utilizator]

  sufla si-n Branza.
  Ciorbea a primit demult indicatii clare sa nu atace la CCR acel OUG.
 • +16 (18 voturi)    
  avocatul poporului (Luni, 28 iulie 2014, 16:00)

  MihailNica [anonim]

  Pana la un punct , inteleg ura lui Ciorbea fata de actualul presedinte : acarul Basescu l-a trecut pe linia moarta din fruntea Guvernului Romaniei.Este omeneste sa-l urasca. Dincolo de asta nu-i mai acord circumstante atenuante- pentru faptul de a se fi inhamat cu trup si suflet la caruta lui Ponta. Ce mecanism il impinge sa nu-si indeplineasca atributiile de Avocat al Poporului ?Ma uit la el cu cata aplecare a raspuns plangerii lui Jiji Becali.Personal s-a deplasat la penitenciar sa verifice mirosul flatulatiei domnului Becali, miros cauzat de regimul alimentar din detentie.Domnul Ciorbea a transformat Avocatul Poporului in medic nutritionist pentru coruptii din Romania.
  • +4 (4 voturi)    
   victor ciorba (Luni, 28 iulie 2014, 17:30)

   FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui MihailNica

   De la asa-zisul avocat al poporului, victor ciorba-ciorbea, nu am nici o prententie. ciorbea-ciorba este o NULITATE MORALA si un NIMIC INTELECTUAL. Fost lider sindical, facea sluj pe la vacaroiu-rotu, ca o japita penibila ce este.
  • +1 (1 vot)    
   lipsa de caracter cumplita (Luni, 28 iulie 2014, 21:06)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui MihailNica

   se manifesta la ciorbea infiorator!
 • +4 (4 voturi)    
  Avocatul cui? (Luni, 28 iulie 2014, 17:05)

  Adrian_. [utilizator]

  daca ar fi fost propus si ales de societatea civila, si-ar fi meritat numele. Dar cum este numit politic, este doar o papusa. De multe ori o simpla carpa.
 • +4 (4 voturi)    
  Seniorul si " caricatura " nedemna V.Ciorbea (Luni, 28 iulie 2014, 17:28)

  Plagarus [utilizator]

  Prima luare de pozitie fata de lovitura data Educatiei de Guvern. Mircea Miclea: Este un pact national anti-educatie, readuce impostura in doctorate, rectorii pot fi pe viata, universitatile private isi fac regulile. Este o grozavie
  " OUG prevede: Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa."

  Totusi cu spiritul stam bine in educatie: Ministerul Educatiei si Biserica Ortodoxa au incheiat un protocol privind predarea religiei in scoli. Protocolul nu e public.
 • -1 (1 vot)    
  Fantasmele trecutului (Luni, 28 iulie 2014, 18:02)

  mariushn [utilizator]

  Guvernul Ciorbea a fost al doilea cel mai slab (adica prost), dupa toate guvernele Ponta. Suntem pe maini bune :)
  Da, stiu ca era si Base pe acolo. Si Cacarau...
  Vi-l mai amintiti pe ministrul Dejeu? Cum lupta el cu coruptia prin pietzele din Bucuresti?
 • +1 (1 vot)    
  Fostul PDL era cu mult mai cinstit ca PSD (Luni, 28 iulie 2014, 21:36)

  ty [utilizator]

  Legile pe care le trecea prin asumare in parlament au putut fi atacate de PSD la CCR. Cele care s-au dovedit a nu fi constitutionale PDL le-a modificat.
  Ordonantele prin care PSD hacuie acele legi pot fi atacate doar de avocatul poporului la CCR. Cum Ciorbea se comporta ca si Dorneanu, pe vremea loviturii de stat din 2012, nu exista nici o speranta ca aceste ordonante sa fie verificate daca sunt constitutionale sau nu.
  Statul de drept prefigurat de PSD e doar praf in ochii credulilor.
  Evident ca orice partid care e cat de cat corect trebuie desfintat. Asta e si cu PDL.
 • 0 (0 voturi)    
  Matrafirefox [utilizator] (Sâmbătă, 16 mai 2015, 12:45)

  PetreDiac [anonim]

  dmnule victor ceorba ca avocat al poporului cum ma puteti azuta ca am muncit pe grupa intaia 34 de ani si nu mi sa rezolvat decizia de pensionare 302 112 di anul lua 10. 2014 am muncit continiu din data de 28.02.1981
  si mi sa respins de doua ori decizia de pensionare si cum ca un tanar care are capacitati mentale fiind premiat sa nu fie azutat cu alocatie atat cat asi face studiile sa nu fie ajutat din partea statului pentru ca vrea sa fie asistenta medicala


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by