Presedintele Traian Basescu ii cere din nou lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie, dupa ce solicitarea facuta in data de 4 iulie nu a dat rezultate. Presedintele Basescu i-a trimis o noua scrisoare lui Victor Ciorbea in acest sens, solcitandu-i de aceasta data sa motiveze un eventual refuz de a sesiza Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului este singura institutie abilitata sa atace la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta adoptate de guvern. In lipsa atacarii la CCR, o ordonanta de urgenta produce efecte imediat dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial.

In data de 4 iulie, presedintele i-a cerut oficial lui Victor Ciorbea sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu Ordonanta de urgenta care stopeaza reforma din Educatie. Seful statului arata in scrisoarea trimisa la acea data ca "prin O.U.G. nr. 49/26 iunie 2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar", punctand pe rand problemele aparute. Detalii aici

De aceasta data, Traian basescu nu mai reia motivele care l-au determinat sa ii ceara Avocatului Poporului sa atace la CCR OUG privind reforma din Educatie, aratand doar ca "prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata".

"Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers", scrie presedintele Basescu in scrisoarea adresata lui Victor Ciorbea.

Scrisoarea trimisa de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis luni, 28 iulie a.c., o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea.

Bucuresti, 28 iulie 2014

Domnului Victor Ciorbea,

Avocatul Poporului

Stimate domnule Avocat al Poporului,

La data de 4 iulie 2014, in temeiul Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, v-am solicitat sa analizati posibilitatea de a va exercita competenta de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative, in conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, republicata si cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Totodata, v-am semnalat ca prin ordonanta de urgenta mai sus indicata a fost incalcat regimul constitutional referitor la emiterea ordonantelor de urgenta, precum si dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata.

Avand in vedere ca, pana la aceasta data, nu au fost luate masuri pentru restabilirea ordinii constitutionale si inlaturarea efectelor intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta indicate, va solicit sa reanalizati posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a acestei ordonante de urgenta pentru considerentele precizate in scrisoarea din 4 iulie a.c. In cazul in care veti decide sa nu dati curs procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale, va rog sa aveti in vedere, daca veti considera oportun, sa-mi comunicati motivele care au stat la baza refuzului initierii unui asemenea demers.

Prin atributia Avocatului Poporului de a sesiza direct Curtea Constitutionala in cadrul unei proceduri speciale s-a avut in vedere ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie mai bine aparate. In acest sens, va solicit sa luati in considerare si punctul de vedere al societatii civile, referitor la care ati fost sesizat, fata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor prin mentinerea in vigoare a ordonantei de urgenta mai sus indicate.

Statul de drept reprezinta una dintre valorile supreme ale poporului roman si presupune obligativitatea respectarii Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale. Instituirea unui climat de legalitate implica recunoasterea drepturilor si libertatilor cetatenilor, iar un rol aparte in aceasta privinta revine Avocatului Poporului care are posibilitatea sa asigure, prin parghiile constitutionale si legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale.

Traian Basescu

Presedintele Romaniei

In scrisoarea anterioara, seful statului enumera modificarile legislative "cu un puternic impact negativ" atat asupra invatamantului preuniversitar, cat si a invatamantului universitar:

  • "posibilitatea organizarii, in cazuri temeinic justificate, a unei sesiuni de bacalaureat speciale
  • trecerea terenurilor si a cladirilor in care isi desfasoara activitatea elevii, palatele si cluburile acestora, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat, din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitatii administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului,
  • organizarea programelor de studii universitare de doctorat si la forma de invatamant cu frecventa redusa
  • reglementarea initiativei infiintarii unei institutii de invatamant superior particular si de catre persoane fizice sau grup de persoane fizice
  • trasarea regimului juridic al institutiilor de invatamant superior ca persoane juridice de drept public sau, dupa caz, persoane juridice de drept privat si de utilitate publica
  • organizarea concursului de ocupare a functiilor de director si de director adjunct de catre inspectoratul scolar
  • participarea in calitate de membri, in consiliile de administratie a unitatilor de invatamant de stat a primarilor si presedintilor consiliilor judetene
  • crearea unei noi categorii de functii didactice in cadrul unitatilor de invatamant superior"

Informatii de background despre a patra OUG prin care Guvernul Ponta modifica Legea Educatiei Nationale

  • Guvernul Ponta a adoptat in sedinta de joi, 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
  • Luni, 30 iunie, "Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative" a fost publicata in Monitorul Oficial.
  • OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
  • Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei

Citeste si: