Hidrologii au instituit cod portocaliu pe rauri din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Valcea, Dolj, Olt si Arges, unde incepand de duminica seara se pot produce inundatii locale, ca urmare a scurgerilor pe versanti si a viiturilor rapide.

Potrivit avertizarii emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, incepand de duminica, ora 18.00, pana marti, la ora 16.00, pe raurile din bazinele hidrografice Crisul Alb, Mures, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt si Vedea se pot produce scurgeri pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide si cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasirea cotelor de atentie si de inundatie, informeaza Mediafax.

Astfel, de duminica, ora 19.00, vor fi sub cod portocaliu de inundatii raurile mici din judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Valcea, iar de la ora 23.00, si raurile din bazinele hidrografice Bistra (judetul Caras-Severin), Cerna (judetele Gorj si Caras-Severin), Drincea, Desnatui (judetele Dolj si Mehedinti), Jiu superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si afluentii Oltului inferior (judetele Gorj, Valcea, Olt, Dolj si Arges).

De asemenea, de luni, ora 06.00, vor fi sub cod portocaliu de inundatii si raurile din bazinul superior al Vedei, in amonte de statia hidrologica Valeni (judetele Olt si Arges).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri, a precizat INHGA.

Hidrologii au emis si o avertizare cod galben de inundatii pe raurile din bazinul superior al Crisului Alb (judetele Hunedoara si Arad), afluentii Muresului din judetul Hunedoara, Bega Veche, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, bazinul superior si mijlociu al Begai si bazinul superior al Timisului (judetele Caras-Severin si Timis), Jiu (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj), afluentii Oltului din judetele Sibiu, Valcea, Dolj, Olt si Arges, Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman).

Scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale se pot produce si in alte bazine hidrografice din judetele Arad, Alba si Sibiu.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi si vijelii pentru Mehedinti, Gorj si Valcea, unde incepand de duminica seara si pana luni dimineata va ploua torential si se vor cumula cantitati de apa de 50-70 de litri pe metru patrat, alte noua judete fiind sub atentionare cod galben.

Alte noua judete - Arges, Olt, Dolj, Caras-Severin, Timis, Arad, Hunedoara si unele zone din Alba si Sibiu - vor fi sub avertizare cod galben, de duminica, ora 18.00, pana marti, la ora 09.00.

Instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in vestul si sud-vestul tarii, precum si in zona de munte. In Oltenia, Banat, sudul Crisanei, sud-vestul Transilvaniei si nord-vestul Munteniei vor fi averse, frecvente descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie.

In judetele avertizare cu cod galben, cantitatile de apa vor depasi local 25-30 de litri pe metru patrat si izolat 50 de litri pe metru patrat si va cadea grindina, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.

Fenomene asociate instabilitatii atmosferice se vor semnala si in restul teritoriului, dar pentru intervale mai scurte de timp si pe arii restranse, a precizat ANM.