ActiveWatch considera iresponsabila pozitia Ministerului Culturii fata de reclama cu Eminescu la teste de boli venerice

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 iulie 2014, 17:42 Actualitate | Esenţial


ActiveWatch solicita, intr-o scrisoare deschisa, Ministerului Culturii (MC) sa revina asupra comunicatului prin care cere retragerea publicitatii in care imaginea poetului Mihai Eminescu este asociata unor produse medicale pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala.

In scrisoarea deschisa, intitulata "Confuzie si stigmatizare in reactia Ministerului Culturii fata de folosirea imaginii lui Mihai Eminescu" si remisa agentiei Mediafax, ActiveWatch spune ca MC a invocat, intr-un comunicat de presa (din 25 iulie, n.r.), Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, mai exact faptul ca utilizarea unei opere fara consimtamantul autorului poate fi facuta daca utilizarea se conformeaza "bunelor uzante" si nu contravine "exploatarii normale a operei".

"Remarcam confuzia in care se afla Ministerul Culturii atunci cand invoca legislatia privind drepturile de autor: conditiile pe care legea le impune pentru utilizarea unei fotografii fara acordul fotografului nu au nicio relevanta in discutarea impactului pe care campania incriminata o are asupra subiectului fotografiei - adica poetul Mihai Eminescu. Referitor la drepturile asupra fotografiei poetului, este posibil ca acestea sa nu mai poata fi in fapt reclamate de niciun urmas, fotografia fiind probabil deja in domeniul public. Nu pare a fi, in orice caz, in atributiile Ministerului Culturii sa reactioneze de fiecare data cand o fotografie este utilizata cu incalcarea drepturilor de autor", spune ActiveWatch.

Organizatia precizeaza ca MC a facut referire si la alte doua acte normative: articolul 30, alineatul 6 din Constitutia Romaniei si articolul 6, litera f din Legea 148/2000 privind publicitatea.

"Textele de lege invocate se refera la prejudicierea imaginii, onoarei, demnitatii si vietii particulare a persoanelor", spune ActiveWatch, precizand ca in cazul de fata este, intr-adevar, vorba despre imaginea si viata privata a lui Mihai Eminescu, dar trebuie luate si alte chestiuni in calcul atunci cand este pusa problema "prejudicierii" imaginii lui Eminescu.

"Informatiile privind starea de sanatate sau diagnosticul medical al unei persoane sunt date cu caracter personal si sunt protejate prin lege. Informatiile despre care vorbim sunt, insa, intrate in constiinta publica inca de la moartea poetului. Ele au devenit, odata cu opera poetului, bun public. Publicarea astazi a acestor informatii nu schimba cu nimic imaginea pe care publicul o are deja formata despre poet si este, probabil, si motivul pentru care fotografia poetului a putut fi asociata cu o reclama la un produs medical, fara a fi necesare explicatii suplimentare. Daca ar fi fost vorba despre o informatie cu totul noua, necunoscuta, atunci ar fi avut sens sa discutam daca exista vreun prejudiciu, dar asta numai dupa o analiza atenta", spune ActiveWatch.

Organizatia mai spune ca "asocierea informatiilor privind presupusa boala venerica cu poetul Mihai Eminescu este considerata de Minister ca aducand un prejudiciu de imagine nu doar pentru ca sunt informatii cu caracter personal, ci si ca urmare a naturii acestor informatii".

"Concret, comunicatul se refera explicit la asocierea cu 'un serviciu de tipul celui la care se face referire'. Atentie, vorbim despre asocierea cu un serviciu medical. Crede oare Ministerul Culturii ca un serviciu medical poate avea un impact negativ asupra imaginii unei persoane cu care acesta ar fi asociat? Ar fi reactionat public ministerul daca era vorba despre asocierea lui Eminescu cu 'farmacia inimii'? Evident, nu. Ceea ce considera Ministerul ca este jignitor pentru poetul national este asocierea imaginii acestuia cu o boala venerica. Aceasta inseamna ca Ministerul promoveaza o imagine stigmatizanta asupra bolilor cu transmitere sexuala. Stigma despre care vorbim face ca diagnostigarea si tratamentul acestor boli sa fie drastic ingreunate, deci, prin promovarea acestei prejudecati si incurajarea ignorantei, Ministerul Culturii favorizeaza raspandirea acestor boli la nivelul populatiei", sustine ActiveWatch.

Organizatia mai spune ca, daca ar considera comunicatul Ministerului Culturii ca fiind publicitate, ar trebui sa semnaleze ca el ar intra exact sub incidenta articolului 6 din Legea publicitatii, invocat chiar de Minister, si ar putea incalca literele g) si h) ale acestui articol, deoarece "exploateaza superstitiile, credulitatea sau frica persoanelor" si "prejudiciaza securitatea persoanelor".

"Din aceste motive, solicitam Ministerului sa revina asupra comunicatului pe care il consideram iresponsabil prin pericolul la care expune sanatatea publica. Suntem totodata convinsi ca daca Eminescu ar fi fost in viata, ar fi fost fericit sa sara in apararea sanatatii oamenilor si ar fi participat la campania de limitare a riscurilor de transmitere a bolilor sexuale", mai spune ActiveWatch.

Ministerul Culturii (MC) a solicitat, intr-un comunicat remis Mediafax in 25 iulie, renuntarea la folosirea in scop comercial a portretului lui Mihai Eminescu dintr-o campanie publicitara online ce promoveaza un test pentru depistarea bolilor venerice, considerand ca "acest gen de actiune este revoltatoare".

"Ministerul Culturii a constatat cu stupoare ca portretul marelui poet roman Mihai Eminescu este folosit abuziv in contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul considera ca acest gen de actiune este revoltatoare si nu se afla in conformitate cu bunele uzante si exploatarea normala a operei artistice", se spunea in comunicat.

Totodata, Ministerul Culturii a solicitat firmei care deruleaza aceasta campanie publicitara sa respecte prevederile legale cu privire la bunele uzante ale operei lui Mihai Eminescu, iar, pentru a nu contraveni exploatarii normale a operei, sa renunte imediat la folosirea in scop comercial a imaginii poetului.

In urma cu cateva zile, firma Veneris a lansat o campanie online de promovare a unui test pentru depistarea bolilor venerice, compania folosindu-se de imaginea poetului Mihai Eminescu.

Totodata, in urma unor mesaje de nemultumire transmise de mai multi internauti pe pagina de Facebook a firmei, privind folosirea imaginii poetului Mihai Eminescu in aceasta campanie, compania a precizat: "Am postat un extras din cartea 'Controverse medicale si dileme in discutia despre boala si moartea lui Mihai Eminescu'. Acesta spune ca poetul a murit intoxicat cu mercur, in urma unui diagnostic gresit de sifilis. Raspunsurile, deci, sunt inca neclare si cine stie cat vor mai ramane asa. Dar pentru noi cei care traim acum exista o cale sa evitam incertitudinile. Oricine poate avea o B.T.S (boala cu transmitere sexuala, n.r.), dar nu toti stiu ca o si au. Majoritatea sunt asimptomatice. Informati-va despre riscurile reale si educati mai departe". Textul este insotit de o imagine care de aceasta data nu prezinta chipul poetului Mihai Eminescu, ci doar conturul capului acestuia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4891 vizualizari

 • +1 (11 voturi)    
  Cine e patronul firmei Veneris? (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 18:26)

  alex4321 [utilizator]

  -----------------------
  Cine e patronul firmei Veneris?
  Rog HotNews sa publice imediat informatii
  desptre cine este aceasta persoana care a platit asa o reclama si cine sunt cei care au realizat acea reclama
  -----------------------
  In urma cu cateva zile, firma Veneris a lansat o campanie online de promovare a unui test pentru depistarea bolilor venerice, compania folosindu-se de imaginea poetului Mihai Eminescu.

  "Bolile cu transmitere sexuala nu sunt ceva nou. Singura diferenta e Veneris. Unicul kit de autotestare BTS (boli cu transmitere sexuala, n.r.) din Romania disponibil online si in farmacii", scria marti pe pagina de Facebook a Veneris, textul fiind ilustrat cu imaginea poetului Mihai Eminescu.

  adresa de facebook a acestor nesimtiti:
  https://www.facebook.com/TesteleVeneris?fref=ts

  ---------------------------------------------------------------
  Rog procuratura sa-l ia imediat "pe sus" pe
  Nesimtitul Patronul Firmei VENERIS
  si pe cei care au facut aceasta reclama
  pe baza Art. 30 din Constitutie alin. 6.
  ---------------------------------------------------------------
  Libertatea de exprimare ARTICOLUL 30
  [...]
  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
  • +4 (10 voturi)    
   si nu ar fi rau sa se publice si numele . (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 23:42)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   "binevoitorului si preadreptului " de la Active Watch.. sa vedem si noi cine se ascunde in spatele unei institutii care ar trebui sa se ocupe cu totul si cu totul alte lucruri!!
   • +1 (1 vot)    
    Numele lui e Mircea Toma (Luni, 28 iulie 2014, 0:52)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

    Numele lui e Mircea Toma (Active Watch)
    • +2 (2 voturi)    
     ahaaaa... imi suna cunoscut.. numele (Luni, 28 iulie 2014, 13:54)

     Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Pai chiar ca el trebuie el sa apara in reclama cu pricina , si nu marele poet
 • +2 (10 voturi)    
  Rusine Active Watch (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 18:38)

  alex4321 [utilizator]

  Rusine Active Watch !!!
  Daca s-ar face
  "reclama la Boli Venerice cu membrii
  Active Watch cu siguranta ca acesti indivizi
  fara rusine ar sari ca arsi"

  Daca daca se manjeste imaginea lui Mihai Eminescu
  atunci Active Watch e perfect de acord sa fie manjita
  "ca nu se mai stie cui ii apartine imaginea lui Eminescu"

  I-auzi Tupeu ! Liber la "manjirea imaginii lui Mihai Eminescu" - asta ne propune Active Watch

  Prin urmare, dupa Active Watch imaginea lui Eminescu poate fi manjita si asociata cu orice mizerie

  Chiar nu va e rusine mai astia?

  Dreptul la imaginea lui Mihai Eminescu
  ne apartine noua tuturor cei care-l cinstim pe Mihai Eminescu
  -----------------------------------------------------------
  NE JIGNITI PE NOI TOTI SI NE MANJITI IMAGINEA NOASTRA A TUTUROR CELOR CARE-L CONSIDERAM PE MIHAI EMINESCU POETUL NOSTRU NATIONAL
  -----------------------------------------------------------

  Si ii asigur pe Active Watch ca suntem milioane in
  situatia asta,!

  "Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi
  Sa ajung-a fi stapâna si pe tara si pe noi!
  Tot ce-n tarile vecine e smintit si stârpitura,
  Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natura,
  Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,
  Toti se scursera aicea si formeaza patriotii,
  Incât fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,
  Bâlbâiti cu gura strâmba sunt stapânii astei natii!

  Voi sunteti urmasii Romei? Niste rai si niste fameni!
  I-e rusine omenirii sa va zica voua oameni!
  Si aceasta ciuma-n lume si aceste creaturi
  Nici rusine n-au sa ieie în smintitele lor guri
  Gloria neamului nostru spre-a o face de ocara,
  Indraznesc ca sa rosteasca pân' si numele tau... tara!
  La Paris, în lupanare de cinisme si de lene,
  Cu femeile-i pierdute si-n orgiile-i obscene,
  Acolo v-ati pus averea, tineretele la stos...
  Ce a scos din voi Apusul, când nimic nu e de scos?
  ..
  Dar lasati macar stramosii ca sa doarma-n colb de cronici;
  Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu..
 • +5 (13 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 19:37)

  rerenenegate [utilizator]

  Lasa ca vine Rozalia la cultura, care oricum nu stie cine-i Eminescu... Probabil crede ca-i un cuvant in romana, o sa dea cu GoogleTranslate...
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 20:17)

   rerenenegate [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   Ce mi-ar placea sa-i vad pe Ponta si Rozalia vorbind intre ei in engleza, singura limba comuna in care pot sa spuna si ei thank you, with, a rivederci baby...
  • 0 (2 voturi)    
   va fi cam greu..... (Duminică, 27 iulie 2014, 8:18)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   ....sa "dea cu Google Translate" pentru ca, dupa cum chiar farfuza a declarat, in familia ei "nu exista niciun biped" iar eu personal, nu am prea vazut patrupezi "dand pe Google".

   Vai de tarisoara noastra, imbacsita de imbecili "poli-pezi" si maidanezi, care se vor ministri ai CULTURII si care, culmea, chiar pot ajunge, ca o ultima bataie de joc la adresa celor care inca mai putem gandi.
 • +2 (6 voturi)    
  la asa denigrare... (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 19:57)

  egroeg5 [utilizator]

  mai curand cred ca cei care au procedat asa au fost atinsi de vreo boala... si, in orice caz,arata nivelul de pregatire a"intelectualului" care a a realizat reclama.
 • +3 (5 voturi)    
  ActiveWatch.. sa se ocupe de probleme (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 20:51)

  Inna100 [utilizator]

  cu adevarat grave .. si nu sa-i oblojeasca pe cei care insulta grosolan memoria marelui poet. .. Indiferent de istoricul medical al acestuia.

  ActiveWatch.. chiar sunteti ... jenant de prefacuti
  • +1 (1 vot)    
   Cu atât mai mult, (Duminică, 27 iulie 2014, 13:41)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

   cu cât există studii serioase care contrazic diagnosticul de sifilis care i s-a pus poetului.
   • +1 (1 vot)    
    Pai asa zic si eu.. (Duminică, 27 iulie 2014, 18:47)

    Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Leul in iarna

    ... Indivizi cu intentii mizerabile ( si cu caracter pe masura) se ascund prin tot felul de organizatii care se ocupa cu drepturile si libertatile omului, si care de fapt urmaresc cu totul altceva.
    Eu cred ca individul ( individa) care a emis mizeria asta, nu este roman pentru ca nici un roman nu ar terfeli si nu ar mocirli memoria grandiosului poet!!
 • +1 (5 voturi)    
  Eminescu (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 21:21)

  trandafil [utilizator]

  Pentru cei care au avut bunavointa de a-l citi si au inteles ceva din el, Eminescu este expresia sufletului romanesc. Veneris sa-si faca reclama cu ce vor, dar nu cu un simbol al romanilor. Iar AW sa-si caute alte pricini sau sa-si vada de drum. Uneori ma intreb daca tara in care traiesc mai e Romania sau nu.
 • +1 (7 voturi)    
  Hop si mircea toma (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 21:22)

  codo [utilizator]

  Cand te gandesti ca AW nu serveste la nimic din moment ce nu protesteaza defel la mizeriile care zburda in media sau legat de scandalul CNA, hop ca sare sa apere chiar una dintre mizerii. Si inca sub ce pretext: initiativa ministerului culturii ar deturna hoardele de purtatori de bts de la salvatorul test. Intreb si eu acum: ce cadere are AW sa decida ce inseamna reputatia lui Eminescu? Si da, pe mine m-ar ingretosa sa ii vad numele asociat si cu o farmacie. Lasati-l pe Eminescu la locul lui, nu il mai amestecati in afacerile voastre numai pentru ca sunteti atat de lipsiti de imaginatie sa ca faceti o reclama inteligenta si eficace. Acum ca ai zis-o si pe asta, somn usor mircea toma.
  • +1 (7 voturi)    
   Sa-l puna Veneris pe Mircea Toma (Duminică, 27 iulie 2014, 4:47)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui codo

   Sa-l puna Veneris pe Mircea Toma (Active Watch)
   pe sticlutele si pe KIT-ul or

   Ca tot vrea el sa se bage si sa apara in reclamele
   de vindecare ale Bolilor Venerice

   Sa vedeti cum o sa fuga toti cand o sa vada
   ce efecte poate avea sticluta si KIT-ul
   in realitate:

   https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-vmtdC6GukXPghP1_nOlI5IKtXCdecDnFkXkugdY6DIV_I9xQAA
 • +1 (7 voturi)    
  Reclama stupida (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 23:31)

  Lime & Coconut [anonim]

  Oricat de cinic este cel care a creat reclama si oricat de greu de combatut cu legile noastre intortocheate, daca produsul va fi boicotat din cauza reclamei va avea efect contrar intentiei, care este la urma urmei de a vinde testul.

  Oare de ce in State nu s-a folosit pana acum imaginea lui Freddy Mercury de exemplu, in scopuri similare? Va imaginati ce efect ar avea o asemenea reclama?

  Imbecili.
 • 0 (0 voturi)    
  imagine (Duminică, 27 iulie 2014, 12:44)

  nimrod [utilizator]

  Chiar in dimineata asta am cumparat pentru uz intern (sic!) o cutie cu bomboane Jakobsen mentolate, asezate pe raftul magazinului alaturi de faimoasele Echte Salzburger Mozartkugeln...
  Mare smecherie asocierea asta. Mie mi se par mult mai deplasate reclame ca aia cu tipul caruia ii cade mana sau cu o alta, unde se spune ca toti ar trebui sa fie ca anume firma.
  Altfel, vai de capul lor aia cu panda activa. :)))
 • +1 (1 vot)    
  recomandare (Duminică, 27 iulie 2014, 19:28)

  sdan [utilizator]

  cine-s cei mai mari purtatori de bts ? cumva cocalarii si pitzipoancele ? crede careva c-au auzit aia de Eminescu ? sau, daca au auzit, crede careva ca dau vreun ban pe el ? care-i problema AW ? ca nu apreciaza cocalaru reclama ? pai n-o s-o aprecieze. cocalaru apreciaza numai poze cu manelisti si barosani. de ce nu apare imaginea manelistilor pe produsele alea ? cum, ar putea ca aia sa ceara bani ? si care-i problema, vrem sa gfacem un bine boborului, nu ? pentru binele boborului nu conteaza costurile. sau s-ar putea considera manelistii ofensati de utilizarea produselor ? pai cum, nu fac manelistii totu pentru admiratorii lor ? ia, sa faca un efort si sa-si puna toti pozele pe produsele alea. cand face un cocalar sifilis sa stie ca recomadarea celui mai jmeker manelist din Romania e sa achizitioneze cutare produs.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by