Semjen Zsolt: Fiecare parte a natiunii maghiare trebuie sa isi elaboreze un concept de autonomie si Ungaria il va sprijini

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 25 iulie 2014, 19:09 Actualitate | Esenţial


Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a pledat vineri la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad pentru obtinerea autonomiei de catre maghiarii din afara granitelor, sustinand ca fiecare comunitate de maghiari trebuie sa-si elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveste, iar Ungaria il va sprijini, relateaza Agerpres.

"Cert este faptul ca fiecare parte a natiunii trebuie sa isi elaboreze un concept de autonomie care sa i se muleze perfect si Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de natiunea respectiva. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arata pilda in Uniunea Europeana si putem spune ca exista deja exemple in UE pentru un anumit concept de autonomie si, daca exista precedent, se poate si pentru noi", a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, in cadrul dezbaterilor Universitatii de Vara Tusvanyos ce au avut ca tema "Partile si intregul - Masa rotunda a politicii nationale".

Vicepremierul ungar a spus ca chestiunea autonomiei reprezinta "punctul nevralgic in ceea ce priveste tarile urmase, succesoare" si a sustinut ca autonomia nu este o descoperire maghiara sau o cerere extrema, ci un drept uman, chiar "regina drepturilor omului".

"Este important sa spunem ca Ungaria niciodata nu a cerut, niciodata nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care sa nu existe precedent in UE. Asadar, autonomia nu este o descoperire maghiara, nu este o solicitare maghiara extrema, asa cum se spune in politica interna romaneasca, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunitatii. Se spune ca este regina drepturilor omului", a spus Semjen Zsolt.

La fel ca si in anii precedenti, el a sustinut ca in tarile in care se infaptuieste autonomia "acest lucru este spre binele natiunii minoritare si majoritare laolalta" si a adaugat ca maghiarii nu sunt cetateni de gradul doi si trebuie sa spuna ca autonomia li se cuvine, asa cum li se cuvine si altor cetateni ai UE.

"Iar noi, daca putem sa acceptam, si este important sa vedem acest lucru si sa facem recunoscut si cu tarile succesoare, daca acceptam faptul ca exista un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar noua nu, atunci am accepta ca suntem mai prejos decat ceilalti, si din moment ce nu suntem mai prejos decat nicio alta natiune, nu suntem cetateni ai UE de rang doi, nu suntem oameni de rangul doi, motiv pentru care ceea ce se poate pentru altii se poate si pentru noi, ceea ce se cuvine altora, ni se cuvine si noua", a sustinut Semjen Zsolt.

El a adaugat ca nu de la Budapesta trebuie sa se spuna ce concepte de autonomie trebuie sa existe si ca fiecare natiune trebuie sa-si elaboreze propriile concepte, care vor fi sustinute de Ungaria.

"Fiecare natiune, ea insasi, trebuie sa isi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatica trebuie sa procedeze la fel, ardelenii la fel - autonomie teritoriala pentru maghiarii in bloc in secuime si autonomie culturala pentru Partium si pentru celelalte comunitati de maghiari in diaspora", a afirmat vicepremierul Ungariei.

Intrebat cand crede ca se va obtine autonomie teritoriala in secuime, Semjen Zsolt a declarat ca nu poate spune cu exactitate cand se va intampla acest lucru, dar a mentionat ca exista succese fata de anii precedenti. El a subliniat ca exista exemple de autonomii europene si este important sa se vorbeasca despre asta "pentru ca si fratii nostri romani sa se obisnuiasca cu autonomia", adaugand ca romanii plecati la munca in strainatate pot afla mai multe despre acest concept din tarile in care traiesc, facand referire la autonomia catalana.

Vicepremierul Ungariei a afirmat ca pentru obtinerea autonomiei este nevoie, printre altele, de acceptarea de catre majoritate, iar in Romania majoritatea deocamdata respinge aceasta solicitare.

"Aceasta autonomie se va realiza daca avem o masa critica. Daca in cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani si noi vom avea nevoie de o farama de timp pentru a o obtine", a spus Semjen Zsolt.

El a sustinut ca Ungaria trebuie sa-si asume pentru maghiarii din afara granitelor acelasi rol pe care si-l asuma Israelul fata de evreii de peste hotare si a facut referire si la situatia maghiarilor din Ucraina, subliniind ca acestia pot conta pe sprijinul statului ungar.

"Indiferent unde traiesc evrei in lume, ei sunt convinsi ca exista o tara a lor unde pot sa se duca acasa si indiferent ce se intampla, aceasta tara va lua atitudine in favoarea propriei sale diaspore. Si daca pentru Israel se poate, se poate si pentru noi, deci trebuie sa consideram acest lucru ca pe un exemplu pozitiv. (...)", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei a amintit ca in aceste zile al 600.000-lea maghiar care traieste in afara granitelor a primit cetatenia maghiara si tendinta este ca pana la sfarsitul ciclului parlamentar sa se ajunga la un milion de "cetateni maghiari noi, care vor fi depus juramantul". Semjen Zsolt s-a referit si de formele de sprijin pentru maghiarii din afara granitelor, afirmand ca s-au alocat 21 miliarde de forinti in acest sens, care "este o suma fara precedent", ce va creste in perioada urmatoare.

La dezbaterea cu tema "Partile si intregul - Masa rotunda a politicii nationale", reprezentantii maghiarilor din Serbia, Ucraina, Slovenia, Slovacia si Romania au vorbit despre situatia sociala si politica a comunitatilor pe care le reprezinta.

Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , Toro T. Tibor, a sustinut ca in Ardeal telul este crearea unui sistem de autonomii si ca formatiunea pe care o reprezinta isi imagineaza "o Romanie federala".

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru ca nu a facut nimic pentru politica nationala maghiara in ultimii 10-15 ani de cand se afla la guvernare si a adaugat ca alegerile prezidentiale din Romania sunt extrem de importante si reprezinta o ocazie pentru maghiari sa isi faca cunoscute solicitarile si sa spuna care sunt asteptarile lor de la statul roman.

"Sa spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie sa faca statul roman pentru noi (...) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (...) Loialitatea se manifesta prin faptul ca platim dari, impozite, la modul mult mai serios decat romanii si avem asteptari si putem spune ce fel de Romanie ne imaginam noi. PPMT isi imagineaza o Romanie federala, care acum este un subiect tabu", a sustinut Toro T. Tibor.

Liderul PPMT a afirmat ca aceste mesaje trebuie sa ajunga si la societatea romaneasca, nu doar la maghiari sau la comunitatea internationala, exprimandu-si pesimismul ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidentiale, se va putea achita de aceasta sarcina.

"PPMT, daca nu va primi garantii ca se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Inca nu am decis", a conchis Toro T. Tibor.

Tema autonomiei este dezbatuta pe larg in penultima zi a lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, la lucrari fiind prezenti reprezentanti ai mai multor regiuni autonome din Europa


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1985 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Sigur frate, cum spui tu (Vineri, 25 iulie 2014, 19:26)

  Matrafirefox [utilizator]

  Ardealul nu-i al vostru, obisnuiti-va cu ideea.
 • +8 (8 voturi)    
  Autonomia maghiara in lumina precedentelor (Vineri, 25 iulie 2014, 19:37)

  Caligula [utilizator]

  Intr-adevar exista niste "precedente" mulate la perfectie si toate infaptuite de cetateni din afara granitelor. Unul se afla in Transnistria, altul in regiunea Donetsk, iar altul in Crimeea (aici chestia cu granita e rezolvata). Toate conceptele "sprijinite" de Rusia. Ungaria si Rusia sunt bune prietene acum, poate si din cauza ca amandoua sunt dispuse sa imparta unele "precedente" - inclusiv ideea de "federalizare" pe unde pun ele piciorul.
 • +11 (11 voturi)    
  va munceste (Vineri, 25 iulie 2014, 19:49)

  victor L [utilizator]

  si pe voi dorul de Ungaria Mare ca pe Putin?
  Pofta-n cui - cunosti ce inseamna?
  Roaga-te de ministrul culturii din guvernul roman ca sa-ti traduca. Rozalia Biro cunoaste o limba straina, româna :P
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 25 iulie 2014, 20:21)

  uzu [utilizator]

  cainii latra, caravana trece.
 • +9 (11 voturi)    
  mda (Vineri, 25 iulie 2014, 20:47)

  samurai_x [utilizator]

  de ce nu este individul asta inca persoana non-grata in romania ?
 • +7 (7 voturi)    
  titlul puneti-l voi (Vineri, 25 iulie 2014, 21:37)

  tepes [utilizator]

  Domnule Zsolt consider ca roman ca esti obraznic,sa vi intr-o tara straina si sa sustii tot felul de autonomii,imparti Romania in regiunii care musai sa aiba autonomii culturale ori teritoriale.Sa fiu ministrul la interne te-as arunca ca pe o cirpa dincol-o de granitele Romaniei.Sa dai ca exemplu poporul evreu mai precis sa te compari cu el este deja jenant. Cind evreii aveau civilizatie si asta I.E.N. voi nici nu existati, Si ar mai fi ceva,evreii l-au dat pe Domnul nostru IISUS HRISTOS si voi l-ati dat pe horty criminal de evrei si romani.Cit despre tiby bacsy nu-l pot compara cu nimic,nimicul nu poate fi comparat.
 • +13 (13 voturi)    
  Care drepturi le lipsesc maghiarilor? (Vineri, 25 iulie 2014, 21:48)

  alex4321 [utilizator]

  Daca maghiarii nu au drepturi destule in Romania ca minoritate atunci inseamna ca nu stiu eu ce-s alea "drepturi"

  Iata o lista cu drepturile maghiarilor din Romania lista care nici macar nu e completa:
  - drepturi egale cu majoritatea si cu orice alta minoritate incrise in Constitutie
  IN PLUS:
  - invatamant in maghiara de la clasa I pana la masterat
  - medici care invata in limba maghiara la facultate
  (Tg. Mures)
  - profesori care se pregatesc in limba maghiara pe banii statului roman la facultate pentru a-si asigura invatamantul in limba maghiara (la Univ din Cluj etc..)
  - inscriptii in maghiara in localitatile unde au cel putin 20%
  - libertate confesionala deplina: toate cultele maghiare sunt recunoscute si sprijinite de statul roman
  - retrocedari peste retrocedari a fostelor cladiri maghiare multe ilegale caci au fost rascumparate odata in trecut de statul roman si castigate in instanta in urma Procesului Actantilor.
  - autonomie locala maghiara deplina : autronomie rezultata in urma alegerilor locale libere oriunde sunt majoritari (vezi Consiliile judetene si Locale din Harghita si Covasna conduse in exclusivitate de etnici maghiari
  etc..etc...)
  - drept la translator maghiar in justitie asigurat.
  drept la avocat maghiar asigurat.
  - deplin acces in justitie, politie, si in orice alta functie de stat a etnicilor maghiari (judecatori, comisari, functionari de stat etc..)
  - cultura cate vor ei in limba maghiara
  (ziare, reviste TV multe sprijinite din bugetul statului roman)
  - reprezentare proportionala cu numarul lor in Parlamnentul Romaniei rezultata in urma alegrilor libere
  - mai mult, UDMR-ul este la guvernare de 24 de ani (cu o mica exceptie de cativa ani) : ministri , secretari de stat prefecti
  etc..etc..

  Dar lista asta lunga se pare ca nu-i multumeste pe unii Maghiari
  Ei isi doresc de fapt un mic "stat-in-stat" pe teritoriul Romaniei.
 • +7 (7 voturi)    
  Astora le e frica... (Vineri, 25 iulie 2014, 22:11)

  Zummm [utilizator]

  Ca le dispare rasa incet incet :)))
 • +4 (4 voturi)    
  ok.. :) (Vineri, 25 iulie 2014, 22:57)

  sentenced [utilizator]

  Inca o data, cine le permite debililor astora accesul in Romania? Explicati-mi va rog, de ce in Slovacia nu fac asa ceva iar la noi da? Trezeste-te, romane, din somnul prostiei!
 • +5 (5 voturi)    
  Mai băieți tatii (Vineri, 25 iulie 2014, 23:19)

  batmanss [utilizator]

  Mergeți voi înapoi de unde ati venit daca aici nu va place. Prin regula asta de trei simpla , romanii din Spania pot cere autonomie peste câțiva zeci de ani ? Ori ce gânditi boieri dumneavoastră ? Încă nu i-am uitat pe cei doi verișori Bathory si moartea celui mai viteaz roman , Mihai ! Asa ca răspunsul este "ba!" , ultimul cuvânt rostit de Mihai Viteazu .
 • +3 (3 voturi)    
  N-ar fi mai bine (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 2:48)

  KostasP [utilizator]

  Sa va anexam noi pe voi, ca oricum si anexati tot minoritate o sa fiti.
 • +1 (1 vot)    
  Sugestie (Sâmbătă, 26 iulie 2014, 20:23)

  adi67ro [utilizator]

  In zonele cu populatie preponderent maghiara statul ar trebui sa ajute populatia romana si chiar sa incurajeze populatia romana cu situatie precara sa se mute in acelele zone. Aceasta ar fi o solutie foarte usoara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by