Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a pledat vineri la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad pentru obtinerea autonomiei de catre maghiarii din afara granitelor, sustinand ca fiecare comunitate de maghiari trebuie sa-si elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveste, iar Ungaria il va sprijini, relateaza Agerpres.

"Cert este faptul ca fiecare parte a natiunii trebuie sa isi elaboreze un concept de autonomie care sa i se muleze perfect si Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de natiunea respectiva. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arata pilda in Uniunea Europeana si putem spune ca exista deja exemple in UE pentru un anumit concept de autonomie si, daca exista precedent, se poate si pentru noi", a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, in cadrul dezbaterilor Universitatii de Vara Tusvanyos ce au avut ca tema "Partile si intregul - Masa rotunda a politicii nationale".

Vicepremierul ungar a spus ca chestiunea autonomiei reprezinta "punctul nevralgic in ceea ce priveste tarile urmase, succesoare" si a sustinut ca autonomia nu este o descoperire maghiara sau o cerere extrema, ci un drept uman, chiar "regina drepturilor omului".

"Este important sa spunem ca Ungaria niciodata nu a cerut, niciodata nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care sa nu existe precedent in UE. Asadar, autonomia nu este o descoperire maghiara, nu este o solicitare maghiara extrema, asa cum se spune in politica interna romaneasca, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunitatii. Se spune ca este regina drepturilor omului", a spus Semjen Zsolt.

La fel ca si in anii precedenti, el a sustinut ca in tarile in care se infaptuieste autonomia "acest lucru este spre binele natiunii minoritare si majoritare laolalta" si a adaugat ca maghiarii nu sunt cetateni de gradul doi si trebuie sa spuna ca autonomia li se cuvine, asa cum li se cuvine si altor cetateni ai UE.

"Iar noi, daca putem sa acceptam, si este important sa vedem acest lucru si sa facem recunoscut si cu tarile succesoare, daca acceptam faptul ca exista un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar noua nu, atunci am accepta ca suntem mai prejos decat ceilalti, si din moment ce nu suntem mai prejos decat nicio alta natiune, nu suntem cetateni ai UE de rang doi, nu suntem oameni de rangul doi, motiv pentru care ceea ce se poate pentru altii se poate si pentru noi, ceea ce se cuvine altora, ni se cuvine si noua", a sustinut Semjen Zsolt.

El a adaugat ca nu de la Budapesta trebuie sa se spuna ce concepte de autonomie trebuie sa existe si ca fiecare natiune trebuie sa-si elaboreze propriile concepte, care vor fi sustinute de Ungaria.

"Fiecare natiune, ea insasi, trebuie sa isi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatica trebuie sa procedeze la fel, ardelenii la fel - autonomie teritoriala pentru maghiarii in bloc in secuime si autonomie culturala pentru Partium si pentru celelalte comunitati de maghiari in diaspora", a afirmat vicepremierul Ungariei.

Intrebat cand crede ca se va obtine autonomie teritoriala in secuime, Semjen Zsolt a declarat ca nu poate spune cu exactitate cand se va intampla acest lucru, dar a mentionat ca exista succese fata de anii precedenti. El a subliniat ca exista exemple de autonomii europene si este important sa se vorbeasca despre asta "pentru ca si fratii nostri romani sa se obisnuiasca cu autonomia", adaugand ca romanii plecati la munca in strainatate pot afla mai multe despre acest concept din tarile in care traiesc, facand referire la autonomia catalana.

Vicepremierul Ungariei a afirmat ca pentru obtinerea autonomiei este nevoie, printre altele, de acceptarea de catre majoritate, iar in Romania majoritatea deocamdata respinge aceasta solicitare.

"Aceasta autonomie se va realiza daca avem o masa critica. Daca in cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani si noi vom avea nevoie de o farama de timp pentru a o obtine", a spus Semjen Zsolt.

El a sustinut ca Ungaria trebuie sa-si asume pentru maghiarii din afara granitelor acelasi rol pe care si-l asuma Israelul fata de evreii de peste hotare si a facut referire si la situatia maghiarilor din Ucraina, subliniind ca acestia pot conta pe sprijinul statului ungar.

"Indiferent unde traiesc evrei in lume, ei sunt convinsi ca exista o tara a lor unde pot sa se duca acasa si indiferent ce se intampla, aceasta tara va lua atitudine in favoarea propriei sale diaspore. Si daca pentru Israel se poate, se poate si pentru noi, deci trebuie sa consideram acest lucru ca pe un exemplu pozitiv. (...)", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei a amintit ca in aceste zile al 600.000-lea maghiar care traieste in afara granitelor a primit cetatenia maghiara si tendinta este ca pana la sfarsitul ciclului parlamentar sa se ajunga la un milion de "cetateni maghiari noi, care vor fi depus juramantul". Semjen Zsolt s-a referit si de formele de sprijin pentru maghiarii din afara granitelor, afirmand ca s-au alocat 21 miliarde de forinti in acest sens, care "este o suma fara precedent", ce va creste in perioada urmatoare.

La dezbaterea cu tema "Partile si intregul - Masa rotunda a politicii nationale", reprezentantii maghiarilor din Serbia, Ucraina, Slovenia, Slovacia si Romania au vorbit despre situatia sociala si politica a comunitatilor pe care le reprezinta.

Presedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , Toro T. Tibor, a sustinut ca in Ardeal telul este crearea unui sistem de autonomii si ca formatiunea pe care o reprezinta isi imagineaza "o Romanie federala".

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru ca nu a facut nimic pentru politica nationala maghiara in ultimii 10-15 ani de cand se afla la guvernare si a adaugat ca alegerile prezidentiale din Romania sunt extrem de importante si reprezinta o ocazie pentru maghiari sa isi faca cunoscute solicitarile si sa spuna care sunt asteptarile lor de la statul roman.

"Sa spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie sa faca statul roman pentru noi (...) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (...) Loialitatea se manifesta prin faptul ca platim dari, impozite, la modul mult mai serios decat romanii si avem asteptari si putem spune ce fel de Romanie ne imaginam noi. PPMT isi imagineaza o Romanie federala, care acum este un subiect tabu", a sustinut Toro T. Tibor.

Liderul PPMT a afirmat ca aceste mesaje trebuie sa ajunga si la societatea romaneasca, nu doar la maghiari sau la comunitatea internationala, exprimandu-si pesimismul ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidentiale, se va putea achita de aceasta sarcina.

"PPMT, daca nu va primi garantii ca se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Inca nu am decis", a conchis Toro T. Tibor.

Tema autonomiei este dezbatuta pe larg in penultima zi a lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, la lucrari fiind prezenti reprezentanti ai mai multor regiuni autonome din Europa