Reprezentantii institutiei Avocatul Poporului (AP) au efectuat joi o ancheta la Penitenciarul Poarta Alba - Sectia Exterioara Valu lui Traian ca urmare a petitiilor adresate institutiei de petentul George Becali. Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului remis vineri si citat de Agerpres, concluziile anchetei sunt in lucru si in functie de rezultatele examinarii celor sesizate de petent, AP va actiona conform dispozitiilor legale.

Printr-o petitie din 10 iulie George Becali a solicitat Avocatului Poporului intre altele sesizarea instantei de contencios administrativ pentru "indepartarea unor abuzuri flagrante prin excesul de putere exercitat de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP)" si "toate penitenciarele", anularea partiala a HG nr. 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si anularea Deciziei nr. 438/2013 a directorului general al ANP pentru aprobarea Metodologiei privind acordarea recompenselor persoanelor aflate in custodia ANP.

Ulterior, printr-o petitie de joia trecuta, George Becali a mai sesizat AP referitor la conduita conducerii penitenciarului in care este incarcerat, pe care o apreciaza drept "abuziva".

Petentul a sustinut ca modalitatea de interpretare si aplicare de catre conducerea penitenciarelor si ANP a prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal reprezinta o incalcare a dreptului la viata si un act de tortura psihica.

"Neacordarea permisiei in mediul familial" constituie un act de "genocid pe timp de pace" si are ca efect imposibilitatea realizarii scopurilor pedepselor, i s-a acordat doar o zi de "permisie", desi indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de mult mai multe asemenea recompense in conditiile in care este privat de libertate de un an si trei luni, se arata in sesizarea lui Becali.

In cadrul discutiilor purtate cu George Becali acesta a precizat ca nu reclama aspecte privind conditiile de detentie, ci doar modul de acordare a recompenselor pentru detinuti, in special a permisiunii de a parasi penitenciarul, pe care a solicitat-o in mod repetat, dar i s-a aprobat doar o singura data, pentru numai 24 de ore. Becali apreciaza ca decizia privind modul de acordare a recompenselor incalca Legea nr. 254/2013 si trebuie anulata.

Reprezentantii penitenciarului au aratat ca recompensele se acorda potrivit metodologiei in vigoare, respectata pe deplin in toate situatiile si ca detinutilor nu li se permite sa se deplaseze la munca sau pentru a participa la activitati religioase fara supraveghere.