Meteorologii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o vreme in general calda, incadrata in limite climatologice normale, cu exceptia unor zone in care temperaturile vor fi peste mediile perioadei, iar cantitatile de precipitatii se pot situa sub norme in cea mai mare parte a teritoriului, arata prognoza meteorologica, valabila in intervalul august - octombrie, publicata, vineri, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

Astfel, in august, regimul termic va avea valori normale in majoritatea regiunilor, cu exceptia vestului tarii, unde, local, valorile termice pot fi peste mediile perioadei. Temperaturile medii se vor situa intre 15 si 23 de grade Celsius, in Moldova, si pana la 23 de grade Celsius, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Din punct de vedere pluviometric, nivelul cantitatilor lunare de precipitatii vor inregistra, in general, o tendinta de deficit, mai putin in centrul si nord, unde acesta poate fi normal. Astfel, in Dobrogea cantitatile de apa se vor incadra intre 28 si 40 de litri/mp, in timp in regiunea Munteniei, normele climatologice pentru precipitatii vor ajunge la 95 l/mp.

La nivelul lunii septembrie, valorile termice pot fi peste norme in estul, sud-estul si, local, in sudul si vestul tarii, iar in rest normale. Cele mai mici valori termice medii, de 10 grade Celsius, se vor consemna in Moldova. Pe de alta parte, mediile cele mai ridicate se vor consemna in Oltenia, Muntenia si Banat (18 grade Celsius), respectiv in Dobrogea (19 grade Celsius).

De asemenea, cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de normal in centrul, nordul si local in vestul tarii, iar in restul zonelor acestea vor prezenta, in general, o

tendinta de deficit.

In decursul lunii octombrie 2014, meteorologii estimeaza valori termice peste mediile climatologice in sud-est si, local, in regiunile sudice si vestice, iar in restul teritoriului se vor incadra in normalul perioadei.

Cantitatile lunare de precipitatii vor avea valori normale in est, sud-est si, local, in sud. In restul teritoriului se vor inregistra valori peste mediile climatologice.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Potrivit specialistilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare, fiind estimata doar distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii.