Numele cheie in dosarul Duicu este procurorul Elisabeta Ponea. Din stenogramele obtinute de HotNews.ro rezulta ca procurorul Ponea cultiva relatia cu baronul PSD, tinand "sa-l salute" personal in timpul unei discutii telefonice dintre sotul ei, seful IJP Stefan Ponea, si baronul PSD de Mehedinti. Reverenta telefonica facuta de procuroarea Ponea in fata lui Duicu are loc in mai 2013, in timp ce sotii Ponea se afla intr-o vacanta in straintate, cu o luna inainte ca baronul PSD sa negocieze la Bucuresti promovarea protejatilor sai in functii cheie din MI si Parchetul General.

Stenograma Duicu Elisabeta Ponea 2Foto: Hotnews
  • Sotul ei, Stefan Ponea, refuzase o avansare la Bucuresti cerand sa fie rezolvata intai problema sotiei. In septembrie, ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, o propune pe Elisabeta Ponea la intr-o functie de conducere la DNA.
  • Potrivit procurorilor, baronul PSD, Adrian Duicu incerca sa o mute la Bucuresti drept rasplata pentru faptul ca sora ei, judecator, l-ar fi scapat pe seful CJ Mehedinti de un dosar in care era acuzat de conflict de interese.

Potrivit inregistrarilor din dosar, pe data de 10.04.2013, Duicu este contactat de Ponea

Stenograma Duicu Ponea despre promovare

Stenograma Duicu Ponea despre promovare

Foto: Hotnews

Duicu: Da, Fane...

Ponea: Sa traiti domnu presedinte. M-a sunat asta, secretaru' de stat Anghel Andreescu.

Duicu: Asa?

Ponea: Si a zsi ca sunt mutat la Directia Ordine Publica, adjunct...

Duicu: De cand?

Ponea: Si i-am zis: Pai, stati putin ca...Ca ma intrebase "esti mutat?". Pa, nu mi-a zis data exacta. Cu intai, cred, acum care vine.

Duicu: Asa?

Ponea: Ca esti mutat la Directia Ordine Publica adjunct. Ca am inteles ca stii si ca vrei. Zic: Pai, stati putin ca nu e...nu vreau. Trebuie sa discutam intai.

Duicu: Bun. Da' iti convine acolo?

Ponea: Pai...aaa...Nu prea-mi convine, ca nu...In primu' rand ca functia este echivalenta cu cea de inspector-sef, deci nu castig absolut nimic. Si nu...Eu nu stiu daca...Cum sa ma mut?

Duicu: Mda.

Ponea: Singur iara? Plec asa aiurea ca tampitu'?

Duicu: Bun. Eu chiar aicea...astept sa intru la premier acuma, sunt la guvern. Sunt aici la usa, astept sa ma sune si urc sus. Chiar aicea in fata guvernului sunt.

Ponea: Ca asta imi dadu o jumat' de ora. Domnu' Andreescu. Sa ma gandesc. Ca dupa aia, daca nu, el n-o sa mai...cand o sa vreau eu, n-o sa mai fie el de acord. Pai, da. Da' nu pot. Stati putin, lasati-ma sa discut si eu cu familia.

Duicu: Deci, adjunct la Ordine Publica. Exact ce ti-a ... ce mi-a spus Doru ca a vorbit cu...

Ponea: Da. Da. Da. Da' unde plec asa acuma?! Ca daca nu...

Duicu: Pai, nu...Si ea trebuie sa plece, nu incape discutie. Bun. Si aci cine sa vina?

Ponea: pai, nu mi-a zis asta. Da' daca-l sunati pe Dumitrescu, sigur stie.

Duicu: Hai ca-l sun acuma.

Ponea: Bine.

Duicu: Hai! Si te sun eu.

Ponea: Da.

La data de 18.05.2013 baronul Duicu discuta cu sotii Ponea, aflati in concediu. Dupa o discutie cu seful IJP Mehedinti, baronul PSD continua discutia cu Elisabeta Ponea, care la vremea respectiva ocupa functia de sef al Parchetului pe langa Curtea de Apel Craiova.

Stenograma Duicu Elisabeta Ponea 2

Stenograma Duicu Elisabeta Ponea 2

Foto: Hotnews

Ponea Elisabeta: Ce faceti domnu' presedinte? Buna ziua.

Duicu Adrian: Saru' mana doamna procuror. Ce faci? I-ai luat mintile cu totu' pe-acolo! Nu mai stie nimic de el, prin Helsinki.

Ponea Elisabeta: (rade)...E! Nici chiar asa!

Duicu: Mai des trebuie sa-l duci acolo, nu-l tine pe-aici prin prosteala asta ca...

Ponea Elisabeta: Da. (Razand) Ce faceti?

Duicu: Foarte bine ati facut. Bravo voua! Uite, prin oras, ma duc spre casa.

Ponea Elisabeta: A! Foarte bine.

Duicu: Bravo voua ca v-ati facut timp si v-ati dus pe-acolo ca...chiar merita!

Ponea Elisabeta: Pai...Auziti? E atat de putin timp...

Duicu: Chiar merita! Numa' munca si...

Ponea Elisabeta: Pai, asa este.

Duicu: Bravo voua!

Ponea Elisabeta: Bine, domn' presedinte. Vroiam sa va salut. Vi-l dau pe Stefan.

Duicu: Bine. Saru' mana. Multumesc mult. Saru' mana.

Ponea: Bine. La revedere.

Duicu: Saru' mana.

Ponea Constantin Stefan: Alo?

Duicu: Bravo tie.

Ponea: Prin Riga e iar foarte frumos, am trecut pe acolo.

Duicu: Cu ce sunteti, cu microbuz banuiesc, nu?

Ponea: Nu, cu un autocar de asta frumos (...)

Directia Nationala Anticoruptie a confirmat, pe data de 30 iunie, informatia ca ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a propus-o pe data de 2 septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea, sotia fostului inspector -sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Constantin Stefan Ponea, in functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare a DNA. Informatia, cuprinsa acum in propunerea de prelungire a arestarii preventive a baronului de Mehedinti Adrian Duicu, a fost prezentata in exclusivitate de Hotnews.ro pe data de 3 aprilie si dezmintita, la acea vreme, de Robert Cazanciuc. (Citeste mai multe despre Minciuina lui Cazanciuc)

Fragmente din propunerea de prelungire a arestarii preventive a lui Adrian Duicu:

La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN STEFAN un mesaj SMS cu urmatorul continut: "Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta".La data de 4 septembrie 2013, Ministerul Justitiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA sa fie numita in functia de procuror sef al Sectiei Judiciare a Directiei Nationale Anticoruptie. Inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a promis numitului PONEA CONSTANTIN STEFAN ca isi va folosi aceasta influenta, ceea ce a si facut, cum se va vedea in cele ce urmeaza, pentru a-i determina pe acestia sa faca acte care intra in atributiilor lor de serviciu; anume, in cazul celor dintai (membri ai Guvernului, functionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, seful Inspectoratului General al Politiei Romane) sa il mentina temporar pe numitul PONEA STEFAN in functia de inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti (aceasta in situatia in care exista posibilitatea, iar pentru numitul PONEA CONSTANTIN STEFAN, "pericolul" ca in aceasta functie sa fie numita o alta persoana), iar la o data ulterioara (cand va dori numitul PONEA CONSTANTIN STEFAN, in functie si de "promovarea" sotiei sale, cum se va vedea in cele ce urmeaza) sa il numeasca intr-o functie de conducere in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca pe numita POPEA ELISABETA (sotia numitului PONEA CONSTANTIN STEFAN, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova) intr-o functie de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie."

Elisabeta Ponea (fosta Dragut)

Elisabeta Ponea (fosta Dragut)

Foto: indiscret.ro

Elisabeta Ponea a fost, pana in 2012, timp de doua mandate, procuror sef la parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova. Numele ei este implicat si in scandalul dosarului Bercea Mondial - Mircea Basescu. Potrivit Jurnalului National, fostul procuror Eugen Iacobescu a declarat ieri, în cadrul emisiunii “Sinteza zilei” de la Antena 3, că din dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondial au dispărut probe importante. “Doamna Ponea a fost foarte interesată de acest dosar, pentru că s-a deplasat personal pe 28 martie să mi-l ia (...). Am primit ordin să nu mai fac act de urmărire penală”, a spus Iacobescu. Potrivit sursei citate, in vara anului 2012, Elisabeta Ponea a cerut CSM să-i apere reputaţia după ce presa a semnalat că familia sa va conduce instituţiile judiciare din zonă. Scandalul a apărut după ce soţul ei, Ştefan Ponea, a fost numit în fruntea Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Mehedinţi.

Elisabeta Ponea a mai incercat sa ajunga in conducerea DNA, insa promovarea si dupa 2012, insa promovarea ei a fost respinsa. Sotul acesteia, Stefan Ponea, se afla in arest preventiv impreuna cu baronul PSD, Adrian Duicu, sub acuzatia de trafic de influenta.