Premierul moldovean, Iurie Leanca se intalneste joi cu reprezentantii bancilor comerciale pentru reesalonarea datoriilor producatorilor autohtoni din agricultura, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, spunand ca a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare".

"O problema care exista cu producatorii de fructe si cei de vinuri sunt datoriile istorice si recente si daca am putea sa avem o intelegere cum am putea sa reesalonam aceste datorii. Trebuie sa discutam si cu Moldova Gaz si cu Union Fenosa, nu le cer sa nu perceapa taxe pentru serviciile prestate, dar sa aiba un regim tolerant", a spus Iurie Leanca citat de publika.md.

Oficialul de la Chisinau a mai spus ca vor continua si discutiile cu autoritatile de la Moscova si a promis ca vor fi identificate si alte solutii de sustinerea producatorilor de fructe, legume si vin.

La Bucuresti, premierul Victor Ponta a declarat ca va acorda in continuare Republicii Moldova toata sustinerea, iar comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, spune ca Bruxelles-ul cauta noi modalitati de a sprijini producatorii moldoveni.

Republica Moldova vrea sanctiuni impotriva Rusiei

Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, scrie Unimedia.

"Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova", a precizat Ion Sula.

Rusia a interzis, incepand din 21 iulie, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase", relateaza Jurnal de Chisinau, in pagina electronica.

Agentia federala rusa Rospotrebnadzor a explicat ca producatorii din Republica Moldova au incalcat legea cu privire la protectia consumatorilor si au fost descoperite "inclusiv nereguli legate de standardele de marcaj si de identificare a productiei, dar si incalcari privind masa neta indicata pe ambalaj". Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa. Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste "arma economica" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.