INTERVIU Edward Luttwak, politolog american: Putin nu este un dictator de tip european, este un conducator al Hoardei de Aur / Rolul strategic al Romaniei este aducerea Republicii Moldova in UE

de Miruna Cajvaneanu     HotNews.ro
Miercuri, 23 iulie 2014, 12:43 Actualitate | Esenţial


Edward Luttwak
Foto: Arhiva personala
Edward Nicolae Luttwak, politolog si expert international de strategie militara, nascut in Romania si emigrat in SUA, este membru al Center for Strategic and International Studies din Washington si autor al unor studii si carti de istorie si strategie. Edward Luttwak vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre situatia din Ucraina si evolutia crizei in ultimele zile. Lutwak il caracterizeaza pe Vladimir Putin drept un dictator de tip mongol, dar vorbeste si despre interesele Rusiei in Romania.

Rep: Ce înseamnă doborârea avionului MH17 în contextul crizei din Ucraina?
Edward Luttwak: Avem de-a face cu un exemplu dramatic de pierdere a controlului, în contextul acestei crize. Rebelii lucrează pentru Rusia, pentru Moscova, dar nu sunt bine controlaţi de ruși. Există multă confuzie, un haos. Înainte, mulţi gândeau sau sperau ca Putin să se sperie de acest haos şi să se retragă din întreaga situaţie. Încă mai există speranţa ca el să renunţe. Pentru moment, încă nu a făcut-o, dar există speranţa să se retragă.

Rep: Care credeţi că vor fi, pe termen mediu şi lung, reacţiile celorlalţi actori internaţionali: UE,  SUA, NATO, vis-a-vis de criza din Ucraina?
Edward Luttwak: Singurul guvern care până acum s-a angajat, într-adevăr, în a face ceva e cel olandez. Dar ei nu sunt cei mai puternici  din Europa. Situația este că, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, francezii nu vor să ia măsuri împotriva rușilor deoarece le furnizează echipament de război.

Din acest motiv, francezii nu vor să ia în calcul nici un embargo economic, pentru că, în această  ipoteză, armele ar fi primul lucru care ar fi interzis. Pe de altă parte, germanii încă mai cred că Rusia nu trebuie să fie amenințată, iar italienii refuza să întreprindă ceva pentru că nu vor să fie implicați în acţiuni costisitoare.

UE a făcut prea puțin și se pare că, în continuare, va menţine aceeaşi poziţie, repet: dacă nu va lua în considerare un embargo economic mai puternic.

Rep: Cât despre NATO și Statele Unite ale Americii?
Edward Luttwak: NATO, din acest punct de vedere, nu există în context. Statele Unite au reacționat prin aplicarea unor sancţiuni din ce în ce mai puternice, stabilind interdicţii cu privire la o listă de oameni, iniţial, mai redusă, acum  lărgită. Ulterior, americanii au aplicat o altă serie de sancţiuni care au atins direct investiţiile ruseşti. Lista cuprinde cea mai mare bancă din Rusia -  Gazprombank și cea mai mare companie de petrol, Rosneft.  Iată că Obama, criticat iniţial pentru că ar fi făcut puţin, a făcut mult mai mult decât UE.

Rep: Strategiile actorilor internaționali se vor schimba în urma doborârii avionului MH17?
Edward Luttwak: S-ar putea să existe unele modificări, dar toată lumea crede că în acest moment Putin va reacţiona la haos, ieşind din aventură. Încă există speranță. Rebelii, controlaţi de ruși, sunt cazaci. După cum s-a văzut, au controlat corpurile victimelor, au fost furate bijuterii, au fost deschide valizele. Acest tip de comportament este foarte dăunător pentru Rusia. Putin a câștigat deja Crimeea, ar putea să se retragă din joc.

Rep: După Crimeea în 2014 și Oseţia de Sud, în 2008, Transnistria ar putea fi următorul obiectiv al Rusiei?
Edward Luttwak: Rușii “funcționează” ca o forţă imperială teritorială. Transnistria nu are o frontieră cu Rusia, ci cu Ucraina. Deci, rușii nu sunt foarte interesați de acel teritoriu, pentru că nu există o adiacenţă fizică. Din acelaşi motiv, le-a fost uşor să anexeze Abhazia şi Oseţia. Nu văd o abordare similară în ceea ce privește Transnistria.

Rep: Există şi alte obiective ale dorinţei de expansiune rusească?
Edward Luttwak: Nu cred. Ceea ce au vrut, a fost destul de clar. Nu a fost un secret faptul că voiau controlul asupra teritoriile ucrainene la est de Nipru. Aceasta a fost intenția lor: Crimeea, da,  Odessa, nu. Dacă în ceea ce priveşte Crimeea a fost foarte uşor, nu acelaşi lucru se poate spune despre Ucraina la est de Nipru. S-a dovedit a fi un obiectiv dificil de atins deoarece acea zona ar fi trebuit să fie rusească, dar este controlată de Ucraina.

În acest moment, ambițiile Rusiei s-au limitat la Donețk și Lugansk. E maximum pe care ar putea să-l obţină, după părerea mea; dar s-ar putea, de asemenea, să se retragă şi din această zonă, rămânând, fericiţi, cu Crimeea.

Rep: Consideraţi că România are un rol strategic în zonă ? Dacă da, care este?
Edward Luttwak: Singurul sprijin pe care România îl poate oferi este referitor la Republica Moldova. Poate avea rolul de a aduce Republica Moldova în UE. Ar fi un lucru important. Rolul România ar trebui să se limiteze la acest lucru.

Rep: E dificil, având în vedere că UE nu intenţionează să accepte noi membri pe o durată de cinci ani ...
Edward Luttwak: Da, e adevărat. În cazul în care calitatea de membru este blocată, se pot iniția alte proceduri, recurge la o serie de acorduri. Republica Moldova nu este Turcia. Turcia ar trebui să stea deoparte, Republica Moldova poate fi absorbită, chiar fără a fi un membru de fapt. Aici intervine rolul important al României, pentru a pregăti un acord special pentru Republica Moldova.

Pe de altă parte, România însăşi trebuie să îşi continue procesul de integrare în UE, pentru că are în acest moment poziție marginală, e o ţară în care există sărăcie, foamete.

Rep: Atât în Republica Moldova, cât şi – mai puţin vizibil -  în România, există un lobby pro-rus. În anumite cercuri se doreşte readucerea  celor două state în zona de control a Moscovei. Ce credeţi despre aceste sfere de interese?
Edward Luttwak: Istoric vorbind, cred că în ultimii 200 ani în zona de referinţă, a existat multă ostilitate față de Rusia. Dar, de asemenea, şi multă dependență, mai ales în perioada comunistă. Atunci când o țară este aproape de o mare putere, intră automat în sfera de influenţă a acelei puteri, cu toate schimbările politice care derivă. Nu e un șoc pentru mine să știu că există această influență.

Întrebarea e: cu ce poate ajuta Rusia, ce poate face pozitiv Rusia pentru România? Singurul lucru pe care il poate face este din punct de vedere economic. În rest, nu: nici pe plan cultural, nici social, nici politic. În România, în mod evident, există o structură comunistă veche, o cultură de tip  KGB, dar mi se par toate elemente marginale.

Rep: Ce fel de personaj este Vladimir Putin, în opinia dumneavoastră? Cine ia deciziile în Rusia?
Edward Luttwak: Putin este format într-o cultură despotică. Tatăl său a fost în serviciul de securitate KGB al lui Stalin. Apoi, el a ajuns să aibă o minte mai deschisă, care, în unele privințe, nu a fost niciodată închisă. De exemplu, nu este un șovinist rus.

Este un personaj autoritar care a trecut, a alunecat, din Sankt Petersburg, orașul cultural, spre Moscova, orașul puterii. Aici a fost dus de valul acestei  culturi a puterii.

Dar la Kremlin nu vorbim de o putere europeană, Putin nu este un dictator european. El este un guvernator al celei ce se numește în limba rusă Золотая Орда - Hoarda de Aur, în limba engleză Golden Horde.

Cultura politică mongolă este total diferită faţă de dictaturile europene. Este capabilă să exercite puterea, să controleze un teritoriu imens. Nici un alt guvern nu are putere asupra unui teritoriu atât de vast, cu atât de multe naționalități. Chiar și după pierderea teritoriilor fostei Uniuni Sovietice, cum ar fi Uzbekistanul, tot au rămas multe populaţii.

Sunt mai multe aspecte care sunt deosebite între cele două tipologii de putere, cea europeană şi cea exercitată în Rusia.  De exemplu, la Moscova, nici o persoană nu este bogată. În Moscova există șase oameni care au bani, dar ei pot pierde totul în cinci minute, în cazul în care Putin decide că trebuie să piardă  totul. În Europa, în timpul dictaturilor, există o putere politică, dar mai există puterea socială și legea. În Rusia, este domnia legii mongole.

Un exemplu: în cazul în care un guvern autoritar, dictatorial de tip european, interzice detinerea de cai, un cetăţean ar putea  avea, de exemplu, vaci sau oi. De exemplu, dictatura lui Antonescu era exercitată  în interiorul unui sistem. Legea, până nu este schimbată, limitează guvernul în a face legea. Se poate merge cu legea la guvern şi spune” uite, eu nu pot face acest lucru, dar pot să fac alt lucru”.

Dacă legea mongolă spune că nu poți avea cai, atunci nu poți avea nici vaci, nici oi, nici orice altceva. Guvernul este mai presus de lege. De fapt, mongolii nici nu publicau legile. Conducătorii consultau legea, nu cetățenii. Același lucru se întâmplă în Rusia de azi. Nu e o dictatură cu reguli. Nu există nici o regulă.

Faptul că în Rusia nu există reguli arată, de asemenea, că Putin nu se consultă cu nimeni. În cazul în care există o mie de oameni de la Moscova care cred că Putin se înșeală , nu există nici o modalitate să-i spună acest lucru. Nu o pot face nici membrii ai Parlamentului, nici membrii guvernului său.

Rep: Deci, se poate spune că este autoreferențial.
Edward Luttwak: Da, autoreferențial, la fel ca şi conducerea mongolă.

Rep: Dacă aţi face o comparație între situația de astăzi și o perioadă similară în istorie, ar fi o comparație cu Imperiul Mongol?
Edward Luttwak: Da, cu Hoarda de Aur. În timp ce alte imperii, cum ar fi cel britanic, au fost construite pe mare, cu nave, Rusia exercită o putere teritorială. Asa a fost, istoric, expansiunea Imperiului Mongol. Dacă cucereau o provincie, o puteau cuceri apoi pe cea vecina şi aşa mai departe. Aşa au putut anexa uşor Abhazia și Oseţia.

Rep: O soluție pentru a "opri" aspirațiile expansioniste ale Rusiei, aţi declarat într-un interviu, ar fi crearea de canale alternative la nivel energetic. Ce poate face Europa pentru a nu depinde de Rusia?
Edward Luttwak: UE este ca o întreprindere falimentară. Nu a fost capabilă să gestioneze criza macroeconomică, nu a fost în măsură să gestioneze criza din Iugoslavia. Acum este incapabilă de a face ceva în Ucraina. A falimentat din punct de vedere economic, iar acum din punct de vedere strategic și politic. În acest context, cred, ar putea realiza că fac mari eforturi într-un proiect falimentar.

Rep: Urmând ipoteza dvs, ar urma şi o destrămare pe hârtie?
Edward Luttwak: Pe hârtie, cu birocrația, se poate merge înainte pentru un timp foarte lung. De exemplu, olandezii sunt acum foarte furioşi, supăraţi pentru că cetățenii lor au fost victime. Ei vor descoperi că nu au sprijinul altor europeni.

Astfel, piața comună poate funcţiona, câteva lucruri care s-au făcut până acum funcţionează. Dar Uniunea Europeană ca instituție politică, nu a reușit. Numirea unei persoane ca Juncker confirmă pur și simplu eșecul, el este un executor falimentar, nu este o persoană care poate revigora Europa.

Rep: Dar din punctul de vedere al culturii, al valorilor comune, Europa s-a dovedit a fi un proiect de succes
Edward Luttwak: În acest caz, ieșim din zona care se numeste macroeconomie, strategie şi  securitate. Funcțiile statului sunt cele legate de securitate și economie.

Dacă vorbim despre cultură, societate, în ceea ce privește Europa, există un aspect fundamental: acela că europenii nu mai fac copii. Singurii copii care se nasc în Europa se cheamă Muhammed, restul sunt foarte puţini. Deci, dacă avem o cultură, o societate în care nu se nasc copii, nu mai e rost să discutăm. Când într-o comunitate umană nu se mai nasc copii, atunci nu mai există un viitor biologic, iar eșecul este într-o fază terminală.

Rep: E adevărat că am depăşit o fază istorică eurocentrică, dar acesta nu este un proces normal, care a avut loc, ciclic, în cazul mai multor civilizaţii?
Edward Luttwak: Nu. Atunci când un proiect eşuează, este abandonat.

Rep: Care ar fi atunci, în opinia dvs, o alternativă viabilă pentru Europa?
Edward Luttwak: Primul pas ar fi ieșirea din euro. Încercarea de a avea o monedă unică a produs efecte negative asupra mai multor ţări europene. Euro este bun pentru germani, dar italienii, spre exemplu, nu sunt germani. Renzi vrea să ceară un fel de "indulgențe", o flexibilitate, dar nu există soluție la această problemă.

Când italienii au vrut să facă ceva “ca germanii”, au eşuat mereu. Ca Mussolini, care, atunci când a vrut să fie un dictator militar, ca și Hitler, a descoperit această realitate, mai precis că nu poate. Italia avea avioane militare frumoase, dar erau ca recuzită de teatru. Nu aveau o flotă aeriană, nu aveau forţe armate.

Același lucru e valabil şi cu euro. Când au vrut să se adopte moneda euro, a ieşit la iveală că nu sunt europeni, ci pe jumătate africani sau balcanici. Italia nu este o ţară europeană, e semi europeană. Italienii, când doresc să facă ceva pe cont propriu, le iese. Atunci când doresc să lucreze ca germanii, se năruie.

Rep: Ceea ce îmi prezentaţi dvs este un scenariu pesimist…
Edward Luttwak: Acesta nu este pesimism, pentru că există o cale deschisă pentru Italia, cum există una și pentru România sau Olanda. E acea cale tradițională, adoptată de țările de succes din Europa. Care este acea a țărilor mici, care şi-au menținut identitatea, independența și responsabilitățile lor.

Rep: Elveția?
Edward Luttwak: Nu doar Elveția, există țări precum Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca. Guvernele lor nu au cedat responsabilităţi, așa cum a făcut, spre exemplu, cel italian: "Oh, acum totul depinde de Bruxelles! Oh, acum totul depinde de Banca Centrală Europeană! Oh, acum totul depinde de Berlin" Nici un politician finlandez nu ar spune ceva de genul: "Totul depinde de ..".


 • Edward Luttwak, care are drept al doilea nume “Nicolae”, este născut la Arad în 1942. În 1947, a emigrat împreună cu familia, stabilindu-se ulterior în Statele Unite. Am discutat, la sfârşitul interviului, despre relația lui cu România în decursul timpului.

Vă simţiţi puţin român?
M-am născut la Arad, într-o  familie de evrei, cu  identitate evreiască. Familia mea a fost foarte pro – română, în acea zonă şi în acel moment trebuia să alegi între a fi filo – român sau filo – maghiar. Era atitudinea culturală din familia noastră. De exemplu, în casă ascultam muzică românească, nu maghiară. Această atitudine culturală a fost foarte importantă pentru familia mea, pentru că am trăit în partea de sud a Transilvaniei, unde evreii au supraviețuit. În schimb, în Transilvania de Nord, teritoriu maghiar atunci, a existat un procent foarte mare de evrei care au fost uciși.

Am plecat din România în luna noiembrie 1947, copilăria mea timpurie mi-am petrecut-o acolo. Tatăl meu a fost un om de afaceri, un industriaș și nu a vrut să trăiască sub comunism. Când ne-am dus la Paris, mâncam la restaurantul românesc. Îmi amintesc că mâncam “budinca cu brânza” ca desert românesc.
Simpatia culturală era faţă de România, nu faţă de guvernul comunist care se instalase.
 
-----------------------------------------------------

Carte de vizita Edward Nicolae Luttwak

 • Astudiat la London School of Economics and Political Science şi a obţinut un doctorat în economie la Universitatea Johns Hopkins din SUA.
 • La începutul carierei sale, a predat la Universitatea din Bath. A fost consilier la Ministerul Apărărarii al SUA şi la Departamentul de Stat american şi, ulterior, pentru guvernul japonez şi pentru numeroase companii internaţionale.
 • Multe dintre cartile sale au devenit ma­nuale universitare sau sunt considerate titluri de referinţă în domeniile geopolitic, geoeconomic sau strategic. Printre titluri: "Strategia Imperiului Bizantin", "Strategia: Logica păcii și a războiului", "Lovitura de stat. Ghid practic"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15490 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Hoarda de Aur? (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:14)

  tofu [utilizator]

  Mongo, cred ca te bucuri! Cam asa gandesti si tu, este?
  • -1 (3 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:52)

   tenere [anonim] i-a raspuns lui tofu

 • +5 (15 voturi)    
  Domnul Luttwak... (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:32)

  lucky luck [utilizator]

  Pare "devin" (ghicitor in stele) mai curand decat politolog (in masura in care vorbim de o stiinta).
  A pretinde ca Italia nu e o tara europeana (cand civilizatia europeana isi are originile la Atena si Roma, nu la Berlin...), a pretinde ca UE e falimentara (uitand, ca evreu totusi, deci cu atat mai surprinzator, ca aceasta constructie criticabila, cert, a evitat macar repetarea shoah pe continentul european si ca promoveaza valori si bunastare, in absenta carora razboaiele europene ar fi la ordiena zilei) imi pare ca-l descalifica.
  Altminteri, interesanta comparatia cu Hoarda de Aur, desi probabil si acolo e vorba mai mult de sarmul imaginatiei, decat de realitate obiectiva.
  Mi-a amintit, nu stiu de ce, de Silviu Brucan, un alt mare "cititor in stele", la care lumea se uita cu gura cascata.
  Luati-l; drept un simplu exercitiu intelectual. e mai sanatos.
  • +7 (9 voturi)    
   "Stupid people" (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:49)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   ehe, cati au sarit in sus cand Brucan a prezis 25 de ani...Uite ca e nevoie de mai mult, ergo...
   • +1 (5 voturi)    
    :) ITI PLACE SA IEI TOTUL DE-A GATA? (Miercuri, 23 iulie 2014, 17:37)

    ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    Generatia "25", aia "prezisa de BRUCAN" pe care tu il lauzi, este o generatie educata de parinti "comunisti"...
    Nu te retine sa-ti pui mintea la contributie ca sa descoperi ca trebuie sa mai treaca cel putin o "generatie 25" (care sa nu fie crescuta de parinti "cumunisti"), pentru ca romanii sa simta cu-adevarat ce inseamna democratia.
    BRUCAN ala a fost un impostor dotat cu un singur mare talent: sa spuna lucruri pe care le cunostea/intuia toata lumea, cu aerul ca-s descoperiri Nobel!
   • 0 (2 voturi)    
    Brucanu' (Miercuri, 23 iulie 2014, 21:55)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    uite unde statea discipolu' lu ' Brucan si nu stiam...

    Poate pentru tine o fi nevoie de mai mult. Io stau tare bine unde stau.
 • -3 (17 voturi)    
  Cam rasist si ipocrit Dl Luttwark (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:41)

  Va_ly [utilizator]

  "Singurii copii care se nasc în Europa se cheamă Muhammed" ... unde este problema ?

  Nu ma asteptam la rasism de la o persoana nascuta "într-o familie de evrei, cu identitate evreiască"

  Sunt curios ce parere are Dl Luttwark de faptul ca ...Singurii copii care se nasc in USA se cheamă Santiago.
  O sa fiu mai rezonabil decat el si o sa precizez ca nu toti copii se numesc asa ci doar ca sunt majoritari.

  Iar in conditiile in care USA se considera un stat anglo-saxon, ce parere are Dl. Luttwark despre faptul ca in 2013 cel mai folosit nume pentru noii nascuti a fost Noah, un nume frumos de altfel dar care poate fi orice mai putin nume anglo-saxon.
  http://www.ssa.gov/oact/babynames/

  Asa ca sa ne lase Dl Luttwark cu ipocriziile si cu analiza lui de 2 bani jumatate.

  O zi buna!
  • +1 (9 voturi)    
   Muhammed inseamna inlocuirea cu musulmani (Miercuri, 23 iulie 2014, 13:51)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

   a europenilor. Simplu. Nu va mai fi cine sa citeasca si sa perpetueze cultura europeana, decat Kuranul. Iar Putin respinge Europa, adica valorile ei, la fel ca si Muhammezii.
  • +4 (8 voturi)    
   Mare confuzie! (Miercuri, 23 iulie 2014, 14:39)

   don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

   Pai, mai draga Va_ly, Europa s-a format si (inca) apartine civilizatiei iudeo-crestine, si nu islamice. Moreover, suntem obisnuiti sa traim, in cazul nostru de ceva ani, impreuna cu evrei romani sau romani evrei, cum ar fi domnul Nicolae Luttwak, dar nu cu vecinul nostru dela 3, Muhammed Al-Popescu sau Ibrahim Ibn Georgescu dela M7.
   Pe mine nu m-a socat in vreun fel cand am fost la Paris vreun evreu ultraortodox (cu siguranta ca sunt si din acestia dar nu i-am vazut eu), ci multimea de feregele (cred ca am zis bine) si imigranti din Orientul islamic, dela Notre Dame si de pe Champs Elysee. Pe Abraham Lecomte :) nu l-am putut identifica pentru ca arata si se manifesta, exact la fel ca si Jean-Francois Lecomte, catolicu'.
   P.S. Vaz ca in State, Santiago nu apare nici in Top 200, in schimb alde Jacob, Joshua sau Ethan sunt in Top 5. Asta e, nu mai sunt nici anglo-saxonii sau latinos ce-au fost odata, cand ii chemau de exemplu Isaac Newton :).
   • -1 (5 voturi)    
    si mai mare confuzie! (Miercuri, 23 iulie 2014, 15:56)

    Va_ly [utilizator] i-a raspuns lui don giovanni

    Pai, mai draga don giovanni, Europa s-a format ca urmare a unor amestecuri de culturi si civilizatii locale si/sau venite.

    "iudeo-crestine" ... ma faci sa rad... unde ai gasit termenul asta? Crestinismul a influentat Europa insa spune-mi si mie ce influenta au avut evreii in civilizatia europeana?!?!? =)))

    Uite cateva exemple de influente aspura Europei, te las pe tine sa le descoperi:
    Stii de unde provin ungurii?
    Stii ce influenta a avut cultura araba Europei ?
    Stii macar de unde provin limbile slave?


    In alta ordine de idei.... vad ai luat de bun postul meu, erai mai fericit daca spuneam Fernando? Santiago a fost primul nume care mi-a venit in cap... remarca era ironica, dar se pare ca pe tine nu te-a ajutat nici faptul ca am folosit exact aceasi exprimare ca si politologul lu' peste.
    Numai bine!
    • -1 (3 voturi)    
     De unde provine crestinismul (Miercuri, 23 iulie 2014, 18:12)

     Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Va_ly

     o sa afli daca deschizi o Biblie. Dar mai bine lasa, multumeste-te cu wiki leaks.
 • +1 (11 voturi)    
  'Ai nu vorbi, mă musiu! (Miercuri, 23 iulie 2014, 14:01)

  LianBerthold [anonim]

  Omul ăsta e un imbecil, pus de americani să întărîte spiritele, să agite băşul prin gard, doar-doar o pica ceva cu zero investiţii din partea americană.

  Aşa cum tot politica occidentală a făcut cărţile, eventuala revenire a rep. Moldova la patria-mamă s-a amînat pe un termen nedeterminat (minim încă o generaţie). Nu mai vorbesc de revenirea Basarabiei la patria-mamă ...
  • +1 (1 vot)    
   Nick american (Miercuri, 23 iulie 2014, 18:13)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui LianBerthold

   in combinatie cu idei rusofile. Tss, nu e un cocktail misto.
 • -2 (12 voturi)    
  Acest Lutwak face afirmatii RASISTE (Miercuri, 23 iulie 2014, 14:07)

  alex4321 [utilizator]

  Acest Lutwak face afirmatii PUR RASISTE :
  --------------------------------------------------
  Citez:
  "Dacă vorbim despre cultură, societate, în ceea ce privește Europa, există un aspect fundamental: acela că europenii nu mai fac copii.
  --------------------------------------------------
  Singurii copii care se nasc în Europa se cheamă Muhammed, restul sunt foarte puţini.
  --------------------------------------------------
  Deci, dacă avem o cultură, o societate în care nu se nasc copii, nu mai e rost să discutăm. Când într-o comunitate umană nu se mai nasc copii, atunci nu mai există un viitor biologic, iar eșecul este într-o fază terminală.
  "

  --------------------------------------------------
  Deci acest Luwak ne spune "pe fata" ,
  ca "Europa ar avea o probleme ETNICA"

  "cu nasterea DOAR a acestor "Muhammed-zi" ...

  si ca datoria acestui fapt
  " nu mai există un viitor biologic,
  iar eșecul este într-o fază terminală."

  am tradus pentru toti de-aici
  la ce RASISM agresiv se preteaza acest Lutwak.

  ----------
  Pai si care ar fi "SOLUTIA FINALA" "d-le" Lutwak?

  "Sa nu se mai nasca acesti "Muhammed-zi" ...in Europa?

  Asta sugerati, NU ?
  ----------

  DOAMNE IARTA_MA !

  Practic RASISM pe FATA !

  Si nimeni nu se sesizeaza cu nimic !
  --------------------------------------------------

  Ca o concluzie:
  se pare ca Grozaviile pe care le-am vazut
  si le-am auzit in ultimele zile
  Continua !
 • -1 (9 voturi)    
  grija altuia (Miercuri, 23 iulie 2014, 14:33)

  Ion Zapada [utilizator]

  cum era aia...cainele moare de alergatura si prostu' de grija altora.

  Asa si musiu asta, i-o fi teama ca UE "dispare" cu alde Mohamed de gat, saracdii europeni sau saracii americani...de aia nu ii controleaza pe astia peste tot, sa-i protejeze.
  Cat despre euro, eu stiu ca US isi doreste o europa mica, faramitza de "nationalise" fara o moneda unica dar de, nu mor caii cand vor cainii asa ca musiu Luttwak asta, si aia de l-or trimis, sa-si mai puna pofta-n cui. Cu Juncker la carma CE nu-l vad prea roz pe american.

  Si sa-i fereasca sfantu sa se descopere ca americanii nu au returnat tot aurul nemtilor, ca se vezi atunci.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 23 iulie 2014, 15:11)

  rerenenegate [utilizator]

  Rusia nu e in Europa, deci nu poate avea dictatori de tip european :)

  Desi analiza e destul de exacta, mai sunt vreo doua-trei puncte cu care nu sunt de acord. Oricum un proverb latin - "citeste ce au gandit altii si apoi inchide cartea si gandeste singur"

  Legat de Muhammed si altii, ce sa zic, fiecare va dormi dupa cum isi asterne (inclusiv noi romanii cu minoritatile noastre). Parca vazusem si un studiu ca in 2050 albii vor fi minoritari in US.
 • +3 (5 voturi)    
  Hopaaa (Miercuri, 23 iulie 2014, 15:17)

  Pileati [utilizator]

  Unde e domnul Wiesel sa sara in sus sub pretextul ca se neaga holocaustul din Romania?

  "Această atitudine culturală a fost foarte importantă pentru familia mea, pentru că am trăit în partea de sud a Transilvaniei, unde evreii au supraviețuit. În schimb, în Transilvania de Nord, teritoriu maghiar atunci, a existat un procent foarte mare de evrei care au fost uciși."

  Mai mult il lauda oarecum pe Ion Antonescu?

  "De exemplu, dictatura lui Antonescu era exercitată în interiorul unui sistem. Legea, până nu este schimbată, limitează guvernul în a face legea."

  Cu ce avem de-a face aici? Cu un domn care gandeste/vorbeste un pic mai liber?

  Nu imi vine sa cred cati cititori au sarit ca arsi cand au auzit ca in Europa majoritatea nou-nascutilor se numesc Mohamed. Wtf? Nu e adevarat? Sa spui lucrurilor pe nume e rasism? Cu ce a fost denigrator la adresa musulmanilor sau arabilor? Europa si civilizatia europeana au o problema mare de tot din acest punct de vedere.

  Nu sunt de acord cu moneda unica, dar asta e alta problema.

  Are dreptate Putin ca Europa a decazut, daca pana si in Romania political correctness-ul a ajuns sa depaseasca bunul simt.
  • +1 (5 voturi)    
   Sa spui lucrurilor pe nume nu e rasism DAR (Miercuri, 23 iulie 2014, 16:56)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Pileati

   Tu Zici:
   "
   Nu imi vine sa cred cati cititori au sarit ca arsi cand au auzit ca in Europa majoritatea nou-nascutilor se numesc Mohamed. Wtf? Nu e adevarat? Sa spui lucrurilor pe nume e rasism?
   "
   NU. "Sa spui Lucrurilor pe nume" NU E NICIODATA RASISM.

   PANA AICI TOATE BUNE.
   -----------------

   II. DAR SA SPUI In continuare CA
   Datorita acestui fapt "ca se nasc multi Muhamed-zi"

   " nu mai există un viitor biologic,
   iar eșecul este într-o fază terminală."

   adica sa spui
   "ca acesti Muhammed-zi care se nasc in Europa sunt niste "oameni de prisos"
   care nu ajuta cu nimic viitorul biologic [al Europei]
   iar eșecul [ei] este într-o fază terminală."
   -------------------
   ADICA cu alte cuvinte sa spui ca acesti
   Muhammed-zi sunt niste AVORTONI care
   "cel putin nu ajuta la nimic ca se nasc"
   daca nu cumva chiar,
   "nasterea lor ne incurca rau".si "ne creaza "probleme" in ceea ce priveste "viitorul nostru biiologic"

   -------------------------------
   Asta E RASISM PUR
   RASISM cum rar mi-a fost dat sa vad in zilele noastre
   in PUBLIC.

   Pentru acest Lutwak,
   acesti Muhamed-zi "nu sunt oameni" sunt "altceva", crede-ma.

   --------------------------------
   ASA ca te rog nu ne mai explica prin omisiune,
   cum
   "sa sarim peste ce citim"
   sau
   "ce trebuie sa intelegem de fapt cand citim un text".
   --------------------------------
   Putina decenta. te rog.
 • 0 (6 voturi)    
  Aoleu ce prostii spune asta (Miercuri, 23 iulie 2014, 15:42)

  Lucian Ilea [utilizator]

  Deci UE ar trebui desfiintata,toate statele europene sa se inchine la americani,ei sa fie mari si tari,unipolari in lume,etc
  Ei uite de aceea eu vreau o Rusie puternica si europeana in UE impreuna cu Turcia si am pledat pt asta si in 2004 cand am vb cu ambasadorul european la Bucuresti
  Da si in prostia lor infinita nici nu au nevoie de Romania,de farfuriile noastre zburatoare,de tancurile noastre cu plasma,sa ne marginim la moldoveni
  Aroganta si ignoranta lui ma inspaimanta da cu prostu nu te poti pune ca-ti da cu bata in cap
 • +1 (3 voturi)    
  Sa vedem partea buna... (Miercuri, 23 iulie 2014, 17:47)

  ofCAER [utilizator]

  ... in care vorbeste despre ROMANIA copilariei sale: Pileati are citeva observatii excelente!
  P.S. Viitorul, hmmm, mi-as permite sa dau doua indicii de previziuni a la SUA: Iraq si Afganistan.
  P.P.S. Islamizarea Europei? Cine a tinut parte albanezilor (musulmani) in conflictul din fosta Iugoslavie? Cine a impins caruta Kosovo?
  • 0 (4 voturi)    
   Albanezii sint europeni si traci la origine (Miercuri, 23 iulie 2014, 18:15)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

   care au avut ghinionul sa pice victima jihadului medieval.
   • 0 (2 voturi)    
    BRAVO ! Corect ! (Miercuri, 23 iulie 2014, 19:46)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    BRAVO ! Corect !
    ==============
    Asa cum noi am avut ghinionul sa ne pierdem limba cand am fost cuceriti de Romani
    si Albanezii care de fapt sunt Daci-Moesieni
    rudele noastre de sange
    au fost crestinati odata cu noi in sec III-VI en

    apoi au
    fost islamizati foarte tarziu doar in sec XV-XVI
    datorita iuresului islamic al turcilor in Balcani

    Asta nu inseamna ca Albanezii
    nu sunt
    FRATII NOSTRI DE SANGE

    Bibliografie:
    P.B. HASDEU
    http://ro.wikisource.org/wiki/Cine_sunt_albanesi%C4%AD%3F
    "
    Albanesiĭ dară nu sunt rude cu noĭ, Românii, ci ne sunt chiar frațĭ bunĭ, frațĭ din același sânge dacic. Albanesiĭ sunt pentru noĭ ceea-ce sunt Celțiĭ pentru Francesĭ.

    Terminând, voiŭ trage douĕ conclusiunĭ de actualitate:

    1°. Orĭ-care filolog român, fie cât de serios, fie cât de metodic, va rătăci cu desăvîrșire, maĭ ales în privința gramaticei, dacă nu va studia maĭ întâiŭ limba albanesă în tóte dialectele sale, precum și folklorul albanes;

    2°. Națiunea română e datore a susține frățesce pe Albanesĭ, după cum susține pe Macedo-românĭ, carĭ și eĭ, Macedo-româniĭ și Albanesiĭ, s'aŭ iubit tot-deauna uniĭ pe alțiĭ și ar puté la olaltă fórte bine, «Daci redivivi», să formeze într'o di un frumos regat neo-dacic de 3—4 milióne, alăturea cu actualul regat neo-ellenic.

    Proverb albanes: ghĭaku ŭĭă s'bănetă = românesce din punct în punct: sângele apă nu se face."
   • +1 (3 voturi)    
    Iar noi suntem daci, (Miercuri, 23 iulie 2014, 21:34)

    ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

    adica traci dintr-aia "care au avut ghinionul sa pice victima" colonizarii romane.
    Nu puteti renunta la ce a fost si sa vorbiti despre ce "este"?
    Subiectul oricum era altul...
    • -1 (1 vot)    
     Despre ce "este" vorbim (Joi, 24 iulie 2014, 10:56)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui ofCAER

     Despre ce "este" vorbim
     • 0 (0 voturi)    
      In cazul acesta (Joi, 24 iulie 2014, 14:18)

      ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      ia-ti inima in dinti, te du in Albania, te urca intr-un minaret (oarecare) si striga-le de sus albanezilor: "iubitii mei frati crestini!..."
      Am plecat de la discursul lui Luttwak si-am ajun s la istoria lui HASDEU - curat "la cestiune"!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by