Absolventii care vor indemnizatie de somaj trebuie sa se inregistreze in 60 de zile de la absolvire

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 22 iulie 2014, 14:19 Actualitate | Esenţial


Absolventii din promotia 2014 care vor sa beneficieze de indemnizatia de somaj de 250 de lei trebuie sa se inscrie la agentiile judetene de ocupare de care apartin, in termen de 60 de zile de la data finalizarii studiilor, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), citata de Mediafax.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, prevede ca absolventii institutiilor de invatamant promotia 2014 au la dispozitie 60 de zile de la data absolvirii studiilor pentru a se inregistra, in baza de date a agentiilor judetene de care apartin, ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Conform legii, absolvent al unei institutii de invatamant este persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una din institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

ANOFM a precizat ca, in urma inregistrarii, absolventii beneficiaza de informare si consiliere profesionala pentru evaluarea si autoevaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale, instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare, medierea muncii, indemnizatie de somaj si formare profesionala.

Indemnizatia de somaj poate fi solicitata doar de tinerii care, intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale, sunt inregistrati la serviciile publice de ocupare, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, care in prezent este de 500 de lei.

"Aceasta se acorda timp de sase luni si este de 250 lei", potrivit ANOFM.

Absolventii inregistrati la ANOFM care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni beneficiaza de o prima de incadrare in valoare de 500 lei. Acest drept poate fi solicitat in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii.

De asemenea, absolventii care primesc indemnizatie de somaj si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Si acest drept poate fi solicitat in termen de cel mult 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

ANOFM a mai aratat ca absolventii pot beneficia si de prime de mobilitate. Astfel, cei care in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii. Totodata, tinerii care, in perioada in care li se acorda indemnizatie de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

"Atat prima de incadrare, cat si prima de instalare se restituie integral de catre angajat daca inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca", a precizat ANOFM.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3056 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by