Prim-ministrul Victor Ponta a declarat marti, la Sibiu, ca Romania sustine acordarea de sprijin Ucrainei, precum si acordarea de sanctiuni la adresa Federatiei Ruse, despre care a spus ca este raspunzatoare moral si politic pentru atacul terorist asupra unui avion civil pe teritoriul Ucrainei, informeaza Agerpres. Este prima luare de pozitie ferma a premierului dupa catastrofa aviatica de joi seara din estul Ucrainei.

Victor PontaFoto: Agerpres

''Eu am vazut foarte clar mesajul presedintelui Statelor Unite, al liderilor occidentali, si cred ca Romania trebuie si are si eu ca prim-ministru al Romaniei sustin exact aceleasi idei, faptul ca atacul impotriva unui avion civil este un atac terorist, care nu poate fi acceptat si nu poate sa ramana fara urmari, ca este evident ca acei separatisti teroristi au fost si sunt sustinuti de Federatia Rusa si exista o raspundere cel putin morala si politica a Rusiei pentru ceea ce se intampla acolo si ca Romania, alaturi de Statele Unite si de Uniunea Europeana, trebuie sa sprijine Ucraina, implicit Moldova, Georgia, pentru a-si pastra nu doar independenta si suveranitatea, dar pentru a combate aceste fenomene si ca orice masura pe care o luam la nivel international in acest sens va fi si este sprijinita de Romania'', a declarat Victor Ponta.

El a afirmat ca Romania va fi de acord cu ceea ce vor decide liderii europeni si partenerii americani, referindu-se la sanctiunile impotriva Federatiei Ruse.

''Ministrul de Externe, domnul Corlatean, este la intalnirea cu omologii sai si tot ceea ce se decide pe plan european si in coordonare cu partenerii nostri americani, sanctiuni impotriva Federatiei Ruse, sprijin pentru Ucraina, trebuie sa facem cu toata convingerea'', a spus seful Guvernului roman.

Premierul considera, totodata, ca tara noastra se afla ''in prima linie a comunitatii internationale, SUA, Europa, care lupta pentru normalitate, pentru o Ucraina democratica si libera''.

''Dupa cum vedeti, conflictele sangeroase cu oameni nevinovati care isi pierd viata s-au apropiat foarte mult de noi. Romania este in acest moment in prima linie a comunitatii internationale, SUA, Europa, care lupta pentru normalitate, pentru o Ucraina democratica si libera. Si lucrurile care s-au intamplat, faptul ca mor in continuare oameni nevinovati, faptul ca au fost atatea victime in acel atac evident, terorist, asta nu ne face decat sa intelegem mai mult cat de important este sa acordam incredere si sprijin, inclusiv bugetar, pentru militarii romani'', a adaugat prim-ministrul.

Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines pe directia Amsterdam-Kuala Lumpur, care avea la bord 298 de persoane, s-a prabusit joi in estul Ucrainei, doborat cel mai probabil de o racheta sol-aer intr-o zona in care se infrunta separatisii prorusi si trupele fidele Kievului.

Premierul Victor Ponta a participat marti, la festivitatea de acordare a gradelor militare absolventilor Academiei Fortelor Terestre 'Nicolae Balcescu' de la Sibiu.

Este prima luare de pozitie ferma a premierului dupa catastrofa aviatica de joi seara din estul Ucrainei. Victor Ponta a mai afirmat pe acest subiect, in data de 18 iulie, la o zi dupa ataca ca "in aceste momente in care intreaga comunitate internationala este socata de tragedia in care si-au pierdut viata oameni nevinovati, este nevoie de clarificarea, in cel mai scurt timp, a conditiilor si cauzelor prabusirii aeronavei" (scrisoare catre premierii Olandei si Malaeziei).

Amintim ca in urma cu o zi presedintele Traian Basescu a atacat, de la Cotroceni, in termeni duri lipsa de fermitate a unor tari din Uniunea Europeana, care nu au impus rapid sanctiuni dure impotriva lui Vladimir Putin, acuzand faptul ca au fost puse in prim plan chestiunile economice, si nu valorile pe care se fondeaza UE. Basescu a atacat dur si Rusia, calificand-o drept "partener al teroristilor, prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv greu".

"Pentru ca nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru ca in estul Europei se desfasoara un conflict alimentat de Rusia politic, cu oameni si echipamente militare, joi dupa-amiaza au murit 192 de europeni. Oare daca noi, in Consiliu, eram fermi si puneam valoarea omului deasupra a orice, nu am fi putut lua masurile de descurajare in timp util?", s-a intrebat seful statului, intr-o declaratie de presa in care a prezentat pozitia oficiala a Romaniei.