Presedintele Traian Basescu s-a exprimat transant impotriva separatistilor pro-rusi si a Moscovei, pe care ii considera responsabili de doborarea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, in urma careia au murit 298 de oameni, printre care si un tanar romano-canadian. Puse in context international, declaratiile lui Basescu se aliniaza celor ale liderilor americani, britanic sau olandez. In schimb, premierul Victor Ponta a adoptat o atitudine mai retinuta, ferindu-se sa indice responsabilii pentru tragedia din joi din Ucraina.

Resturi avion doborat in UcrainaFoto: Life News

Presedintele Traian Basescu:

  • 17 iulie. "Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, este consternat de tragicul eveniment petrecut joi, 17 iulie, in spatiul aerian al Ucrainei, in care a fost implicata o aeronava Malaysia Airlines cu 295 de persoane la bord. Domnul presedinte Traian Basescu cere clarificarea imediata a conditiilor in care s-a petrecut tragicul accident si solicita ca experti ai Uniunii Europene sa participe la ancheta alaturi de autoritatile ucrainene" - comunicatul Presedintiei din ziua atacului.
  • 19 iulie: "Acesta nu poate fi lasat fara o ancheta internationala si pentru ceea ce s-a intamplat, 298 de nevinovati ucisi intr-un act terorist, nu trebuie sa treaca fara consecinte. (...) Informatiile acumulate si prezentate deja de diversi lideri ai lumii sunt informatii pe care le detinem si noi, dar cu certitudine am denuanta unele pozitii si o voi face din pozitia oficiala de presedinte, la Cotroceni. Vreau sa-mi termin propria analiza bazata pe datele pe care le am (...) , insa cred ca trebuie pus si degetul pe rana si o voi face de la Cotroceni" (declaratie, la un o reuniune PMP la Sinaia).

Premierul Victor Ponta:

  • 18 iulie, a doua zi dupa atac: "In aceste momente in care intreaga comunitate internationala este socata de tragedia in care si-au pierdut viata oameni nevinovati, este nevoie de clarificarea, in cel mai scurt timp, a conditiilor si cauzelor prabusirii aeronavei" (scrisoare catre premierii Olandei si Malaeziei).

Ministrul de Externe, Titus Corlatean:

  • 17 iulie, ziua atacului: "Poate ar fi, cu adevarat, indicata o expertiza si o prezenta internationala in ideea de a ajuta cu o expertiza solida, cu atat mai bine insa este nevoie cu certitudine sa fie clarificate circumstantele, pentru ca, daca ceea ce s-a mentionat public pana acum, faptul ca avionul ar fi fost doborat de un dispozitiv militar, de o racheta, este o chestiune extrem de grava, este o barbarie, o crima, iar acest lucru va avea consecinte. Este bine sa ramanem rezervati in comentarii pana cand ancheta va spune exact ce s-a intamplat.  Daca s-ar confirma faptul ca a existat un atac deliberat ar trebui in mod evident identificata entitatea care a lansat acest atac, daca au existat ordine si cui i-au apartinut" (declaratie la postul RTV).
  • 18 iulie. "Chiar si fara a cunoaste, la acest moment, cauzele producerii catastrofei aeriene, este evident ca perpetuarea actiunilor militare asupra estului Ucrainei se afla la baza mentinerii instabilitatii in intreaga regiune. Ministrul Titus Corlatean apreciaza ca tragedia aviatica petrecuta in estul Ucrainei, in apropierea granitei cu Federatia Rusa, demonstreaza inca o data necesitatea incetarii de urgenta a conflictului care ameninta integritatea teritoriala a statului ucrainean si destabilizeaza intreaga regiune" (Comuncat oficial MAE).
  • 19 iulie. "Stoparea sprijinului acordat separatistilor din Ucraina de catre forta politica si militara rusa trebuie sa devina rapid realitate (...). Este absolut necesar - si asta este pozitia Guvernului Romaniei - ca in actualele conditii dramatice, conflictul militar si operatiunile militare, precum si actiunea separatistilor sa fie stopate. Aceasta tragedie aviatica si ceea ce se prezuma a fi fost un atac criminal cu o racheta impotriva unui avion civil, cu pasageri nevinovati, demonstreaza faptul ca la nivelul Uniunii Europene trebuie exprimata o pozitie foarte ferma pentru garantarea accesului anchetatorilor, a observatorilor OSCE care au fost restrictionati partial in aceasta perioada de timp la locul incidentului, dar si pentru a proteja probele asa cum sunt ele, pentru ca au aparut informatii in mass-media ca se incearca distrugerea unora dintre ele" (Declaratie a ministrului Corlatean, in conferinta de presa, citat de Agerpres).
  • 19 iulie: "Pe o evaluare complexa a situatiei si tinand cont ca institutiile abilitate ale statului si-au facut datoria, nu credem, la nivelul MAE, ca era necesara convocarea CSAT".

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale:

  • 18 iulie : "Este un zbor civil si pentru un asemenea lucru nu ar fi necesara o sedinta a CSAT. Sigur, este un eveniment deosebit si numai o minte bolnava poate sa lanseze o racheta. Lucrurile sunt incerte si trebuie sa fim ponderati. E un eveniment deosebit, dar trebuie condamnat faptul ca si-au pierdut viata 295 de oameni. Pana la o ancheta tehnica si care are girul echidistantei de a stabili ce s-a intamplat cu acel avion, eu nu as face comentarii". Armata Romana "nu trebuie sa fie in alerta" (declaratie a ministrului, citata de Agerpres).

Declaratiile liderilor lumii si ai tarilor implicate in tragedie

Statele Unite:

  • 18 iulie. Barack Obama: "Ceea ce stim in prezent este ca lansarea unei rachete sol-aer a provocat prabusirea avionului. Stim (...) ca acest tir a fost efectuat de pe un teritoriu controlat de separatistii prorusi. Este insa prea devreme pentru a ne da seama care au fost intentiile celor care au tras racheta. Este o tragedie globala si un semnal de alarma pentru Europa. Trebuie sa ne atraga atentia ca a sosit momentul pentru a se restabili pacea si securitatea in Ucraina. Daca Putin va decide oprirea fluxurilor de armament greu si combatanti catre Ucraina, atunci aceste fluxuri se vor opri" (conferinta de presa la Washington).

Olanda:

  • 19 iulie, premierul Mark Rutte, dupa o discutie cu presedintele rus Vladimir Putin: "Daca, in zilele urmatoare, accesul in zona dezastrului ramane neadecvat, atunci toate optiunile politice, economice si financiare sunt pe masa impotriva celor care sunt, direct sau indirect, responsabili. Rusia trebuie sa-si foloseasca influenta asupra separatistilor pro-rusi pentru a ameliora situatia la fata locului".

Marea Britanie

  • 21 iulie - David Cameron, premier: "Rusia trebuie sa stie ca vor urma actiuni (sanctiuni din partea UE - n.r.), daca nu va exista o schimbare radicala in modul in care se comporta. Nu trebuie sa mai existe arme care trec frontiera, sa mai existe trupe care trec frontiera, sa mai existe sprijin pentru separatisti. Respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei, asta se cere si pentru asta trebuie sa facem presiuni" (declaratii citate de Reuters, preluata de Agerpres).

Australia:

  • 20 iulie, premierul Tony Abbott: "Rusii incearca sa se spele pe maini de toata aceasta situatie. Dar este imposibil sa se spele pe maini de ceva care s-a intamplat intr-un teritoriu controlat de rusi si provocat in mod vizibil de indivizi sustinuti de rusi, probabil cu armament furnizat de rusi". (declaratie la postul de radio australian Macquarie , citat de AFP).

Ucraina:

  • 21 iulie, premierul Arseni Iateniuk: "In acest moment, nu avem niciun dubiu ca avionul a fost doborat de la sol, in urma unui atac cu racheta, cel mai probabil cu o racheta BUK¬M1 (SA-11, sistem de rachete ghidate prin radar). Este clar ca acest sistem nu putea fi operat de teroristi prorusi beti. Au fost indivizi profesionisti. Nu ma astept la nimic de la guvernul rus. Rusii au furnizat arme, au trimis combatanti. Putin ar trebui sa inteleaga ca este de ajuns deja. Acesta nu mai este un conflict intre Ucraina si Rusia. Acesta este un conflict international" (declaratie la Interfax, citata de Agerpres). 

Germania:

  • 19 iulie. Cancelarul german Angela Merkel a discutat cu Vladimir Putin. "Cei doi lideri au cazut de acord ca o comisie internationala independenta, condusa de Organizatia Internationala a Aviatiei Civile, sa aiba acces rapid la locul accidentului avionului companiei Malaysia Airlines in estul Ucrainei, pentru a elucida circumstantele prabusirii si pentru a recupera corpurile victimelor", precizeaza guvernul german, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Rusia:

  • 20 iulie - Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Pot spune cu toata convingerea ca, daca la 28 iunie actiunile militare nu ar fi fost reluate in Ucraina, aceasta tragedie cu siguranta nu ar fi avut loc', a subliniat el, atragand atentia ca 'nimeni nu ar trebui si nu are dreptul de a folosi aceasta tragedie pentru a-si atinge propriile scopuri politice egoiste" (Declaratie la Rossia 24, citata de Agerpres).