Studentul de la UMF Cluj care a murit joi, impreuna cu prietena sa, in tragedia aviatica din Ucraina avea dubla cetatenie - romana si canadiana - si isi dorea sa faca cercetare la finalul facultatii si sa gaseasca un tratament impotriva cancerului. Presa din Canada, tara unde locuieste familia tanarului, a publicat sambata interviuri cu membrii familiei acestuia. Familia victimei ceruse, initial, discretie din partea presei. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, vineri, ca "familia persoanei cu dubla cetatenie, inclusiv cetatenie romana, care s-a aflat la bordul avionului prabusit in Ucraina nu doreste, sub nicio forma, sa fie facute publice niciun fel de date personale."

Potrivit ziarului Toronto Star, familia studentului A. A., care locuieste in oraselul canadian Ajax, "este devastata" in urma mortii acestuia: "Iubea oamenii, voia sa faca cercetare la finalul facultatii si sa gaseasca un tratament pentru cancer. Fiul meu a fost inspirat sa studieze medicina de bunica sa, care a fost medic pediatru", a declarat tatal studentului pentru publicatia canadiana, potrivit Mediafax.

El a spus ca fiul sau si prietena acestuia mergeau in vacanta in Bali, Indonezia, pentru a sarbatori terminarea anului II de la UMF Cluj: "Planuiau aceasta vacanta de cateva luni. Era vacanta lor de vis in Bali", a mai spus tatal.

La randul ei, sora mai mare a tanarului a spus ca acesta iubea plajele si drumetiile in aer liber: "Isi dorea sa fie un artist, voia sa fie arhitect si atunci a vrut sa devina doctor, chiar voia sa schimbe lumea", a subliniat sora tanarului, care a adaugat ca ultima oara cand acesta a fost acasa, in Canada, a fost de Craciun, anul trecut.

Sora studentului a declarat pentru un alt ziar canadian, CityNews Toronto, ca a vorbit cu acesta chiar inainte de imbarcarea in avionul care pleca din Amsterdam spre Kuala Lumpur: "Era in aeroport si era asa de entuziasmat ca vor pleca in vacanta pentru ca planuiau asta de mult timp. I-am spus: ai grija de tine, pustiule, te iubesc. Acestea au fost ultimele cuvinte", a spus ea.

Si mama tanarului a povestit presei canadiene ca l-a rugat sa isi amane calatoria cu cateva zile, pentru ca nu era complet refacut dupa o raceala, dar el i-a spus ca facuse deja rezervarea la avion si hotel.

Familia studentului a emigrat din Cluj-Napoca in Canada in anul 1998, cand acesta avea varsta de 8 ani.

Avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care efectua cursa Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit, joi, la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi. In urma accidentului nu au existat supravietuitori.

Cetateni din cel putin 9 tari, intre care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar si unul cu dubla cetatenie, canadiano-romana, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborat cu ajutorul unui sistem de aparare antiaeriana, potrivit unor oficiali americani.

Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de doborarea avionului.

Studentul de la Universitatea de Medicina din Cluj-Napoca mort dupa prabusirea avionului, alaturi de iubita sa, si ea studenta la Medicina in Cluj, avea cetatenie romana si canadiana si studiase la un liceu si la o universitate din Canada.cPe pagina de Facebook a tanarului apare faptul ca acesta a absolvit in 2008 Liceul Ajax din Ontario, iar in anul 2012 a absolvit Universitatea Waterloo, tot din Ontario. Timp de cateva luni, intre septembrie 2011 si 2012, el a lucrat la un centru medical din acelasi oras canadian.

Tanarul A. A., in varsta de 24 de ani, s-a nascut la Cluj-Napoca, oras in care mai locuieste doar un unchi al sau, el emigrand cu parintii in Canada si reintorcandu-se in orasul natal pentru cursuri la cea de-a doua facultate. El era student in anul al doilea la UMF Cluj, la sectia engleza.

Colegii sai de la Facultatea de Medicina a UMF Cluj-Napoca spun ca era un student foarte bun, care se simtea mai mult roman decat canadian. "Era inscris la sectia engleza, dar se simtea mai mult roman decat canadian. Invata bine, isi luase examenele, nu avea probleme, era in anul II. Mi s-au taiat picioarele cand am auzit despre accident. Ce sanse erau sa se afle in acel avion care pleca din Olanda in Malaezia?", afirma o studenta a UMF.

Iubita acestuia, O. I., din Germania, tot studenta la Facultatea de Medicina din Cluj si tot la sectia engleza, si-a pierdut si ea viata in accidentul aviatic.

Decanul Facultatii de Medicina, Anca Buzoianu, i-a cunoscut pe cei doi si spune ca erau studenti foarte buni. "Din cate stiu, mergeau la Congresul despre SIDA in Australia. Erau amandoi studenti foate buni, mai ales el. El era reprezentantul studentilor de la sectia engleza in Consiliul facultatii si in Senatul UMF", spunea Buzoianu.

Conducerea UMF Cluj a decis sa arboreze, vineri, un steag de doliu pe cladirea decanatelor in memoria celor doi studenti, in timp ce peste 100 de studenti i-au comemorat, vineri seara, pe cei doi colegi ai lor.