Statele Unite ale Americii sunt "socate de doborarea zborului numarul 17 al Malaysian Airlines" si transmite "profunde condoleante tuturor celor care si-au pierdut persoanele dragi aflate la bordul aeronavei. Gandurile noastre se indreapta spre familiile victimelor si mai ales spre familia studentului roman victima a acestei tragedii", arata Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, intr-un comunicat.

"Presedintele Obama a spus ca este crucial sa se efectueze o ancheta internationala completa, credibila, lipsita de piedici, cat mai curand posibil. Ii indemnam pe toti cei in cauza - Rusia, separatistii pro-rusi si Ucraina ￯ sa sustina incetarea imediata a focului pentru a asigura accesul sigur si neingradit al anchetatorilor internationali la locul in care s-a prabusit avionul si a facilita recuperarea ramasitelor. Rolul organizatiilor internationale, precum ONU si OSCE din Ucraina, poate fi deosebit de relevant in aceste eforturi si, in urmatoarele ore si zile, vom pastra legatura cu tarile afectate si cu partenerii nostri din aceste organizatii pentru a determina cea mai buna cale de urmat. Intre timp, este esential sa nu existe niciun fel de contaminare a dovezilor si sa nu fie afectata niciuna dintre potentialele probe. SUA raman pregatite sa contribuie cu asistenta imediata la orice ancheta internationala, inclusiv prin resursele furnizate de National Transportation Safety Board (NTSB) si FBI", mai arata reprezentantii Ambasadei SUA.

"Desi nu cunoastem inca toate detaliile, stim ca acest incident s-a petrecut in contextul crizei din Ucraina, intretinuta de sustinerea oferita separatistilor de catre Rusia, inclusiv cu arme, materiale si pregatire. Acest incident doar subliniaza urgenta cu care continuam sa indemnam Rusia sa ia imediat pasi concreti pentru a dezamorsa situatia din Ucraina si a sprijini o incetare a focului de durata si calea spre pace propusa in mod consecvent de autoritatile ucrainene", se mai arata in comunicat.