Stire actualizata Colonelul Lucian Solcan, sef al SPP pentru judetele Suceava si Botosani, a fost retinut de DNA, fiind acuzat ca in perioada in care a fost ofiter la Serviciul de Informatii si Protectie Interna a perceput "taxa de protectie" de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu tigari si alte produse de contrabanda. Solcan fusese ridicat vineri dupa-amiaza de mascati si procurori si condus la audieri la sediul DNA Suceava, dupa ce i-a fost perchezitionat biroul pe care-l are in cladirea Consiliului Judetean Suceava.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seara, de DNA, seful SPP Suceava, Lucian Solcan, a fost retinut pentru trafic de influenta in forma continuata si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos, faptele fiind comise in perioada in care Solcan a fost ofiter de politie in cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Suceava, transmite Mediafax.

Alaturi de Lucian Solcan in acest dosar a fost retinut si Paul Pirjolea, pentru camata in forma continuata.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada 2008-2009, in calitate de ofiter SIPI Suceava, Lucian Solcan, in contextul desfasurarii anchetei intr-un dosar penal privind fapte de coruptie in care erau cercetati seful Sectorului Politiei de Frontiera Nelu Fediuc si cateva zeci de politisti de frontiera si vamesi, si-a exercitat defectuos atributiile de serviciu, incalcand dispozitiile privind securitatea nationala si protectia informatiilor clasificate conform carora serviciile specializate in culegerea si prelucrarea de informatii au posibilitatea de a folosi informatori de teren cu conditia, insa, ca aceste persoane sa fie protejate in cursul procesului penal astfel incat identitatea lor sa ramana secreta.

Sursa citata mentioneaza ca acest lucru s-a intamplat in cazul unui martor denuntator, iar dupa ce Lucian Solcan l-a folosit ca sursa de informatii i-a dezvaluit identitatea in cadrul procesului penal.

Procurorii sustin ca in anul 2012 martorul denuntator, la cererea expresa a lui Solcan, i-a dat acestuia, sub forma de imprumut, suma de 10.000 euro pentru a-si termina constructia unei case in municipiul Suceava. In schimbul acestui imprumut, care trebuia returnat intr-un termen mai lung, nedefinit chiar, ofiterul Lucian Solcan, care avea influenta printre vamesi si lucratori de politie de frontiera, i-a promis martorului protectia in Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a Romaniei, cu tigari sau cu alte produse din Ucraina, fara a risca sa-i fie confiscate marfurile sau sa primeasca amenzi.

Suma de bani pe care martorul respectiv i-a imprumutat-o lui Solcan a fost obtinuta tot prin imprumut de la un camatar, Paul Pirjolea, intre cei doi incheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vanzare - cumparare autentificat la un notar, avand ca obiect apartamentul proprietate personala a martorului ca si garantie a imprumutului.

Timp de sase luni, martorul i-a platit lui Pirjolea o dobanda lunara de 10 la suta, pentru imprumutul de care s-a folosit exclusiv Solcan, arata procurorii, care sustin ca martorul i-a cerut in mod repetat lui Solcan inapoierea sumei de 10.000 de euro, precizandu-i ca este somat de Pirjolea sa-i restituie pana la 1 august 2014 suma totala de 25.000 euro, constand in cei 10.000 euro imprumutati plus dobanda de 10 la suta lunar calculata de la data remiterii imprumutului si ca in caz contrar va pierde apartamentul cu care garantase imprumutul.

In schimbul acestui "efort", martorul a beneficiat de protectia lui Solcan in trecerile sale prin Vama Siret cu tigari sau alte produse, mai spun procurorii DNA.

Totodata, in perioada 2011 - 2012, pe langa acest imprumut, Solcan a pretins atat de la martorul denuntator, cat si de la alte persoane sume de bani cuprinse intre 100 si 800 de euro lunar, cu titlu de taxa de protectie, iar in momentul in care nu au mai avut posibilitati financiare acesta nu le-a mai asigurat protectia promisa.

In acelasi dosar, procurorii DNA Suceava au dispus, vineri seara, cercetarea sub control judiciar a inspectorului vamal principal Gheorghe Robu de la Biroul Vamal Siret, care este acuzat ca a incercat sa determine un martor denuntator, prin corupere, precum si prin metode de intimidare, sa-si retraga denuntul formulat impotriva sa si a altor vamesi si ofiteri de politie de frontiera, in dosarul in care acestia fusesera trimisi in judecata.

Vineri dimineata, procurorii DNA au facut sapte perchezitii in judetele Suceava si Botosani, doua dintre acestea avand loc in biroul sefului SPP pentru Suceava si Botosani aflat in sediul Consiliului Judetean Suceava si in Punctul de Trecere a Frontierei Siret, intr-un dosar privind fapte de coruptie care ar fi fost savarsite in perioada 2008-2014.

Intr-un comunicat transmis vineri dimineata, DNA preciza ca perchezitiile au loc intr-un dosar care vizeaza "suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2008-2014, a unor infractiuni de coruptie, privitoare la regimul stabilit pentru alte activitati reglementate de lege si contra infaptuirii justitiei".

In 14 iulie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Suceava i-au trimis in judecata, in stare libertate, pe seful Sectorului Politiei de Frontiera Siret, Nelu Fediuc, si pe preotul Dumitru Horga, alaturi de mai multi vamesi si politisti de frontiera.

In rechizitoriul transmis instantei de judecata, anchetatorii arata ca in perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, a fost initiat si constituit un grup infractional organizat, condus de Dumitru Horga, preot in localitatea Candesti, judetul Botosani, din care mai faceau parte, printre altii, fiul preotului si un dascal, activitatea acestui grup fiind sprijinita de Nelu Fediuc, sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret.

Conform anchetatorilor, grupul infractional actiona dupa regulile convenite intre functionarii publici, care, urmarind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, isi incalcau atributiile de serviciu favorizand traficul de produse accizabile prin Vama Siret.

Persoanele care tranzitau frontiera de stat reveneau in Romania cu importante cantitati de tigari, care au fost revandute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si in judetul Suceava, mai noteaza procurorii, care arata ca la fiecare intrare in tara membrii gruparii dadeau lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucratorului vamal care facea controlul vamal pe sensul de intrare, 100 de lei.

Fiecare transport s-a facut pe baza informatiilor furnizate de Nelu Fediuc, in functie de planificarea in serviciu a lucratorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret, el fiind cel care aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu.

Astfel, membrii gruparii au introdus in Romania, cu sprijinul lui Fediuc si al persoanelor pe langa care acesta intervenea (lucratori de politie de frontiera de serviciu in Punctul de trecere al frontierei Siret si lucratori vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de tigari de provenienta ucraineana. Anchetatorii mai spun ca au existat 61 de treceri pe la punctul de frontiera Siret, facute de membrii gruparii in 29 de zile.

Agerpres a relatat vineri ca Lucian Solcan, sef al SPP pentru judetele Suceava si Botosani, a fost ridicat de mascati si procurori, vineri dupa amiaza, si condus la audieri la sediul DNA Suceava, dupa ce i-a fost perchezitionat biroul pe care-l are in cladirea Consiliului Judetean Suceava.

La perchezitii a participat ''in calitate de administrator al cladirii'' si seful Serviciului organizare, salarizare si resurse umane din cadrul CJ Suceava, Mihaela Beldiman.

La iesirea din birou, in drum spre DNA Suceava, intrebat ce au cautat procurorii, Solcan a spus doar: ''A fost un mandat de perchezitie. Cautau un document, nu pot sa va spun alte detalii''.

La randul sau, Beldiman a spus: ''Consiliul Judetean nu este implicat deloc''.

Procurorii au ridicat si documente din biroul colonelului SPP.

Procurori ai DNA Suceava insotiti de mascati au descins vineri dimineata in sediul Palatului Administrativ din Suceava, in cadrul unor cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2008-2014, a unor infractiuni de coruptie.

A fost sigilat unul dintre birouri in care se pastreaza documente clasificate.

Presedintele CJ Suceava, Ioan Catalin Nechifor, si prefectul Florin Sinescu au declarat ca nu au cunostinta despre motivul descinderii si ca biroul respectiv nu le apartine.

"In aceasta cladire sunt multe birouri inchiriate la alte institutii, la parlamentari. Nu stiu despre ce e vorba. Am auzit doar ca au fost aici", a spus Ioan Catalin Nechifor.

Potrivit DNA, procurorii efectueaza vineri sapte perchezitii domiciliare la adrese din judetele Suceava si Botosani, intre care doua institutii publice, intr-un dosar de coruptie.

Au fost perchezitii si la domiciliile fostului sef al Sectorului Politiei de Frontiera din Siret, Nelu Fediuc, el fiind cercetat penal pentru ca ar fi sprijinit o retea de contrabandisti de tigari si a fost trimis in judecata saptamana trecuta.

Pana in prezent la sediul DNA Suceava au fost aduse sapte persoane.

Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii Suceava, precum si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.