Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, pentru Mediafax, ca Executivul a aprobat hotararea prin care prin care diplomele sunt gestionate suta la suta de Ministerul Educatiei Nationale, care are astfel "mandat legal, oficial", sa inceapa tiparirea actelor de studii.

"Miercuri a trecut, in sedinta de guvern, o hotarare prin care diplomele sunt gestionate de Ministerul Educatiei Nationale suta la suta si vor fi tiparite de Imprimeria Nationala. Avem mandat legal, oficial, sa procedam la tiparirea diplomelor", a spus ministrul Educatiei.

Pricopie nu a estimat o data de la care va incepe tiparirea diplomelor, dar a precizat ca demersurile au inceput.

Candidatii care au promovat bacalaureatul anul acesta vor primi adeverinte, in locul diplomelor, dupa ce DNA a demarat o ancheta privind monopolul unei companii private pe aceasta activitate.

Problema eliberarii de adeverinte in loc de diplome a aparut in contextul anchetei procurorilor anticoruptie care cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pana in 1989 ca directie in Ministerul Invatamantului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare, girat succesiv, dupa 1990, de sefii acestei institutii.

Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu Romdidac si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala.

"S-a renuntat la Romdidac, iar licitatia pentru activitatea de furnizare a diplomelor nu este, in opinia mea, o varianta. Consider ca aceasta activitate trebuie sa fie monopol de stat si intentionam sa fie facuta de Imprimeria Nationala. Pentru a obtine asta, e nevoie insa de cadrul legal. Mai intai, prin recenta ordonanta de modificare a Legii educatiei, am stipulat ca responsabilitatea legata de diplome sa revina Ministerului Educatiei Nationale si ramane sa fie data si o hotarare de guvern de modificare a organizarii ministerului, dupa care ne vom putea duce la Imprimeria Nationala, care sa fie unic gestionar pe furnizarea de diplome. Precizez ca, astfel, se face 'curatenie' si la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista si o baza de date unica, accesibila online, in care oricand se va putea verifica veridicitatea unui act de studii", a declarat tot pentru Mediafax, sambata, ministrul Educatiei.

Ministerul Educatiei a informat ulterior ca absolventii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot sa foloseasca adeverintele ce atesta acest fapt atat in tara, cat si in strainatate, iar acestea sunt valabile 12 luni.