Fostul sef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost trimis in judecata, miercuri, de DIICOT, fiind acuzat ca a luat mita o masina in valoare de 20.000 de euro, de la doua persoane cercetate, pentru a le da informatii din dosare sau despre perchezitii facute la acestia, informeaza Mediafax.

Traian Berbeceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Berbeceanu mai este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat, fals in declaratii, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de delapidare, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Potrivit DIICOT, in 2011, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupetiu si alte persoane, a primit un autoturism marca Volkswagen Passat. Masina, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, a fost primita de la sotii Gheorghe si Anca Rusu, iar Berbeceanu urma sa le furnizeze celor doi date si informatii privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL, a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale.

Pentru disimularea adevaratei naturi a circulatiei masinii, s-a creat aparenta transmiterii catre Traian Berbeceanu a autoturismului, in baza unei conventii oneroase translative de proprietate, desi, in realitate, autoturismul i-a fost oferit de cei doi soti. Astfel, ei au falsificat un contract de vanzare-cumparare pentru a crea aparenta unei vanzari a masinii, motiv pentru care fostul sef al BCCO Alba Iulia este acuzat si de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In plus, Berbeceanu nu a trecut nici in declaratia de avere faptul ca detine aceasta masina, motiv pentru care va fi judecat si pentru fals in declaratii.

"In perioada mai - octombrie 2012, avand calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, imprejurarea ca in data de 10 mai 2012 se vor efectua perchezitii (in dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT - Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpatilor Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Dorin. Din probele administrate a rezultat ca, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, in mod direct si personal, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan faptul ca se vor efectua in acelasi dosar perchezitii la domiciliul inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan in data de 08 octombrie 2012, precum si alte date confidentiale privind obiectul si existenta acestui dosar penal", conform DIICOT.

In cadrul aceluiasi dosar au mai fost trimise in judecata alte patru persoane, intre care cei doi soti care i-au dat masina in valoare de 20.000 de euro, precum si firma administrata de sotii Gheorghe si Anca Rus.

Astfel, Gheorghe Rus, aflat in momentul de fata in stare de arest preventiv, va fi judecat pentru dare de mita, spalare a banilor, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata ¬ patru infractiuni , doua infractiuni de evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Procurorii spun ca, in 2011, barbatul a sprijinit o grupare infractionala, din care faceau parte Dorin Eugen Ioan Cupetiu, Traian Berbeceanu si alte persoane, el fiind cel care i-a dat masina fostului sef al BCCO Alba Iulia. Gheorghe Rusu este cel care le-a comunicat membrilor acestei retele, formata din Dorin Eugen Ioan Cupetiu, Dan Balint, Calin Udrea si Calin Sionei, informatii cu privire la derularea unor dosare instrumentate de DIICOT Alba Iulia , care ii viza pe cei patru.

"Actionand in coautorat cu inculpatii Rusu Anca si Berbeceanu Traian, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare ¬ cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor", sustin procurorii DIICOT.

In plus, Gheorghe Rus, in calitate de administrator si ulterior de imputernicit al firmei Uranus Junior 2003 SRL, ajutat de Anca Rusu, a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale. In urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu circa 1,2 milioane de lei.

Anchetatorii au decis, de asemenea, trimiterea in judecata a sotiei lui Gheorge Rusu, Anca Gheorghe, aflata in arest la domiciliu, pentru dare de mita, spalare a banilor, delapidare, doua infractiuni de evaziune fiscala, precum si 134 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Astfel, ea este acuzata ca i-a dat acea masina lui Berbeceanu, iar ulterior a disimiulat faptul ca i-a vandut-o, prin falsificarea mai multor documente. Ea urmeaza sa fie judecata si pentru prejudicierea statului roman ca aproape 1,2 milioane de lei, pentru ca a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale.

"In calitate de asociat unic si administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inculpatul Rusu Gheorghe, in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 ¬ iulie 2013, a stabilit cu rea credinta impozitele si taxele, si ulterior, in mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obtinerea fara drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibila in suma de 544.786 lei. Faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala", precizeaza reprezentantii DIICOT.

Procurorii au dispus, de asemenea, trimiterea in judecata si a lui Ioan Vasile Urs, aflat in stare de libertate, pentru complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la infractiunea de spalare a banilor si marturie mincinoasa. El este acuzat ca a incercat sa il acopere pe Traian Berbeceanu, motiv pentru care a facut afirmatii mincinoase cu privire la intalnirile conspirate dintre el, fostul sef al BCCO Alba si Gheorghe Rusu. De asemenea, el i-a ajutat pe sotii Rusu sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul societatii Uranus Junior 2003 SRL autoturismul Volkswagen, pentru a-l oferi ulterior, cu titlu de mita, lui Berbeceanu.

Potrivit procurorilor DIICOT, in acelasi dosar urmeaza sa fie judecat si Mihai Adrian Mihalache, pentru ca, in cursul urmaririi penale, fiind audiat in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase cu privire la activitatile BCCO Alba Iulia, pentru a-l acoperi pe Traian Berbeceanu.

In plus, in baza probelor stranse, a fost ferita justitiei si firma Uranus Junior 2003 SRL, pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.