Contestatia lui Nicusor Constantinescu fata de arestarea preventiva dispusa de Tribunalul Capitalei, la propunerea DNA, a fost admisa, marti, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), decizia fiind definitiva. Prin decizia de marti, CAB a respins inlocuirea controlului judiciar, dispus initial in cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv. Instanta a stabilit, de asemenea, ca presedintele Consiliului Judetean Constanta, aflat in SUA, a stat in mod legal in afara tarii intre 18 iunie si 1 iulie.

Nicusor Constantinescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

In aceste conditii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicusor Constantinescu ramane fara obiect.

Dupa judecarea contestatiei, avocatii lui Constantinescu au declarat ca viza prin care acesta mai poate ramane pe teritoriul SUA va expira la inceputul lunii octombrie.

Pe de alta parte, Consiliul Judetean Constanta a transmis, tot marti, noi documente medicale pentru a demonstra ca Nicusor Constantinescu nu poate fi adus in Romania, unul din documente fiind o scrisoare semnata de un medic roman care sustine ca seful CJ mai are nevoie de tratament si interventii chirurgicale.

"Eu sunt medicul care il trateaza pe domnul Nicusor Constantinescu si el este in prezent in grija mea datorita conditiilor care ii ameninta viata. Domnul Nicusor Constantinescu necesita in continuare alte tratamente si interventii chirurgicale. In prezent, el nu este stabil medical sa calatoreasca pana cand problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate", se arata intr-un document datat 11 iulie si semnat de catre Doru Paul, profesor asistent de medicina de la Centrul de Cancer Monter.

Nicusor Constantinescu a fost dat in urmarire internationala, printr-o hotarare din 7 iulie a Tribunalului Bucuresti, care a dispus, totodata, emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia. In aceeasi zi, aparatorul lui Constantinescu a contestat cele doua decizii la Curtea de Apel Bucuresti.

Surse judiciare au precizat, in 11 iulie, pentru MEDIAFAX, ca autoritatile judiciare romanesti continua demersurile legale de punere in executare a deciziei instantei romanesti care a stabilit ca Nicusor Constantinescu sa fie arestat preventiv.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta a fost dat in urmarire nationala la finalul lunii iunie, dupa ce Tribunalul Bucuresti a decis inlocuirea masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 23 iunie, arestarea preventiva a lui Constantinescu, dupa ce procurorii DNA au cerut inlocuirea controlului judiciar cu aceasta masura preventiva, pentru ca presedintele CJ Constanta nu a revenit in tara dupa ce a fost operat in SUA, decizia nefiind definitiva.

Pe de alta parte, tot Curtea de Apel Bucuresti a decis joi, 10 iulie, ca presedintele Consiliului Judetean Constanta putea parasi tara pana in 25 iunie. Hotararea instantei vine desi acesta, in prezent, este in SUA, potrivit unor documente prezentate de avocatul sau, iar DNA a obtinut, la prima instanta, arestarea sa.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale distincte. Intr-unul dintre ele este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de 9 milimetri.