Ministerul Culturii a depus o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost platit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri care trebuia amplasat in Arad, dar lucrarea a fost abandonata in China, existand si un proces civil cu artistul.

Biroul de Presa al Ministerului Culturii arata, intr-un raspuns transmis, marti, la solicitarea Mediafax, referitor la situatia Monumentului Marii Uniri comandat pentru a fi amplasat in Arad, ca a fost depusa o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre, care nu a mai livrat lucrarea realizata in China.

"S-a formulat o plangere penala impotriva sculptorului Florin Codre de catre Ministerul Culturii, plangere care se afla in curs de solutionare. Deocamdata, Ministerul Culturii nu are date despre stadiul de solutionare, procedura in acest moment nefiind publica", se arata in documentul citat.

Conform sursei citate, in paralel, Ministerul Culturii este in proces cu artistul pentru nerespectarea contractului dintre cele doua parti.

"Ambele demersuri vizeaza conduita sculptorului care, desi s-a obligat fata de Ministerul Culturii sa realizeze Monumentul Marii Uniri de la 1918 si sa il amplaseze la Arad, nu si-a indeplinit obligatia nici pana la acest moment, fara sa ofere o justificare legala institutiei. Prin urmare, ministerul a fost nevoit sa uzeze de cele doua parghii legale puse la indemna sa de legiuitor", se mai arata in document.

In luna aprilie, aflat in vizita la Arad, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara ca ar putea fi depusa o plangere penala pe numele sculptorului Florin Codre.

"Pe litigiul comercial trebuie sa plateasca toate penalitatile calculate de la momentul finalizarii platilor pana aduce lucrarea in tara. Avem pe rol un proces civil, in care Ministerul Culturii este parte impotriva lui Florin Codre", declara Kelemen Hunor.

El preciza ca ministerul "a achitat tot ce era de achitat" pentru realizarea monumentului.

"E vorba de zece milioane de lei, o suma uriasa, iar in contract scria ca in aceasta suma se realizeaza si se aduce la Arad, se amplaseaza (...) In contract nu scria unde se realizeaza, a ajuns in China, nu stiam acest lucru, nu era precizat, dar putea fi si Argentina. Am inteles ca sculptorul nu a mai avut bani sa aduca lucrarea, iar monumentul e gata", declara ministrul.

Potrivit Primariei Arad, initiativa ridicarii unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a aparut in primii ani dupa Marea Unire, fiind relansata in anul 2003 prin reinfiintarea Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte si a asigurat finantarea. Proiectul castigator a fost anuntat in toamna anului 2007, iar sculptorul brasovean Florin Codre a obtinut pentru realizarea lucrarii sale zece milioane de lei de la Ministerul Culturii. De atunci, municipalitatea nu a reusit sa-l contacteze pe autor.

Primarul Gheorghe Falca cerea implicarea Ministerului Culturii, in conditiile in care, spunea el, lucrarea realizata de sculptorul Florin Codre nu a putut fi livrata din China, pentru ca nu avea cine sa plateasca transportul de 100.000 de euro, intrucat artistul intrase in insolventa.

Ulterior, in noiembrie 2013, Primaria Arad anunta ca sculptorul Florin Codre a fost dat in judecata, intrucat nu a adus lucrarea in tara din China, unde a executat-o.

Colaboratorii artistului declarau ca acesta s-a mutat in Franta.

Totodata, presedintele Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA), Aurel Ardelean, afirma ca a luat legatura cu sculptorul pentru a-l intreba despre livrarea lucrarii, fiind informat astfel ca o piesa din ansamblul monumental a fost sparta in timpul manipularii intr-un atelier din China, locul in care artistul a ales sa produca piesele.

In bugetul pe anul 2012 al municipiului Arad era prevazuta suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului asteptat din China, bani care au fost transferati in bugetul pe 2013.

Lucrarea reprezinta o coloana a infinitului stilizata sub forma unui stalp ramificat, simbolizand o convergenta a celor trei provincii romanesti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.