Cei doi profesori si omul de afaceri din Targu Jiu, retinuti pentru posibile fraude la examenul de bacalaureat, vor fi anchetati in libertate, sub control judiciar, masura fiind dispusa de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj care instrumenteaza acest dosar, transmite Mediafax.

Gabriel Rascol, director la Liceul cu Program Sportiv din Targu Jiu, si colegul sau Vasile Udroiu, de la Liceul Energetic din oras, au fost pusi in libertate in cursul noptii de sambata spre duminica, dupa expirarea celor 24 de ore din ordonanta de retinere emisa pe numele celor doi.

Odata cu ei a fost pus in libertate si omul de afaceri Nicu Cretu, patron al unui restaurant din Targu Jiu, retinut, de asemenea, in cursul noptii de vineri spre sambata.

Anterior, la domiciliile acestora au avut loc perchezitii, anchetatorii ridicand de aici cutii in care se aflau sticle de whisky si aparatura electrocasnica, surse judiciare precizand ca au fost ridicate cu aceasta ocazie si mari sume de bani, de ordinul miilor de euro.

Toti cei trei suspecti au fost adusi, sambata, la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj pentru audieri, dupa mai multe ore petrecute in sediul institutiei respective acestia fiind transportati din nou in arestul IPJ Gorj, unde au asteptat expirarea termenului de 24 de ore pentru a fi pusi in libertate.

Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj nu a facut nicio precizare legata de acest caz, insa surse judiciare apropiate de ancheta au mentionat ca dosarul vizeaza posibile fapte de coruptie petrecute la bacalaureat, la recorectarea unei lucrari in baza unei contestatii depuse de omul de afaceri pentru unul dintre baietii sai gemeni. Gemenii au obtinut 8,78 si, respectiv, 9,35 media generala la bacalaureat, pentru unul dintre ei tatal contestand nota de la limba romana. In urma recorectarii lucrarii, nota contestata a fost marita cu aproape un punct, fiind in avantajul absolventului de liceu.

In judetul Gorj, conform Inspectoratului Scolar Judetean, promovabilitatea la bacalaureat a crescut pana la 60,84%, un numar de 299 de note fiind marite in urma recorectarii lucrarilor, alte 126 fiind scazute. Dupa recorectarea lucrarilor, 80 de elevi au primit note mai mari, care i-au ajutat sa promoveze bacalaureatul, intr-un caz de la un liceu din Targu Jiu un elev reusind sa obtina nota 8.85 in urma recorectarii, nota initiala fiind 5.00.