Aproximativ 100 de persoane s-au strans, sambata seara, in Piata Francofoniei din Capitala, vizavi de sediul SRI, pentru a protesta impotriva legii privind securitatea cibernetica a Romaniei si celei privind inregistrarea cartelelor telefonice preplatite.

Protest impotriva Legilor SupravegheriiFoto: facebook.com/rezistenta

Mai multe asociatii si organizatii au anuntat pe retelele de socializare organizarea unui protest, sambata, de la ora 17.00, in fata sediului SRI, pentru a manifesta fata de "legile de supraveghere prin care vom accesa retele Wi-Fi si vom cumpara cartele SIM doar cu buletinul".

"Iesim in strada pentru a face front comun impotriva pachetului de legi promovat de serviciile secrete si votate fulger de catre Parlament prin care se doreste monitorizarea calculatoarelor, identificarea utilizatorului la accesul retelelor WI-FI din cafenele (cel mai probabil, prin prezentarea buletinului) si vanzarea restrictionata a cartelelor SIM numai cu buletinul", spun organizatorii protestului.

"Cele doua institutii au colaborat pentru a vota doua legi care atenteaza la securitatea vietii noastre private: un proiect de lege privind "securitatea cibernetica a Romaniei" si unul prin care se creeaza obligatia de a se inregistra datele de identitate ale persoanelor care utilizeaza cartele telefonice prepaid, dar si serviciile Wi-Fi disponibile in spatiul public. Legile se aseamana dispozitiilor pre-'89 prin care toate masinile de scris, de litografiere si de xeroxare trebuiau inregistrate pentru a preveni distribuirea materialelor anonime", mai arata acestia.

"VREM servicii secrete profesioniste si moderne care sa aiba grija de securitatea nationala.

NU VREM sa le dam acestor servicii puteri discretionare de a ne invada viata privata si de a ne supraveghea in masa.

VREM respingerea legilor de catre cei abilitati sa o mai faca: Presedintele Romaniei prin refuzul promulgarii, presedintii celor doua camere prin trimitere la Curtea Constitutionala, Avocatul Poporului prin contestare la Curtea Constitutionala!", sustin ei.

Organizatii participante:

  • Rezistenta Urbana (initiatori)
  • Activisti Fara Frontiere
  • Comunitatea "Uniti Salvam"
  • Militia Spirituala
  • SoLib - Societatea pentru Libertate individuala
  • ASUR - Asociatia Secular-Umanista din Romania
  • Asociatia Grupul de Interventie Civica
  • Grupul Autonom pentru Democratie Participativa