Presedintele Traian Basescu a avut, sambata, o convorbire telefonica cu presedintele Ucrainei, Petro Poroshenco, la solicitarea partii ucrainene. Potrivit unui comunicat difuzat de Presedintie, liderul ucrainean i-a multumit lui Traian Basescu pentru "sprijinul constant acordat de Romania mai ales in aceasta perioada dificila pe care o traverseaza statul si poporul ucrainean". In schimb, seful statului l-a asigurat pe Poroshenco de faptul ca "Romania intelege si sustine deplin actiunile legitime ale autoritatilor pentru apararea integritatii teritoriale a Ucrainei".

"Domnul presedinte Petro Porosenco i-a multumit domnului presedinte Traian Basescu pentru sprijinul constant acordat de Romania mai ales in aceasta perioada dificila pe care o traverseaza statul si poporul ucrainean. Totodata, presedintele Ucrainei, domnul Petro Porosenco, l-a informat pe domnul presedinte Traian Basescu despre operatiunea antiterorista desfasurata de trupele ucrainene in regiunile Donetk si Lugansk si despre transferul de armament greu si combatanti dinspre Federatia Rusa.

Domnul presedinte Traian Basescu l-a felicitat pe presedintele Ucrainei, domnul Petro Porosenco, pentru succesele obtinute de armata ucraineana in efortul de lichidare a teroristilor din estul tarii si a condamnat ferm atacul nejustificat cu rachete GRAD asupra trupelor si cetatenilor ucraineni.

Romania este alaturi de Ucraina in efortul de stabilizare si combatere a separatismului. Romania intelege si sustine politic lupta armatei si a poporului ucrainean pentru integritatea teritoriala a tarii. Romania este ingrijorata de concentrarea unitatilor militare ruse la frontiera estica a Ucrainei si de alimentarea cu armament greu si combatanti a fortelor separatiste proruse din regiunile Donetk si Lugansk.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, l-a asigurat pe domnul presedinte Petro Porosenco de faptul ca Romania intelege si sustine deplin actiunile legitime ale autoritatilor pentru apararea integritatii teritoriale a Ucrainei.

Domnul presedinte Traian Basescu l-a asigurat pe presedintele Ucrainei, domnul Petro Porosenco, de faptul ca apreciaza restabilirea pacii si securitatii Ucrainei ca fiind un element de securitate nationala inclusiv pentru Romania.

La final, domnul presedinte Traian Basescu i-a multumit domnului presedinte Petro Porosenco pentru informarea completa pe care i-a facut-o premergator Consiliului European de la Bruxelles din 16 iulie a.c.", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.