Organizatia Romani Criss a depus plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) prin care solicita amendarea presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza de "atacuri rasiste" la adresa romilor.

"Clanurile de romi au protectie politica care de regula este insotita si de protectie a institutiilor statului ce vizeaza lupta impotriva crimei organizate si acesta a fost motivul pentru care in CSAT s-a emis hotarare speciala care vizeaza lupta impotriva crimei organizate inca din anul 2009. La vremea aceea, crima organizata la nivel local era inca o problema neatinsa. Dupa hotararea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, politie, DGIPI, care au inceput lupta impotriva acestor clanuri si convingerea mea este ca statul va castiga lupta cu aceste clanuri", a declarat joi Basescu, potrivit unui comunicat al Romani Criss, citat de Agerpres.

Romani Criss se exprima in favoarea aplicarii legii si a combaterii crimei organizate care trebuie sa aiba loc pentru toti suspectii, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politica.

"Discursul presedintelui este foarte periculos pentru ca prezinta romii ca infractori. Acest lucru nu reprezinta o noutate, intrucat presedintele a impartasit in numeroase randuri 'viziunea' domniei sale fata de romi. (...) Pentru presedintele Romaniei, romii sunt imputiti, cersetori, infractori si au prea multi copii", releva sursa citata.

Romani Criss ii solicita sefului statului sa inceteze astfel de afirmatii.

"Faptul ca aceste afirmatii se repeta nu le face mai putin grave, ba dimpotriva este chiar mai grav pentru ca alimenteaza in mod constient ura fata de romi", se arata in comunicat.

In scrisoarea adresata sefului statului se mentioneaza ca romii nu sunt o natie de infractori.

"Romii sunt cetateni romani, o minoritate etnica care a contribuit la dezvoltarea economica, sociala si culturala a societatii noastre. Nu suntem o natie de infractori sau de imputiti. Si nici o natie de clanuri mafiote. Romii nu sunt bataia de joc a presedintelui si nici a politicienilor romani", releva sursa citata.

Potrivit acesteia, in urma cu zece zile, Romani Criss a depus plangere la CNCD impotriva fostului procuror Gheorghe Oancea, a prim-ministrului Victor Ponta si a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru "etnicizarea infractionalitatii si prezentarea romilor ca infractori".

Romani Criss considera ca infractionalitatea trebuie combatuta pe considerente juridice si politienesti, nu pe criterii etnice.