Pozitia Universitatii Bucuresti fata de Ordonanta pe Educatie: Ne exprimam contrarietatea privind faptul ca nu am fost consultati/ Este nedemocratica si daunatoare modificarea repetata a Legii Educatiei

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 11 iulie 2014, 10:33 Actualitate | Esenţial


Universitatea din Bucuresti a luat pozitie, in cadrul Consiliului de Administratie de miercuri, fata de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei, afirmand ca schimbarea repetata si masiva a Legii dauneaza sistemului si exprimandu-si 'contrarietatea' fata de faptul ca nu a fost consultata. In finalul comunicatului semnat de rectorul UNIBUC, prof. dr Mircea Dumitru, se cere Ministerului Educatiei rediscutarea chestiunilor mentionate si remedierea problemelor.

Referindu-se la eliminarea incompatibilitatii dintre functiile de conducere si demnitatile publice, UNIBUC remarca faptul ca aceasta duce la "o si mai puternica politizare a invatamantului superior romanesc, contrara incercarilor de disociere a politicului de academic din legislatia actuala si susceptibila de a compromite valorile fundamentale ale universitatilor."

In ceea ce priveste organizarea Bacalaureatului, UNIBUC considera ca "posibilitatea organizarii unei sesiuni speciale de bacalaureat, la latitudinea Ministerului Educatiei, greveaza asupra credibilitatii si importantei acestei evaluari nationale".

In finalul comunicatului semnat de rectorul UNIBUC, prof. dr Mircea Dumitru, se cere Ministerului Educatiei rediscutarea chestiunilor mentionate si remedierea problemelor.

Fragmente din comunicatul Universitatii

 • Universitatea din Bucuresti isi exprima contrarietatea privind faptul ca nu a fost consultata nici in privinta elaborarii OUG 49/2014, nici in privinta redactarii comunicatului referitor la aceasta Ordonanta din partea Consiliului National al Rectorilor, organism care se pozitioneaza in calitatea de "reprezentant al mediului universitar". Avem tot dreptul sa ne intrebam daca cele circa 3000 de cadre didactice titulare si asociate din comunitatea academica a Universitatii din Bucuresti sunt considerate un segment irelevant al mediului universitar romanesc.
 • Consideram nedemocratica si daunatoare sistemului de invatamant modificarea masiva si repetata a Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonanta de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti.
 • Apreciem totusi ca actuala OUG aduce si o serie de clarificari si de detalieri binevenite, parte dintre ele semnalate in comunicatul amintit al Consiliului National al Rectorilor: posibilitatea oferita universitatilor de a infiinta unitati de invatamant preuniversitar proprii, de a acorda ajutoare propriilor angajati aflati in dificultate, de a creste cu pana la 10% cifrele de scolarizare stabilite de ARACIS in beneficiul studentilor internationali, posibilitatea studentilor de a opta, la inscrierea la un al doilea program de studii in cadrul aceluiasi ciclu de invatamant, pentru care dintre cele doua - cel efectuat anterior sau cel de al doilea - sa plateasca scolarizarea s.a.
 • Universitatea din Bucuresti isi exprima insa nedumerirea si ingrijorarea fata de alte prevederi din actuala OUG, care, in loc sa limpezeasca legislatia educationala in vigoare, o fac inca si mai confuza, lasand loc unor abuzuri, in niciun caz profitabile pentru buna functionare a sistemului sau care par mai degraba solutii de expedient, cu miza imediata, pentru probleme grave cu care se confrunta educatia din Romania.
 • Se creeaza premisele eliminarii incompatibilitatilor dintre functiile de conducere in universitati si demnitatile publice, deschizand calea cumularii functiilor de rector si senator, deputat, ministru etc., ceea ce duce inevitabil la o si mai puternica politizare a invatamantului superior romanesc, contrara incercarilor de disociere a politicului de academic din legislatia actuala si susceptibila de a compromite valorile fundamentale ale universitatilor - autonomia, libertatea de gandire si de expresie etc. - , perspectivele de dezvoltare institutionala durabila si de profesionalizare a managementului educational.
 • Universitatea din Bucuresti considera inadecvata contextului actual romanesc suspendarea legala a limitarilor temporale pentru exercitarea functiei supreme intr-o universitate, cu atat mai mult atunci cand actuala OUG pare sa fie destinata obtinerii acesteia prin mijloace discutabile - suspendarea temporara a mandatului etc.
 • Universitatile particulare: Specificarile privind statutul legal si organizarea institutiilor private de invatamant superior ridica semne de intrebare referitoare la favorizarea acestora ca entitati strict comerciale, degrevate de responsabilitatea publica a misiunii asumate.
 • Este neclara formula de reorganizare a invatamantului postliceal. Se stipuleaza ca se pot infiinta scoli postliceale in colegii din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate. Universitatile nu mai organizeaza, dupa implementarea sistemului Bologna, invatamant superior de scurta durata prin colegii. Daca se intentioneaza oferirea acestei oportunitati (infiintarea de scoli postliceale) pentru universitati, atunci nu se justifica precizarea existentei colegiilor. Prevederea e importanta deoarece din anul universitar 2015-2016 universitatile pot solicita finantare de la buget pentru aceste scoli postliceale (invatamant tertiar non-universitar). Organizarea programelor de invatamant postliceal in contexte institutionale diferite - scoli postliceale, licee, colegii din universitati - decredibilizeaza deopotriva aceasta forma de instruire cat si institutiile care o patroneaza.
 • Despre Bacalaureat: Posibilitatea organizarii unei sesiuni speciale de bacalaureat, la latitudinea Ministerului Educatiei, greveaza asupra credibilitatii si importantei acestei evaluari nationale.
 • Despre doctorat: O decizie de schimbare a politicilor in domeniul programelor doctorale oferite, in sensul deschiderii oportunitatilor pentru studiu in regim cu frecventa redusa (cu argumentarea cresterii accesului la studii doctorale pentru categorii mai largi de candidati aflati in plina dezvoltare a carierei) creste riscurile unor interpretari mult prea informale date studiilor doctorale si diminueaza componenta de cercetare avansata pe care orice program doctoral trebuie sa o presupuna. O universitate europeana de cercetare avansata trebuie sa promoveze, in raport cu standardele specifice, programe doctorale si chiar postdoctorale de elita care sa dea un sens ascendent misiunii institutionale a acesteia. Universitatea din Bucuresti propune in acest sens analizarea conditiilor nationale pentru proiectarea si adoptarea unui sistem de doctorat profesional care ar putea sa se adapteze mai usor cerintelor de formare si dezvoltare profesionala a potentialilor candidati intr-un sens mai flexibil ca derulare si constructie, cu accent pe dimensiunea reflectorie asupra practicilor profesionale dar cu respectarea acelorasi standarde inalte de calitate academica.

Citeste pe site-ul UNIBUC intreg comunicatul

Citeste si:

Cum a "legalizat" Guvernul conflictul de interese prin modificarea Legii Educatiei

Mircea Miclea: Este un pact national anti-educatie, readuce impostura in doctorate, rectorii pot fi pe viata, universitatile private isi fac regulile. Este o grozavie

Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial: Se poate organiza o a treia sesiune de BAC, elevii fara bacalaureat se pot pregati la facultate, terenurile cluburilor elevilor pot trece in domeniul autoritatilor locale, se pot organiza doctorate si la formele de invatamant cu frecventa redusaCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4376 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  pfuai (Vineri, 11 iulie 2014, 10:44)

  Marcel, ciolacul de padure [utilizator]

  "Contrarietatea" este, presupun, un termen academic, asa, ca pentru profesionisti; eu, in scoala generala, cea pentru uzul tuturor, am invatat "contrarierea".
  • +6 (10 voturi)    
   Contrarietate, conform DEX (Vineri, 11 iulie 2014, 11:51)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

   Stare de surprindere neplăcută, provocată de o împotrivire, de o contrazicere.. Înţeleg că preferai o înjurătură_ ACADEMICIA_NUL_E!
 • +13 (15 voturi)    
  bravo Universitatii Bucuresti (Vineri, 11 iulie 2014, 10:49)

  FPop2013 [utilizator]

  Ei, se mai aude si o voce critica. Ca de la asa-zisa societate civila, pretinsi intelectuali ca alde mungiu-pippidi, nu mai am pretentii.
  A da, sa vedeti cum incep maimutzele pesediste sa urle ca cei de la Univ. Bucuresti ar fi basisti si alte tembelisme din astea. Ma refer la specimenele bine cunoscute: mazeta-trotineta, fa-evoque, gigi kent, adrian8, finutza-maimutza si altii de teapa lor.
  • 0 (0 voturi)    
   o precizare (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 9:56)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui FPop2013

   de acord cu tot comentariul, mai putin intepatura la adresa dnei Alina Mungiu-Pippidi, care si ea a criticat public infama OUG.
 • +11 (13 voturi)    
  Se pare ca Universitatea Bucuresti e singura Univ (Vineri, 11 iulie 2014, 11:01)

  alex4321 [utilizator]

  Se pare ca Universitatea Bucuresti e singura Universitate a Tarii la ora asta.

  Asa cum a fost si in problema Plagiatului Plagiatorului.
  • 0 (0 voturi)    
   este prima, dar sa speram ca nu singura (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 9:59)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Iasiul? Clujul? Timisoara?
   Ca de la Politehnica nu putem avea sperante. Acolo orice oameni decenti au fost carantinati de dna. Andronescu si aghiotantul ei doctorand. Sau poate sunt si la Politehnica universitari cu coloana vertebrala?
 • +12 (14 voturi)    
  In sfarsit (Vineri, 11 iulie 2014, 11:03)

  MoldovaErepublik [anonim]

  ....cineva care sesizeaza dedesubturile si sensul acestei legi: politizarea extinsa a invatamantului universitar.
 • +11 (13 voturi)    
  AkaDEMIA NIET? (Vineri, 11 iulie 2014, 11:09)

  Sani [utilizator]

  Academicienii sunt prea ocupati cu pamanturile lui Voiculescu presupun,....sau educatia nu intra in domeniile sale de preocupare?

  Ce dracq, nu-i nevoie de educatie in tara asta ca asa apar "pretendentii" periculosi...pentru toti!
 • +1 (3 voturi)    
  pai (Vineri, 11 iulie 2014, 11:19)

  ggna [utilizator]

  Da greu va mai treziti!!!!! Niste ramoliti incetiniti in secolul 19!
  • 0 (2 voturi)    
   Conform lui Toffler (Vineri, 11 iulie 2014, 12:03)

   dan63 [utilizator] i-a raspuns lui ggna

   Şcoala şi sistemul de învăţământ pe locul 8 din 10 în privinţa ritmului de adaptare la noil cerinţe ale societăţii moderne. Şi situaţia este pentru SUA, unde sistemul sistemul şcolar este destul de bine orientat spre cererile societăţii.
   PS Compania multinaţională, ONG-urile şi FAMILIA sunt pe locurile 1, 2 şi 3.
   Pentru pro-plagiatori: Sursa: Alvin Toffler - Avuţia în mişcare, 2006.
 • +1 (3 voturi)    
  generatia viitoare (Vineri, 11 iulie 2014, 12:40)

  Dedalus [utilizator]

  Acele prevederi "positive" din lege sunt de fapt doar expresia incompetentei unora de a rezolva problemele administrative pe cale administrativa.


  Vara este intotdeuna anotimpul legiferarii de tip "captura statului", adica legiferare in folosul unor grupuri, nu in interesul societatii.

  Aici avem de-a face, cel mai probabil, cu interesele unor proprietari de universitati particulare, cale usoara de a da bani multi unor politicieni, fara a incalca legea, de "profesori" care ajung la grade inalte fara sa stie sa scrie si sa citeasca, impostori de-a binelea, unii cu mare shtaif

  trecerea prin parlamament ar fi alretat opinia publica, chiar daca ar fi condus la adoptare prin "masina de vot". Dar asa, vara si fara parlament = manusa pentru felicsi...

  Ce-i de facut? Probabil ca fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca serios la universitatile din Europa si sa puna bani deoparte pentru studii, inca de la varste mici.

  Asta, pentru ca la putere a ajuns o generatie de cetateni needucati care nu acorda educatiei importanta necesara sau pur si simplu nu sunt capabili sa inteleaga ce au de facut.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by