Judecatorul Horatius Dumbrava a cerut, miercuri, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la faptul ca la parchetele din judetul Olt s-au dat o suta de solutii de neincepre a urmaririi penale pe numele lui Bercea Mondial, transmite Mediafax.

"Nu pot sa nu ma gandesc de ce s-a ajuns aici. O suta de dosare, asa spune presa, au fost matrasite de catre organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie sa vedem daca este asa. Este admisibil asa ceva? Trebuie sa facem mai departe un pas", a spus Horatius Dumbrava, in contextul in care in CSM se dicuta raportul Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la adresa presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi.

Membrii CSM voteaza cu privire la posibilitatea sesizarii Inspectiei Judiciare, o deciziei in acest sens urmand sa fie luata miercuri.

Afirmatiile facute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de coruptie savarsite de presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, si de seful DNA, Codruta Kovesi, au afectat independenta justitiei si impartialitatea sistemului judiciar, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, prezentat miercuri in plenul CSM.

In 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspectiei Judiciare sa faca verificari in vederea apararii independentei justitiei, dupa ce au fost facute declaratii referitoare la presupuse fapte de coruptie care ar fi fost savarsite de presedintele ICCJ, Livia Stanciu, si seful DNA, Codruta Kovesi.

Presedintele CSM a sesizat atunci Inspectia Judiciara sa faca verificari privind "apararea independentei justitiei, in raport cu declaratiile ce pun in pericol statul de drept, vehiculate in mass-media in data de 19 iunie 2014", referitoare la Livia Stanciu si Codruta Kovesi.

Bercea Mondial a spus in 19 iunie, inainte de a fi audiat la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenta care ar fi fost comise de Mircea Basescu, fratele presedintelui, ca aproape doua milioane de euro ar fi ajuns la sefa DNA, Codruta Kovesi, la presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si la Vasile Blaga, despre care sustinea ca ar fi implicat in acest caz.

DNA a solicitat, in 20 iunie, Inspectiei Judiciare "demararea verificarilor necesare pentru apararea reputatiei profesionale si a imaginii publice".

"Afirmatiile de o gravitate extrema au fost facute doar cu scopul exclusiv de a stirbi autoritatea personala si profesionala a procurorului sef DNA si a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie", a precizat sursa citata.

Potrivit DNA, dreptul la libera exprimare prevazut de articolul 30 din Constitutie trebuie exercitat in limite care sa nu prejudicieze demnitatea, onoarea si dreptul la proprie imagine, iar exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta.

"Acreditarea ideii ca ᅡinterlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului sef al DNA pentru a fi eliberat, si afirmatiile ca procurorul sef al DNA este in incompatibilitate in calitatea sa de conducator al procurorilor care investigheaza dosarul de trafic de influentaᅡ sunt de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de DNA. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte prin receptarea afirmatiilor denigratoare de catre mai multi cetateni, avand drept consecinta afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice", a aratat DNA.

Totodata, DNA a solicitat sa fie facute verificari in vederea apararii independentei justitiei si impartialitatii procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, "intrucat considera ca afirmatiile nereale, modul tendentios si aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natura sa afecteze independenta procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie".

***

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele sefului statului.

Fratele presedintelui este acuzat ca, in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatana, pentru a interveni la judecatori sa dispuna o solutie favorabila in dosarul in care Sandu Anghel era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-ar fi dat alti 350.000 de euro lui Marian Capatana, in acelasi scop.

Marian Capatana este acuzat ca din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, si-a insusit 350.000 de euro, pentru ca "a mijlocit remiterea banilor".

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani si noua luni de inchisoare cu executare, pentru ca si-a injunghiat un nepot intr-un bar, in 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsa de cinci ani si trei luni de inchisoare, pentru tentativa de complicitate la omor. In acelasi dosar, sotia lui Bercea Mondial, Fanica Anghel, a fost condamnata la un an de inchisoare cu executare, pentru marturie mincinoasa si instigare la aceasta infractiune.