11 persoane au fost retinute, marti, in urma perchezitiilor efectuate la 26 de adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit unor surse vehiculate de presa, perchezitiile au vizat inclusiv cladiri ale MediaPro. Cele 11 persoane retinute urmeaza sa fie prezentate Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile, pentru acuzatii precum evaziune fiscala, spalare de bani sau inselaciune. Prejudiciul adus statului in acest caz este estimat la 1,5 milioane de euro, iar sumele supuse procesului de spalare a banilor s-ar ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Ora 19:46 Studiourile MediaPro au transmis o pozitie oficiala privind perchezitiile de marti dimineata in care precizeaza ca ofera autoritatilor intregul sprijin si cooperarea lor. "Suntem preocupati sa respectam legislatia in vigoare si sa promovam cele mai bune practici, astfel ca suntem transparenti si deschisi in fata procedurilor autoritatilor", se mai arata in comunicat.

  • Comunicatul transmis de Studiourile MediaPro

Catre toti cei interesati

De la: Studiourile MediaPro

"In contextul perchezitiilor recente, le oferim autoritatilor intregul nostru sprijin si cooperarea noastra pe durata acestui demers. Asa cum am demonstrat si in aprilie, suntem preocupati sa respectam legislatia in vigoare si sa promovam cele mai bune practici, astfel ca suntem transparenti si deschisi in fata procedurilor autoritatilor."

Procurorii mai anunta ca "In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile ale inculpatilor, pana la concurenta prejudiciului produs ca urmare a savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si in vederea confiscarii speciale a sumelor ce au format obiectul infractiunilor de spalare a banilor."

Cine sunt cele 11 persoane retinute:

1. BILCIURESCU TUDOREL - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;

2. SOACHETE VALENTIN - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;

3. DOROBANTU SILVIU STEFAN - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;

4. PETCHI ROXANA - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;

5. TUDOR ION - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;

6. VISINESCU MIHAI - pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, complicitate la infractiunea de inselaciune si spalare a banilor;

7. RAILEANU DAN CRISTIAN - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala;

8. RADUTIU RAZVAN ADRIAN - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala

9. PANAITESCU VLAD-IOAN - pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala

10.CALAPEREANU ELENA - pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la evaziune fiscala

11.PRESCURE PUIU - pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

De ce sunt acuzati cei 11 (comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti):

Din probele administrate in cauza a rezultat suspiciunea rezonabila ca in perioada 2009 - 2014, inculpatii au conceput si implementat mai multe circuite financiare, in scopul fraudarii bugetului de stat, precum si al spalarii si reciclarii sumelor de bani provenind din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, practicand in acest sens doua moduri de operare, dupa cum urmeaza:

-inculpatii, in calitate de reprezentanti ai unor societati comerciale avand ca obiect de activitate prestarea unor servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, au inregistrat in evidentele contabile ale societatilor si au declarat organelor fiscale facturi de achizitii fictive, provenind de la un numar de 17 societati comerciale cu comportament de tip "fantoma", ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentand contravaloarea acestor achizitii erau transferate in conturile bancare ale societatilor cu comportament de tip "fantoma", de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora, cu diferite justificari, si predate in numerar celor care dispusesera transferul acestora;

- inculpatii, in calitate de persoane fizice, au prestat in favoarea altor societati comerciale din domeniul media mai multe servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achizitii fictive in numele mai multor societati comerciale cu comportament de tip "fantoma", incasand ulterior prin conturile acestora din urma sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase in numerar si predate persoanelor fizice prestatoare, in fapt, ale serviciilor - realizandu-se astfel "ascunderea" fata de organele fiscale a veniturilor impozabile incasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala este estimat la suma de 1.500.000 euro.

Sumele supuse procesului de spalare a banilor se ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile ale inculpatilor, pana la concurenta prejudiciului produs ca urmare a savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si in vederea confiscarii speciale a sumelor ce au format obiectul infractiunilor de spalare a banilor.

Inculpatii urmeaza a fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile.

CME, compania mama a televiziunii Pro Tv, detine sau este implicata partial in mai multe operatiunide distributie si productie de film si programe de televiziune in judetul Ilfov, operatiuni care nu au legatura directa cu Pro Tv. Acestea au fost dezvoltate pe vremea cand la conducerea Pro Tv si mai tarziu a CME s-a aflat Adrian Sarbu. In urma cu un an, Adrian Sarbu, care in prezent detine grupul Mediafax, si-a dat demisia de la conducerea CME si a parasit grupul international.

Pe data de 1 aprilie a avut loc o operatiune similara, politistii efectuand atunci 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro. Perchezitiile de atunci au avut loc la firme care desfasurau activitati de productie si distributie.

Actiunea de astazi vine la o zi dupa ce premierul Victor Ponta a sustinut ca Adrian Sirbu, care detine agentia de presa Mediafax si cotidianul online Gandul, a venit la el in birou pentru a-l intreba daca poate opri niste controale ale Fiscului asupra firmelor sale. Acesta ar fi motivul, potrivit lui Ponta, pentru care se insista asupra subiectului legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau, in dosarul baronului PSD Adrian Duicu.

"Minte!", a declarat Adrian Sarbu ca raspuns la afirmatia facuta luni seara, la B1 TV, de premierul Victor Ponta.

"Singurul care a fost (la mine in birou) a fost dl (Adrian) Sirbu, care mi-a zis ca are niste controale de la ANAF si daca pot sa le opresc. I-am spus ca nu pot", a spus Ponta, invitat la postul de televiziune B1 TV, unde a fost intrebat cum comenteaza pasajul din referatul procurorilor DNA legat de un presupus trafic de influenta in biroul sau: "Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinerea temporara a lui Ponea in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord".

Victor Ponta considera ca acesta este motivul pentru care agentia Mediafax si cotidianul Gandul, pe care le-a mai atacat in trecut, scriu pe marginea acestui subiect.

"Ca sa intelegeti de ce se insista", a subliniat Ponta, precizand ca din punctul sau de vedere nu exista "moguli" buni sau rai, ci doar patroni de presa care isi platesc taxele sau nu.

"Stilul asta practicat multi ani, vrei sa iti platesc taxe, ia sa vezi ca te cert un pic in trust, ia mai lasa-ma cu ANAF si incep sa te laud ... Eu un lucru pe care nu l-am acceptat si nu il accept", a sustinut primul ministru.

In ceea ce priveste cazul Duicu, Victor Ponta a precizat ca Petre Toba s-a prezentat la DNA unde a declarat "sub imperiul legii" ca nu a existat o chemare a sa la guvern de catre primul ministru, ci doar "o declaratie la telefon a dl Duicu care putea sa spuna sunt la Ponta sau sunt la Traian Basescu" in birou.