Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a transmis luni varianta integrala tradusa a unui comunicat emis in aceeasi zi de catre Inspectia Regionala de Sanatate -Varna in care se precizeaza ca interdictia de imbaiere in zona "Plaja Ofitereasca-Varna" ramane in vigoare, transmite Agerpres.

"In urma monitorizarii exceptionale de catre Inspectia Regionala de Sanatate - Varna (IRS) la 3.07.2014, la proba de apa de mare din zona de imbaiere 'Plaja Ofitereasca-Varna' s-a constatat ca rezultatele arata o tendinta de reducere a valorilor, indicatorul 'escherichia coli' raspunzand normelor obligatorii. Dar, in pofida valorilor reduse, pentru indicatorul 'enterococi intestinali' norma este depasita si, prin urmare, interdictia de imbaiere in zona 'Plaja Ofitereasca-Varna', ramane in vigoare. Au fost luate masuri de IRS Varna pentru prelevarea de noi probe (7 si 8.07.2014) atat din aceasta zona - pana la primirea rezultatelor monitorizarii care sa raspunda cerintelor pentru apele de imbaiere (Ordinul 5 din 30 mai 2008 privind calitatea apelor de imbaiere - Monitorul Oficial nr. 53 din 10 iunie 2008), precum si din celelalte zone de imbaiere de pe teritoriul regiunii Varna in cadrul monitorizarii periodice realizate de catre inspectie", se arata in comunicatul de luni al Inspectiei Regionale de Sanatate-Varna, pus la dispozitia presei de catre MAE roman.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizeaza in comunicatul transmis luni ca va continua sa informeze opinia publica in legatura cu evolutia situatiei in acest caz.

De asemenea, MAE recomanda consultarea periodica atat a site-urilor de specialitate, cat si a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de calatorie - Alerte de calatorie.